Primele zece luni din anul pandemiei s-au incheiat cu un deficit bugetar de peste 74 miliarde de lei, reprezentand 7,05% din PIB

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Primele zece luni din anul pandemiei s-au incheiat cu un deficit bugetar de peste 74 miliarde de lei, reprezentand 7,05% din PIB
Primele zece luni din anul pandemiei s-au incheiat cu un deficit bugetar de peste 74 miliarde de lei, reprezentand 7,05% din PIB
de Vlad Strunescu la 26 Nov. 2020
deficit bugetar 10 lunideficit bugetar romaniavenituri buget 2020cheltuieli buget 2020buget covid19

Ministerul Finantelor a publicat, astazi, executia bugetului general consolidat in primele zece luni ale anului 2020, care a inregistrat un deficit de 74,04 miliarde de lei (7,05% din PIB). Potrivit MFP, sume in valoare de 40,74 miliarde de (3,88% din PIB) au fost lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale, investitii si cheltuieli exceptionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

 
Cresterea deficitului bugetar este explicata, la venituri, de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare intre lunile martie-octombrie din cauza crizei, precum si ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici (16,29 miliarde de lei), de cresterea cu 3,08 miliarde de lei a restituirilor de TVA, fata de nivelul aferent perioadei ianuarie-octombrie 2019, pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat, precum si de bonificatiile acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit si a celui pe veniturile microintreprinderilor, in valoare de 0,9 miliarde de lei.

Citeste si: Pe 15 decembrie incepe Programul Rabla pentru Electrocasnice. In premiera, pot fi reciclate laptopuri

 
Tot pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 8,7 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 11,8 miliarde de lei. 
 

Veniturile bugetului au insumat 263,48 miliarde de lei

In primele zece luni din 2020, veniturile bugetului general consolidat au insumat 263,48 miliarde de lei, mai mari cu 0,9% peste de nivelul incasat in perioada corespunzatoare a anului trecut. 
 
Exprimate ca pondere in PIB estimat, veniturile bugetare au inregistrat o crestere de 0,5%, determinata cu precadere de dinamica veniturilor din fonduri europene.
In ce priveste evolutia lunara, veniturile totale au inregistrat o accelerare, in octombrie (10,3% an/an), in principal ca urmare a avansului veniturilor din fonduri europene, al celor din TVA, precum si cel al contributiilor de asigurari. Volatilitatea crescuta a incasarilor lunare, incepand din martie, este explicata de facilitatile fiscale acordate in conjuctura actuala. 
 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au inregistrat 20,17 miliarde de lei, in primele zece luni din 2020, in crestere cu 5,2% (an/an). Cel mai mare aport la acest avans l-au avut incasarile din impozitul pe veniturile din pensii, urmate de cele din impozitul pe salarii, respectiv cele aferente Declaratiei unice.
 
In contextul unei dinamici a fondului de salarii din economie de 5,7%, in perioada decembrie 2019-septembrie 2020 (an/an), incasarile din impozitul pe salarii au crescut cu doar 1,7% in primele zece luni din 2020, evolutie explicata in principal de prorogarea termenului de plata a obligatiilor fiscale. Totusi, dinamica lunara a incasarilor din impozitul pe salarii reflecta o accelerare si in octombrie (+6,9% an/an), peste ritmul de crestere al bazei macroeconomice.
 
Contributiile de asigurari au totalizat 92,99 miliarde de lei, in primele zece luni din 2020, consemnand o crestere marginala fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut (+0,6%). Similar impozitului pe salarii, evolutia lunara a contributiilor reflecta o accelerare in octombrie (+5,8% an/an), in concordanta cu  dinamica fondului de salarii din economie.
 
Evolutia incasarilor din contributii sociale a fost influentata de: (i) prorogarea termenului de plata a obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabili, (ii) modificarea bazei de calcul a CAS si CASS datorata de salariatii cu contract individual de munca cu timp partial si (iii) scutirea de la plata a contributiei asiguratorii in munca (pentru somajul tehnic).
 

Aproape 15 miliarde de lei din impozitul pe profit

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 14,54 miliarde de lei, in primele zece luni ale anului curent, in scadere cu 11,3% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. 
 
In structura, principala componenta - incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici s-au diminuat cu 7% (an/an). Evolutia negativa este explicata in principal de contractia activitatii economice, amanarea achitarii obligatiilor fiscale de catre  contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum si de bonificatiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici si mijlocii, acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit (OUG 33/2020, bonificatii acordate in suma de cca 0,9 miliarde de lei).
 
Alte impozite pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice au inregistrat 2,87 miliarde de lei, in scadere cu 16% (an/an). Evolutia acestor incasari a fost afectata, de conjuctura economica nefavorabila, amanarea platii obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, precum si de bonificatiile de 10% acordate acestora pentru plata impozitului la scadenta (OUG 33/2020). 
 

Minus 11% la incasarile din TVA

Incasarile nete din TVA au insumat 47,64 miliarde de lei, in primele zece luni din 2020, in scadere cu 11% comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Evolutia lunara reflecta, insa, o revenire semnificativa in octombrie (+14,1%, an/an), in principal pe fondul revenirii comertului si serviciilor de piata catre intreprinderi.
 
Evolutia incasarilor din TVA in primele zece luni ale anului a fost influentata negativ de: (i) cresterea rambursarilor de TVA cu 20,2%, an/an (+3,08 miliarde de lei) cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei; (ii) prorogarea termenului de plata a obligatiilor fiscale declarate; (iii) evolutiile nefavorabile din sectoarele economice incepand cu luna martie (cu precadere industrie, servicii pentru populatie si comertul cu autovehicule). 

Citeste si: Masca la piciorul de lemn
 
Veniturile din accize au insumat 24,97 miliarde de lei, in scadere cu  3,3% fata de primele zece luni din 2019. Declinul este explicat de contractia incasarilor din accizele pentru produse energetice, de 14,9% (an/an), in principal ca urmare a reducerii consumului de carburanti in conjuctura actuala (limitarea consumului anumitor servicii - turism si cresterea incidentei muncii la domiliciu). In schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au consemnat un avans de 12% (an/an), sustinuta si de majorarea nivelului accizei la tigarete.
 
Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati au inregistrat 3,19 miliarde de lei. Desi au consemnat o crestere semnificativa fata de incasarile din aceeasi perioada de timp din 2019, dinamica este explicata, in principal, de baza foarte redusa aferenta anului 2019, in conditiile in care au fost restituite taxe pentru prima inmatriculare ce au fost incasate in anii precedenti. 
 
De asemenea, avansul se datoreaza si incasarii taxelor de licenta de la ANCOM. Pe de alta parte, veniturile din taxele pe jocurile de noroc s-au redus cu 21,3% (an/an), in conditiile scutirii de la plata a taxei aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru intreaga perioada a starii de urgenta decretate si amanarii la plata a unor obligatii fiscale.
 
Veniturile nefiscale au inregistrat 22,96 miliarde de in crestere cu 1,5% fata de incasarile din aceeasi perioada a anului trecut. Dinamica acestora a fost influentata pozitiv de varsamintele din veniturile nete ale BNR (+0,7 miliarde de lei). Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 22,49 miliarde de lei, in primele zece luni ale anului 2020, in crestere cu 47,7%. 
 

Statul a cheltuit 337,52 miliarde de lei 

Cheltuielile bugetului au insumat 337,52 miliarde de lei, in crestere, in termeni nominali, cu 16,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. 
 
Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 4,77%, de la 27,4%, in 2019, la 32,1%, PIB in 2020. Majorarea cheltuielilor a fost determinata de masurilor avute in vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor  necesare finantarii in regim de urgenta a cheltuielilor de gestionare a situatiei epidemiologice cauzate de raspandirea SARS-CoV-2, pe de o parte, precum si a masurilor cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de masurile adoptate pentru limitarea infectarii in randul populatiei. 
 
Astfel, pana la finele lunii octombrie s-au platit 4,1 miliarde de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 863,4 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionistii, precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 2,4 miliarde de lei reprezentand sume
acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca (41,5%), 90,7 milioane de lei pentru indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.
 

Aproape 100 de miliarde de lei cheltuieli de personal

Cheltuielile de personal au insumat 90,5 miliarde de lei, in crestere cu 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reflectandu-se majorarile salariale, indemnizatia de hrana, atat cele aplicate incepand cu 1 ianuarie 2019, acordate in temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cat si majorarile salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. 
 
Cheltuielile de personal reprezinta 8,6% din PIB, cu 0,6% peste nivelul din aceeasi perioada de timp din 2019. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 255 milioane de lei.
 
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost de 44,7 miliarde de lei, in crestere cu 11,2% fata de anul precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile fata de medie se inregistreaza la nivelul administratiei locale inclusiv spitalele din subordinea acestora, majorari determinate in special de plati suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-CoV-2.
 
De asemenea, o crestere se reflecta si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 7,6% fata de aceeasi perioada a anului anterior determinata de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu.
 
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 116,3 miliarde de lei, in crestere cu 22,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, precum si de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 de lei, respectivde la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemnea, se reflecta si majorarea de la 1 septembrie 2020, a nivelului indemnizatiei  sociale pentru pensionari garantata de la 704 lei la 800 lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii incepand cu 1 mai 2019, 1 ianuarie 2020 si cea de la 1 august 2020 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aprox. 20% mai mult decat
cea platita in luna iulie 2020.
 
Totodata, incepand cu luna aprilie s-au realizat plati determinate de masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, cum ar fi plata pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului in valoare de 4,1 miliarde de lei si pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionistii, pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 in valoare de 863,4 milioane de lei, precum si sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca (41,5%) in valoare de 2,4 miliarde de lei. 
 
De asemenea, se continua decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca pana la sfarsitul lunii octombrie platile au fost de 3,3 miliarde de lei, de doua ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent. 
 
Cheltuielile cu subventiile au fost de 6 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate catre sectorul agricol si transporturi, respectiv subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli, subventii pentru transportul calatorilor si pentru diferente de pret si tarif.
 
Alte cheltuieli au fost de 6,8 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (90,7 milioane lei). De asemenea, s-au platit schemele de ajutor de stat acordate producatorilor agricoli care au fost afectati de seceta in valoare de 849,9 milioane de lei.
 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 23,4 miliarde de lei, cu 34,2% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 35,5 miliarde de lei, cea mai mare suma investita in economie in ultimii 10 ani aferenta primelor 10 luni ale anului, in crestere cu 8,7 miliarde de lei mai mult decat aceeasi perioada a anului precedent, depasind sumele investite pe tot anul in 2016, 2017, precum si in anul 2018. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile apar la bugetul de stat si la bugetele locale atat din fonduri nationale, cat si aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
 
Astfel, administratia locala a investit cu 75,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut in proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2021.

Citeste si: Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar ar putea ajunge la 9.8% din PIB la finalul anului
 
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 322,6 milioane de lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu SARS-COV-2.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum a ajuns Romania sa se imprumute cu CELE MAI MARI DOBANZI: nici nemtii nu platesc ca noi
Financiar-Bancar

Cum a ajuns Romania sa se imprumute cu CELE MAI MARI DOBANZI: nici nemtii nu platesc ca noi

Cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca, in primele 11 luni ale anului trecut, datoria externa totala a tarii noastre s-a majorat cu 6,430 miliarde de euro, la 133,237 miliarde...
today21 Ian. 2022
Limitele de extragere cash, la bancomatele marilor banci din Romania
Financiar-Bancar

Limitele de extragere cash, la bancomatele marilor banci din Romania

Cu sau fara pandemie, cert este ca folosim tot mai des cardul bancar de debit pentru a plati aproape orice, atat in tara, cat si in strainatate. Cu toate acestea, mai exista nevoie de bani lichizi,...
today21 Ian. 2022
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se intampla acum, la GRANITA Romaniei: e alerta maxima
Sanatate

Se intampla acum, la GRANITA Romaniei: e alerta maxima

today21 Ian. 2022
INDICIILE care iti arata ca FACTURA ta e GRESITA: cum verifici daca ai fost furat
Economie

INDICIILE care iti arata ca FACTURA ta e GRESITA: cum verifici daca ai fost furat

today21 Ian. 2022
Cum gandesc marii intreprinzatori ai lumii. Elon Musk
Companii

Cum gandesc marii intreprinzatori ai lumii. Elon Musk

today20 Ian. 2022
Criminalii cibernetici folosesc noi tactici pentru a ataca companiile industriale
Protectia datelor cu caracter personal

Criminalii cibernetici folosesc noi tactici pentru a ataca companiile industriale

today20 Ian. 2022

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x