Proiect: Procesele de contestare a amenzilor contraventionale sa se desfasoare online
procese onlineproces onlineamenzi contraventionale
Miercuri, la Senatul Romaniei, a fost lansat in dezbatere un proiect de lege care vizeaza completarea OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Conform initiativei legislative, procesele de contestare a amenzilor contraventionale s-ar putea desfasura online, din 1 ianuarie 2022.
"La cererea oricareia dintre parti, sedintele de judecata, in fond si in caile de atac, se desfasoara exclusiv prin mijloace de telecomunicatie audiovizuala care permit verificarea identitatii partilor si garanteaza securitatea, integritatea, confidentialitatea si calitatea transmisiunii", prevede documentul in cauza.
"Propunem ca plangerile contravenlionale si solicitarile de inlocuire a sanctiunii amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitalii sa fie solulionate exclusiv in sedinte de judecata desfasurate in sistem online", se mai arata in document.
Daca proiectul va trece de Parlament si va intra in vigoare, masura s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2022. In acest caz, intregul proces, cu toate procedurile aferente, se va desfasura exclusiv prin mijloacele electronice de comunicare la distanta.
Important de mentionat este ca, odata depusa cererea prin care se solicita sustinerea online a acestor sedinte de judecata, aceasta solicitare nu mai poate fi retrasa.
Dosarele vor fi solutionate mai rapid, iar judecatorii vor avea mai mult timp sa se concentreze pe cauzele complexe
In expunerea de motive, initiatorii propunerii legislative spun ca "avantajele folosirii mijloacelor de telecomunicatie audioavizuala in timpul desfasurarii sedintelor de judecata sunt multiple".
"Spre exemplu, daca un contravenient locuieste in Cluj, dar fapta contraventionala a fost savarsita in Municipiul Constanta, nu va mai trebui sa se deplaseze la sediul instantei de judecata pentru a-si sustine plagerea contraventionala.
De asemenea, nici martorii, expertii si nici avocatii nu vor mai trebui sa strabata intreaga tara pentru a ajuta la solutionarea unei cauze de complexitate redusa.
Sedintele de judecata online vor duce la solutionarea mult mai rapida a acestor dosare (aproximativ 10% din totalul cauzelor civile!) si la cresterea gradului de acces la justitie prin scaderea si a costurilor legate de cheltuielile de deplasare si de aparare. De asemenea, judecatorii vor avea mai mult timp sa se concentreze pe cauzele mai complexe".
Initiatorii proiectului de lege sunt: Banu Claudia-Mihaela - senator PNL; Bumb Sorin-Ioan - senator PNL; Niculescu-Tagarlas Cristian-Augustin - senator PNL; Poteca Vasilica - senator PNL; Scantei Laura-Iuliana - senator PNL; Andronache Gabriel - deputat PNL; Bacanu Cristian-Tudor - deputat PNL; Burciu Cristina - deputat PNL; Calota Florica Ica - deputat PNL; Caus Vasile-Aurel - deputat PNL; Cazan Laurentiu-Nicolae - deputat PNL; Ciofu Catalina - deputat PNL; Cozma Adrian-Felician - deputat PNL; Cupsa Ioan - deputat PNL; Dumitru Florian-Emil - deputat PNL; Fador Angelica - deputat PNL; Flucus Dumitru - deputat PNL; Giugea Nicolae - deputat PNL; Gudu Michael - deputat PNL; Haratau Elena - deputat PNL; Kiss Janos - deputat PNL; Marsalic Jaro Norbert - deputat PNL; Miutescu Gheorghe-Adrian - deputat PNL; Moisin Radu-Marin - deputat PNL; Rujan Dumitru - deputat PNL; Stoian Maria - deputat PNL; Tanase Antonel - deputat PNL; Traila Cristina - deputat PNL; Vilceanu Dan - deputat PNL.