Romania, tara cu mancarea cea mai ieftina din UE: doar ni se pare noua ca suntem saraci?
preturi romaniascumpiriinflatie
Daca am realiza un sondaj la nivel national, probabil ca majoritatea romanilor ar spune ca viata in tara este scumpa, ca majoritatea banilor castigati acopera costurile cu facturile si mancarea. E drept ca avem deja analize care certifica faptul ca partea cea mai consistenta a bugetului nostru merge in aceste doua directii, dar acest lucru se intampla in conditiile in care mancarea din Romania are cel mai redus pret din Uniunea Europeana. Nu o spunem noi, ci o analiza a Oficiului European de Statistica (Eurostat).
Sursa citata noteaza ca, anul trecut, cel mai scazut nivel al preturilor din Uniunea Europeana s-a inregistrat in Polonia (60% din media UE), Romania si Bulgaria (ambele cu 56% din media consemnata la nivelul blocului comunitar).
Alimentele si bauturile nealcoolice sunt cele mai ieftine in Romania (69% din media) si Polonia (72%), iar cele mai scumpe in Luxemburg (125% din media UE), Danemarca (120%) si Irlanda (119%).
In schimb, in Danemarca, Irlanda si Luxemburg avem cele mai piperate preturi, transmit analistii europeni. Danemarca si Irlanda au 140% din media UE, Luxemburg 132% si mai avem, tot la capitolul state scumpe, pe Suedia (128%) si Finlanda (126%).
In privinta alcoolului si tutunului, cel mai scazut nivel il regasim in Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) si Ungaria (79%), iar cel mai ridicat in Irlanda (205% din media UE), urmata la distanta de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca si Franta (ambele 134%).
Nivelul de trai din Romania, tot mai scump
Intr-o analiza din prima luna a acestui an, realizata de INS, se preciza ca majoritatea banilor din venitul unei familii se duc pe mancare, plata utilitatilor si a taxelor. Mai exact, cei mai multi bani se duc pe produsele alimentare, bauturi alcoolice/ nealcoolice si cheltuieli privind intretinearea locuintei: facturi si posibile reparatii.
De notat ca, din ianuarie pana acum, rata anuala a inflatiei a evoluat in Romania, de la 8,4% la aproape 14%, iar prognozele BNR indica faptul ca isi va continua traseul ascendent, prin urmare, pe bugetele familiilor apasa cheltuieli tot mai mari.
Din moment ce salariile nu au tinut pasul cu inflatia si au inregistrat cresteri, dar mult sub cei 14%, e evident ca romanilor le scade puterea de cumparare. Totusi, merita precizat faptul ca masurile guvernamentale de sprijin social au mai diminuat impactul scumpirilor, insa nu in totalitate.
Foto: pixabay