Romanii muncesc sa plateasca taxe si impozite: o buna parte din banii castigati merge catre stat
taxeimpozitecontributiivenituri
O pondere consistenta din veniturile romanilor (33,2%), se duce catre plata impozitelor pe munca, contributiilor la bugetele de asigurari sociale, cotizatiilor si a altor dari catre stat. Practic, romanii muncesc in mare parte pentru a da bani la stat, iar din ce le ramane trebuie sa se intretina pana la urmatorul salariu.
33,2% din veniturile gospodariilor din Romania au mers, in 2021, catre diverse taxe, contributii si impozite ce au ajuns in vistieria statului. Vorbim practic despre o medie de 1.620 lei lunar pe o gospodarie.
Conform INS, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% in 2020), iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) peste jumatate, 84,3% (84,5% in 2020), din totalul impozitelor.
INS mai arata ca impozitele, contributiile, cotizatiile, taxele detin o pondere mare in cheltuielile totale ale gospodariilor in ale caror venituri predomina veniturile salariale.
Anul trecut, ponderea acestora in cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodariile de salariati, comparativ cu 17,2% pentru cele de someri, 13,9% pentru gospodariile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole si numai 7,9% in cazul gospodariilor de agricultori.
Cuantumul mediu al transferurilor aflate in sarcina gospodariilor de salariati a fost de 12 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decat transferurile platite de gospodariile de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole, de 7,4 ori mai mare decat al celor de pensionari si de 6,4 ori mai mare decat al gospodariilor de someri.
Te-ar putea interesa si: Piata muncii a luat foc pe litoral: ce joburi sunt platite si cu 3.000 de euro
Analistii mai atrag atentia asupra faptului ca se inregistreaza diferente relativ mari de nivel si pondere a transferurilor intre urban si rural si un grad mai scazut de diferentiere pe regiuni. De asemenea, cuantumul darilor catre stat platite in medie de o gospodarie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile din mediul rural, iar ponderea lor in totalul cheltuielilor a fost de 36,7% si, respectiv, de 26,9%.
Te-ar putea interesa si: Rubla ruseasca e mai puternica decat in toti ultimii 7 ani, in ciuda sanctiunilor masive. Care e asul din mana Mosovei
Foto: pixabay