S-a asternut linistea peste haosul de la europarlamentare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
S-a asternut linistea peste haosul de la europarlamentare
S-a asternut linistea peste haosul de la europarlamentare
de Magda Florea la 09 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
alegeri europarlamentarepsdaldeguvernparlamentalegericodurile penalelegile justitieistrategia 2040

Iata-ne in pragul celei de-a treia saptamani distanta de la alegerile europarlamentare. Cu fiecare zi care a trecut, haosul, scandalurile si tensiunile de pe scena politica s-au diminuat usor, usor, astfel ca astazi putem observa ca nimic nu s-a schimbat si ca Puterea nu a inteles nimic din votul de blam dat de milioane de romani in 26 mai.

Imediat dupa alegerile europarlamentare, Romania mocnea sub patura incinsa a sentimentului de victorie. Milioanele de romani care au votat masiv pentru PNL si USR PLUS, scotandu-i invingatori din cursa europarlamentarelor, traiau cumva sentimentele din '89. Puterea votului, a libertatii de decizie si a fortei de a schimba ceva cu propriile maini ne-au imbatat de fericire, cu senzatia falsa ca intr-adevar "le-am dat noi o lectie" celor ce in ultimii doi ani au facut in Romania doar un camp de razboi a carui singra miza era indeplinirea propriilor interese.

Zilele au trecut si evenimentele parca anuntau o Revolutie. A venit condamnarea lui Dragnea. Liderul absolut si-a lasat partidul debusolat, batut mar in alegeri cu un scor minim istoric in intreaga existenta postdecembrista. A lasat in urma un partid ai carui membri aveau sa tina prima pagina a ziarelor inca vreo saptamana.

Social-democratii au incercat sa "fardeze mortul", cosmetizand pe cat posibil situatia si incercand sa dea impresia ca si ei au fost victimele lui Liviu Dragnea. S-au schimbat niste functii, s-au pus si repus oameni in fruntea partidului, doar doar nu vor mai iesi cu aceleasi figuri la inaintare si va zice omul "Uite dom'ne, acum sunt altii". Dar dincolo de ceea ce se intampla in PSD, ar trebui sa ne intereseze ceea ce se intampla in Romania.


Un partid ai carui votanti sunt, in cea mai mare parte, pensionari sau cetateni neinstruiti, din mediul rural, cu maximum 8 clase, ne captiveaza prea mult atentia, chiar daca a ajuns sa aiba Putere aproape absoluta in institutiile statului.

Ne intereseaza ce s-a schimbat dupa ce majoritatea oamenilor ce au mers la urne, atat in tara, cat si in afara, au votat pentru oricine altcineva, numai pentru PSD, nu. Pana si UDMR a reusit sa il bata pe Tariceanu cu ALDE, ceea ce ar trebui oarecum sa ne ingrijoreze, cel putin in acea particica nationalista de suflet. Dar lasand comentariile de-o parte, raspunsul e simplu: NIMIC nu s-a schimbat, si nici nu se va schimba, daca imi permiteti sa fac o speculatie.

Nu s-a schimbat nimic fiindca in acest moment, pentru ca nu avea ce sa se schimbe, in primul rand. S-a votat pentru alegeri europarlamentare, pentru a trimite in PE o echipa de politicieni romani care sa ne reprezinte pe plan extern. Si daca PSD ar fi luat 1%, nu 23% dintre voturi, tot nu se schimba nimic. INSA ... s-a schimbat sustinerea morala. PSD nu mai e legitimat sa conduca la aceasta ora. Daca azi ar fi alegeri parlamentare si locale, PSD ar vedea schis negru pe alb ca au ramas pe dinafara, ca lumea s-a saturat de populism, de discursuri socialiste si fantaziste, de stat paralel, de instigare la dezbinare.

Insa alegeri vor fi abia la anul, timp in care PSD are timp sa faca ceea ce se pricepe cel mai bine: sa mizeze pe memoria scurta a roamnului, care uita cu rapiditate ceea ce i-au pricinuit unii si altii, si ii realeg in functii, cand vin cu noi promisiuni si atacuri la contracandidati.

In Romania nu s-a schimbat nimic, dar pacea apasa si mai tare, de la o zi la alta, macinand constiintele milioanelor de romani care au sperat intr-o schimbare, care au mizat pe bunul simt al guvernantilor, care, vazandu-se huliti si batjocoriti, umiliti la rezultatele alegerilor, cu un conducator condamnat penal, cu un partid coleg de alianta al carui conducator e si el suspect de luare de mita de vreo 800.000 de dolari, care vazandu-se trasi de urechi de atatea ori de oficialii europeni care stau cu ochii pe Romania ca pe butelie, ca nu cumva sa rasara vreo amnistie si gratiere din Parlament, pe la miezul noptii ... SA PLECE.

Dar bunul simt si politica nu fac casa buna la noi. Odata apucat "ciolanul", il mai dai jos cand vine alt caine, mai mare, sa ti-l smulga de sub nasul balos, dintre dintii cariati si macinati de la atata ros. 8 ani de cand tot rozi la el si nu ca nu te-ai saturat, dar nu te-ai saturat sa nu faci ceva si pentru tara asta, care merge din rau, in mai rau.

Daca Liviu Dragnea nu pleca la Rahova, Romania ar fi adoptat Codurile penale, dar si Strategia 2040, precum si amnistia si gratierea. Insa Dragnea nu a fost singur, iar colegii pesedisti care pozeaza acum in victimele teleormaneanului au stat pana acum vreo trei saptamani cu el la masa, punand tara la cale.

Cu siguranta, Romania se indrepta rapid spre era Ceausescu, doar ca, ce-i drept, tanti Lenuta lui Briceag, ar fi fost o domnisoara ceva mai tanara si moderna, iar nea Nicu nu ar mai conduce Dacia, ci ultimele modele de la BMW. Insa acolo ne-am fi dus, asa in principiu, noi restul, muritorii de rand adica.

Dar ce ne face sa credem ca nu asta e si traiectoria de acum? Pentru ca majoritatea politica din Parlament e alcatuita de PSD-ALDE, Guvernul a ramas in picioare, sub aripa Vioricai Dancila, iar social-democratii o au ca lider tot pe doamna premier. In acest timp, Opozitia este, ca si inainte de alegeri, in inferioritate numerica. Tot ce propun PNL, USR PLUS sau PMP, se va izbi iremediabil de zidul majoritatii din Camera si Senat. Un zid care, sub lianul fricii de puscarie, se uneste si devine nu doar ca invincibil, dar chiar si impermeabil, fara nici cea mai mica fisura. Au dovedit-o social-democratii si membrii ALDE cand au facut scut in jurul lui Tariceanu, blocand ancheta DNA privind o posibila luare de mita. Asta a inteles PSD sa faca, dupa ce 6 milioane de romani au sustinut referendumul pe justitie, iar impotriva lor s-a dat un vot care a dus partidul la minimul istoric in preferintele de vot. 

Parlamentarii s-au jucat cu vorbele atunci, incercand sa induca poporul in eroare, spunand ca nu pot da ei verdictul ca Tariceanu e vinovat, si ca DNA-ul nu are destule dovezi. Parlamentul trebuia doar sa permita justitiei sa ancheteze o posibila fapta de coruptie la nivel inaint, ca aveau sau nu dovezi, se demonstra in parchete si instanta, nu in forul legislativ al statului.

Dar impresionanta e mobilizarea social-democratilor. Ce ii uneste pe oamenii astia, ce cultura organizationala au in doctrina partidului incat, daramat in sondaje, cu propriul presedinte condamnat, cu intreaga Uniune Europeana impotriva faptelor tale execrabile, sa reusesti sa iti aduni membrii, in jurul unei cauze penale, de a apara un posibil politician corupt, de bratul legii?

Trebuie sa recunoastem ca, oricat le-ar lipsi social-democratilor "aderenta" la patura sociala elevata si scolita, oricat ar fi starnit ei antipatia Comisiei Europene si Parlamentului European si oricat ar da cu bata in balta cand se exprima in limba romana, se pricep de minune la a ramane uniti.

Ce se va intampal mai departe? Pana la alegerile de anul viitor, cand exista singura sansa reala de a da jos Guvernul si de a schimba majoritatea Parlamentara, social-democratii vor miza pe doua lucruri: uitarea, cum am spus mai sus, dar si clementa poporului, in fata caruia vor poza ca niste victime ale lui Dragnea ...

Citeste si: FMI recomanda Romaniei moderatie fiscala pentru evitarea unei posibile recesiuni economice
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x