Schimbari la RCA: Soferul pagubit va fi despagubit de firma unde are el asigurarea, nu de cea a soferului vinovat
asfrcaasigurare obligatorie
Guvernul Romaniei pregateste o Ordonanta de Urgenta care va schimba regulile pe piata asigurarilor obligatorii RCA. Legislatia actuala va fi modificata prin introducerea decontarii directe obligatorie in cazul daunelor RCA, conform spuselor presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Nicu Marcu. Astfel, soferul pagubit va fi despagubit de firma unde are el asigurarea, nu de la firma la care s-a asigurat soferul care se face vinovat de producerea daunelor, urmand sa isi recupereze ulterior banii de la firma soferului vinovat. In prezent, decontarea directa este posibila doar contra unui cost suplimentar adaugat costului politei RCA, la nivel optional.
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Nicu Marcu, a declarat, intr-un interviu pentru
Agerpres, ca decontarea directa va capata caracter obligatoriu, dupa ce OUG a Guvernului va intra in vigoare.
Adica soferii pagubuti in accidente rutiere isi vor putea recupera pagubele de la propria firma de asigurari. Toate politele RCA vor functiona dupa acest nou sistem, a mai anuntat presedintele ASF.
''Ordonanta spune clar ca decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-ati asigurat. Si atunci s-a inchis. Si firmele de asigurari se vor deconta intre ele. Deci nu o sa mai fie chestiunea ca dumneavoastra care aveti o dauna de la un alt sofer de autovehicul sa luati asigurarea respectivului si asa mai departe. Consumatorul va fi, sa zicem, multumit, in sensul ca isi deconteaza imediat dauna si companiile de asigurari se deconteaza intre ele'', a explicat presedintele ASF.
Oficialul ASF nu a oferit un orizont de timp in care se va aplica noua legislatie, dar a spus ca probabil e vorba despre ''un timp relativ scurt''. ''Cu cat mai repede se aproba aceasta Ordonanta de Urgenta, cu atat mai repede se rezolva situatia in piata'', a mai spus acesta.
Marile companii de asigurari vor fi obligate sa vina cu lichiditate in plus
Seful ASF a mai spus ca marile companii de asigurari, cu o cota insemnata de piata, vor fi obligate sa vina cu lichiditate in plus, pentru a demonstra ca pot sustine un portofoliu mare de clienti. Marcu nu a precizat, insa, care este valoare concreta a cotei de piata, spunand ca e vorba despre ''un calcul tehnic''.
''O alta chestiune pe care am facut-o este aceea ca, asa cum stiti, concentrarea pe piata asigurarilor la acest produs este foarte mare, datorita sau din cauza a doua companii, care au un procent de peste 70% din piata, si atunci autoritatea, noi, am studiat si am gandit sa modificam o norma prin care sa le impunem companiilor ca atunci cand depasesc o anumita cota de piata sa vina sa se capitalizeze, adica sa aiba lichiditati. Da, vrei sa ajungi la o anumita cota de piata, vii cu lichiditati ca sa fii in stare sa-ti platesti daunele'', a explicat oficialul ASF.