Sinteza Saptamanii: Topul celor mai importante modificari legislative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: Topul celor mai importante modificari legislative
Sinteza Saptamanii: Topul celor mai importante modificari legislative
de Magda Florea la 04 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
declaratii fiscaleanafanofmzile libereprezumtia de legalitatesomajsomaj tehnicimm investtelemuncaitmcontroale itm

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

Prezumtia de legalitate urmeaza a fi introdusa in Statutul politistului, prevedere care garanteaza din start ca ofiterul actioneaza in interesul legii si este fidel normelor in vigoare. Noua masura stabileste astfel ca romanii opriti sau controlati inopinat de Politie nu se vor mai putea certa cu angajatii MAI. Comportamentul sfidator nu va mai fi acceptat.
 
Vezi aici >>> Prezumtia de legalitate, introdusa in Statutul politistului. Romanii nu se mai pot certa cu angajatii MAI

 Proiectul de lege prin care facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate in euro si calculate conform cursului euro-leu a fost adoptat de Senatul Romaniei. Exista, insa, o serie de noutati importante introduse in propunerea legislativa de interes pentru persoanele fizice.
 
 
Programul "Un autoturism pentru fiecare familie" se adreseaza celor care au minim 3 copii. Propunerea a fost introdusa pentru dezbatere la Senat si s-ar aplica de la 1 iulie 2020 doar pentru persoanele fizice.
 
 
Proiectul de lege privind autonomia "Tinutului Secuiesc" a fost respins definitiv de Senatul Romaniei, dupa ce Camera Deputatilor l-a adoptat tacit.
 

Prin votul decizional dat de Camera Deputatilor miercuri, proiectul de lege prin care se poate amana plata chiriei fara dobanzi si penalitati a fost adoptat de Parlament. 
 

Autoritatile administratiei publice locale vor putea contracta zilieri pentru a desfasura anumite activitati cu caracter sezonier sau ocazional, dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost introdus pentru dezbatere la Senat.
 

Cum se va proceda cu sporul de weekend pentru salariatii aflati toata luna aprilie in somaj tehnic? Acesta este un spor permanent la CIM. Se poate scoate acest spor pe perioada somajului tehnic fara a fi nevoie sa se faca act aditional la CIM si operare in Revisal?
 
Vezi aici >>> Somaj tehnic. Se mai acorda sporul de weekend?

Chiar si dupa data de 15 mai, anumite restrictii se vor pastra, iar multi salariati vor dori sau vor fi nevoiti sa lucreze in continuare in regim de telemunca. Angajatorii sunt deja obligati sa asigure toate masurile de protectie pentru salariati, inclusiv masti si manusi atunci cand acestia vor reveni la locul de munca. 
 
Vezi aici >>> Izolarea se prelungeste. Ce au de facut angajatorii privind somajul tehnic si telemunca?

Ne apropiem cu pasi din ce in ce mai siguri catre ceea ce pare a fi incheierea perioadei in care pandemia ne-a tinut pe toti in case si a lasat afacerile din intreaga tara cu usile inchise. Intrebarile cu privire la repornirea afacerii se fac din ce in ce mai auzite. Cum procedam? Care va fi cel mai bun plan? Cum ne ferim de o viitoare criza? Care sunt cei mai buni oameni pe care sa-i angajam pentru a ne consolida afacerea?
 
Vezi aici >>> Reporniti afacerea in cativa pasi simpli, dar esentiali

Reluarea activitatii in din ce in ce mai multe firme inseamna si o reluare a controalelor din partea Inspectiei Muncii. Mai mult, a fost deja anuntata o intensificare a acestor controale pentru a identifica anumite nereguli. 
 
Vezi aici: Atentie! Urmeaza controale ITM. Ce angajatori sunt vizati

In cadrul unei discutii cu antreprenorii organizate de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat ca se va prelungi masura platii somajului tehnic de catre stat cu o perioada de doua saptamani sau de o luna, dupa incetarea starii de urgenta.
 
Vezi aici >>> Dupa 15 mai, somajul tehnic va fi prelungit cu doua saptamani sau cu o luna

Autoritatile in domeniul inspectiei muncii au emis recent mai multe recomandari privind prevenirea raspandirii infectiei cu COVID 19, inclusiv la locul munca.
 
Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost adoptat de Senat si urmeaza sa fie supus votului final al Camerei Deputatilor.
 
Vezi aici >>> Prin exceptie, in anul 2020, parintii vor putea primi zile libere platite si in vacanta de vara

Documentele necesare pentru obtinerea somajului tehnic, vor fi transmise, incepand de vineri, 1 mai 2020, prin Registratura electronica pusa la dispozitie de Guvernul Romaniei prin Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.
 
Vezi aici >>> Unde se depun documentele pentru somaj tehnic de la 1 mai 

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a remis un comunicat de presa in care transmite cateva informatii persoanelor aflate in evidentele ANOFM, intre care si faptul ca beneficiarii indemnizatiilor de somaj nu mai sunt obligati sa se prezinte lunar la Agentie, pe perioada starii de urgenta.
 

Guvernul lucreaza la noi masuri economice sectoriale pentru sprijinirea companiilor si angajatilor care isi continua activitatea in aceasta perioada, anunta seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
 

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale prezinta regulat datele cu privire la situatia contractelor de munca suspendate (somaj tehnic)/incetate, inregistrate la Inspectia Muncii.
 
 
Programul IMM INVEST ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre FNGCIMM in numele si contul statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice.
 
 
Obtinerea titulaturii de expert contabil inseamna multe pentru un contabil in ziua de astazi. Pe langa succesul profesional si fericirea personala, evoluezi de la simplul rol de pastrator al evientelor primare la cel de contabil expert, de alecarui decizii depinde evolutia afacerii firmei gestionate.
 

Indiscutabil, pregatirea profesionala si experienta unui contabil nu pot fi suplinite sau inlocuite. Munca acestora insa poate fi sustinuta de membrii echipelor cu care colaboreaza. Este important ca acestia sa aiba la indemana informatiile si tool-urile de care au nevoie pentru a-si face cat mai bine meseria.
 
Ofera-le toate informatiile de care au nevoie, corect si la timp. 
 

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Inteprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a anuntat recent pe site-ul oficial ca procedura de inscriere in programul IMM INVEST Romania a fost reluata din data de 28.04.2020, ora 9.00. Inscrierile online se vor desfasura in sesiune continua, pana la sfarsitul anului 2020 si pana la epuizarea plafonului alocat de 15 miliarde de lei.
 

Datorita situatiei actuale nu am reusit sa ne platim toate darile catre stat (TVA). Puteti sa imi spuneti, va rog frumos, pana cand nu se platesc dobanzi si penalitati pentru aceste datorii restante?
 

Pe site-ul oficial www.imminvest.ro a fost explicata schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19.
 

Ministerul Finantelor Publice a publicat recent un comunicat de presa privind aplicarea unor masuri fiscale adoptate pe perioada starii de urgenta. Institutia detaliaza modul in care sunt acordate bonificatiile la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile mictrointeprinderilor. 
 

Ordonanta de urgenta nr. 55/2020 privind instituirea unor masuri de protectie sociala in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 339 din 27 aprilie 2020. 
 

Cititi in continuare care sunt declaratiile fiscale pe care aveti obligatia sa le depuneti la ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) in luna mai 2020 la termenele prezentate.
 

Perioada actuala nu este deloc una propice pentru mediul de afaceri, avand in vedere evolutia crizei provocate de coronavirus. Scenariul nu este unul roz nici pentru urmatoarele saptamani, ceea ce inseamna ca suntem nevoiti sa ne confruntam in continuare cu toate problemele specifice create de COVID-19 si de legislatia de ultima ora. 
 




 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x