Totul despre Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406. Cine il depune si cine nu-l depune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Totul despre Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406. Cine il depune si cine nu-l depune
Totul despre Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406. Cine il depune si cine nu-l depune
de Vlad Strunescu la 20 Sep. 2021
depunere d406cine depune d406cine nu depune d406termene depunere d406

Un sondaj realizat de EY Romania, dedicat pregatirii SAF-T arata ca peste jumatate dintre marii contribuabili nu au inceput inca pregatirile pentru implementarea Fisierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, cum este denumita aceasta noua declaratie.

 
SAF-T este un fisier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabil la organul fiscal, intr-un format standardizat de date.

Citeste si: Nepregatiti pentru SAF-T. 88% dintre companii nu au identificat solutia tehnica prin care vor asigura raportarea Fisierului Standard de Control Fiscal

 
SAF-T este o forma de control simplificat, schimb standard de date cu ANAF prin care Fiscul vrea sa eficientizeze aceasta activitate si sa scada costul conformarii. 
 
Saptamana trecuta, presedintele ANAF a publicat un proiect de ordin privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), modelul de raportare al acestuia, procedura de transmitere, precum si termenele de depunere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa depuna fisierul standard de control fiscal. 
 

Cine si cand depune D406

Ordinul prevede ca obligatia de transmitere a SAF-T prin intermediul D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel: 
 
- pentru cei incadrati in categoria mari contribuabili la 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie 2022 (data de referinta pentru mari contribuabili); 
 
- pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie 2023 (data de referinta pentru contribuabilii mijlocii); 
 
- pentru contribuabilii incadrati in categoria de contribuabili mici la 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie 2025 (data de referinta pentru contribuabilii mici); 
 
- pentru contribuabilii nou inregistrati/incadrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a Declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea, ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inregistrati/incadrati. 
 
Contribuabilii incadrati intr-o categorie care avea obligatia depunerii D406, conform datelor de referinta, iar, ulterior, sunt incadrati intr-o categorie pentru care nu s-a implinit data de referinta pentru depunerea declaratiei, vor continua sa raporteze fisierul standard de control prin depunerea de D406. 
 
Prin exceptie, pentru institutiile financiar - bancare si societatile de asigurare/reasigurare, incadrate la 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili, obligatia de depunere a D406 incepe de la 1 ianuarie 2023 (data de referinta pentru institutiile financiar - bancare si societatile de asigurare/reasigurare). 
 
In categoria institutiilor financiare, sunt incluse si societatile de administrare a investitiilor si administratorii de fonduri de investitii alternative/fonduri de investitii alternative, entitati autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. 
 

Urmatoarele categorii de contribuabili TREBUIE sa depuna SAF-T prin D406: 

- regiile autonome;
 
- institutiile nationale de cercetare dezvoltare;
 
- societatile comerciale pe actiuni (S.A.);
 
- societatile in comandita pe actiuni (SCA);
 
- societatile comerciale in comandita simpla (SCS); 
 
- societatile comerciale in nume colectiv (SNC);
 
- societatile comerciale cu raspundere limitata (SRL);
 
- societatile/companiile nationale;
 
- organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1);
 
-  organizatiile cooperatiste de consum (OC2); 
 
- organizatiile cooperatiste de credit (OC3);
 
- alte persoane juridice;
 
- unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
 
- persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
 
- persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
 
- asociatiile cu scop patrimonial;
 
- asociatiile/persoanele fara scop patrimonial 
 
- organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
 
- societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe). 
 
 

Urmatoarele categorii de contribuabili NU TREBUIE sa depuna SAF-T prin D406:

- persoanele fizice autorizate;
 
- intreprinderile individuale intreprinderile familiale;
 
- persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL) 
 
- asociatiile familiale (ASF) 
 
- societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR);
 
- societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale;
 
- societatile profesionale practicieni in insolventa (SPI); 
 
- intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL); 
 
- -nstitutiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate; 
 
- autoritatile administrative, indiferent de sursa lor de finantare. 
 

Care sunt termenele de depunere

D406 se transmite in format electronic, data limita de transmitere fiind: ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active); la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active; la termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri.. Contribuabilii/platitorii vor transmite Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). 
 
Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA vor transmite D406 trimestrial. Data limita pentru transmiterea Declaratiilor Informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (representand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa). 
 
Contribuabilii/platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de: 6 luni pentru prima raportare, respectiv cinci luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, doua luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii incadrati in categoria mari contribuabili care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T; 3 luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T. 
 
Perioada de gratie va fi calculata pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil. in situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial acesta va putea depune declaratii rectificative.

Citeste si: Atentie, manageri: depunerea declaratiei privind beneficiarii reali se poate face pana pe 1 octombrie. Nerespectarea obligatiei poate duce chiar la dizolvarea firmei!
 
Informatiii detaliate referitoare la data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa depuna fisierul standard de control fiscal (SAF-T), precum si categoriile de contribuabili/platitori exceptate de la depunerea fisierului standard de control, se vor publica pe site-ul ANAF prin intermediul Ghidului contribuabilului pentru pregatirea ?i depunerea Declara?iei informative D406 - Fi?ierul standard de control fiscal (SAF_T).
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

CFA Romania: Indicatorul de Incredere Macroeconomica a scazut in luna septembrie 2021
Companii

CFA Romania: Indicatorul de Incredere Macroeconomica a scazut in luna septembrie 2021

Asociatia CFA Romania trage un puternic de alarma cu privire la  indicatorul de incredere macroeconomica al Romaniei. Potrivit profesionistilor in investitii din tara noastra, in luna...
today26 Oct. 2021
Ministrul Educatiei, anuntul serii privind recuperarea orelor: elevii de gimnaziu si liceu se intorc in banci pe 3 ianuarie, cei din gradinite si ciclul primar, pe 10 ianuarie
Ultima ora

Ministrul Educatiei, anuntul serii privind recuperarea orelor: elevii de gimnaziu si liceu se intorc in banci pe 3 ianuarie, cei din gradinite si ciclul primar, pe 10 ianuarie

Ministrul Educatiei a facut, marti seara, un anunt foarte important pentru elevii si parintii din Romania, care asteapta cu sufletul la gura sa vada care va fi evolutia epidemiologica si ce masuri...
today26 Oct. 2021
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Puneti bani deoparte: ratele la banci se scumpesc. Ce ne sfatuiesc economistii
Financiar-Bancar

Puneti bani deoparte: ratele la banci se scumpesc. Ce ne sfatuiesc economistii

today26 Oct. 2021
INFOGRAFIC. Desi nu avem salariile nemtilor sau austriecilor, carburantul nostru se scumpeste mai mult ca la ei: plinul rezervorului e un lux
Ultimele stiri economice

INFOGRAFIC. Desi nu avem salariile nemtilor sau austriecilor, carburantul nostru se scumpeste mai mult ca la ei: plinul rezervorului e un lux

today26 Oct. 2021
Ideea oamenilor de afaceri pentru reformarea Romaniei: Pact pentru PNRR
Economie

Ideea oamenilor de afaceri pentru reformarea Romaniei: Pact pentru PNRR

today26 Oct. 2021
Somaj tehnic 2021: cum pot angajatii sa beneficieze de el, in contextul noilor restrictii
Ultimele stiri economice

Somaj tehnic 2021: cum pot angajatii sa beneficieze de el, in contextul noilor restrictii

today26 Oct. 2021

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x