UE se pregateste sa adopte un nou impozit la nivelul blocului comunitar
taxepoluarecombustibiliuetaxe energie
Comisia Europeana planuieste aplicarea unei taxe minime la nivelul blocului comunitar pentru combustibilii de aviatie poluanti, potrivit unui document prezentat de Reuters.
Prin aceasta masura, Comisia incearca sa indeplineasca obiective mai ambitioase de combatere a schimbarilor climatice.
Conform documentului, membrii Comisiei Europene lucreaza la o revizuire a impozitarii energiei in UE, ca parte a legislatiei ce va fi anuntata pe 14 iulie. Scopul noilor masuri este de a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030, comparativ cu nivelul din 1990.
Proiectul propunerii CE vizeaza aviatia, unde nu se aplica taxele UE privind combustibilul.
Aceasta scutire "nu este in concordanta cu actualele politici si schimbari climatice", iar reglementarile fiscale ale UE promoveaza combustibilii fosili fata de sursele de energie verde si trebuie modificate pentru a sprijini obiectivele climatice ale blocului comunitar.
Propunerea ar impune un nivel minim de impozitare la nivelul Uniunii Europene, pentru produsele energetice furnizate ca si combustibil pentru aeronave pentru zborurile din interiorul blocului comunitar.
Din 2023, taxa minima va pleca de la zero, dar va creste an de an, pe o perioada de 10 ani
Din 2023, taxa minima de impozitare a carburantilor pentru aeronave va incepe de la zero, insa va fi majorata anual, gradual, pe o perioada de 10 ani, pana la impunerea ratei totale. Important de mentionat este ca nu se specifica in proiect cuantumul ratei finale.
Combustibilii durabili, inclusiv hidrogenul regenerabil si
biocombustibilii avansati, nu ar fi supusi taxelor minime ale UE in perioada respectiva de 10 ani, mai prevede documentul citat.
Introducerea propunerilor ar putea fi dificila din punct de vedere politic. Modificarile cotelor de impozitare din UE necesita aprobarea unanima din partea celor 27 de tari din UE.
Tarile UE sunt responsabile de stabilirea impozitelor nationale, desi Bruxellesul poate stabili rate minime la nivel de bloc.