Patriotismul pe actiuni
patriotismlactate bradetlistare hidroelectrica
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, spunea, recent, ca gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele sediului BNR echivaleaza cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul cand se canta imnul national.
In tara noastra, din gura, sentimentul national/patriotismul este foarte puternic, dar se dilueaza cand vine vorba despre fapte. In primul rand, se pare ca multi sunt patrioti de la mii sau chiar zeci de mii de kilometri distanta de tara.
In al doilea rand, nu este ciudat cum altii sunt patrioti, dar stalcesc limba romana de parca ar fi un gandac de bucatarie, o impopotoneaza cu englezisme ca pe un pom de Craciun nereusit decorat, o murdaresc cacofonic si o dezacordeaza ca pe o pianina uitata-n pod?
In acelasi timp, de ce nu tin patriotii si la moneda nationala? De ce o dispretuiesc, cand, tocmai ca este un insemn extrem de important al unui stat independent? De ce calculeaza, de ce exprima, de la autoritati ale statului si pana la opinca, aproape totul in moneda straina?
Acum, in sfarsit, la chemarea patronului Lactate Bradet - firma acuzata, initial, ca a vandut produse cu escheria coli, dupa care, autoritatile s-au razgandit - de a (re)infiinta, (re)porni o firma romaneasca, de a o reaseza in cadrul unei societati pe actiuni, unii chiar si-au dovedit si inca isi mai pot dovedi patriotismul.
Pe lista deschisa pe sprijina.ro, aproape 200 de romani au subscris diferite sume, de la 1 leu (printr-un cupon) la 2.250 la ceea ce ar trebui sa fie societatea comerciala pe actiuni.
Doritorii mai au 36 de zile pentru a subscrie si, pana ieri seara, se stransesera 106.047 de lei. Suma reprezinta cam 1% din cele 10 milioane necesare transformarii Lactate Bradet in Bradet Romanesc S.A.
Proprietarii Lactate Bradet propun crearea unei companii de lactate la care sa participe toti cetatenii care vor, cu cat vor.
"Vreau sa va propun ceva inedit. Nu stiu daca se poate, dar lansez o idee si va rog sa o analizati. Dumneavoastra ati facut lactatebradet un brand cunoscut national. Eu cred ca este normal ca acest nume foarte drag mie sa vi-l dau dvs pentru ca nu este meritul meu si el trebuie sa se intoarca la cei ce l-au creat cu adevarat.
Haideti sa facem un brand al romanilor, un produs romanesc pentru noi, sa stim cu adevarat ce mancam (de parca, in cazul produselor asa-zis straine, nu am sti sau de parca nu ar exista si producatori romani certati cu standardele de calitate - n.r.) sa stim cu adevarat ca produsul are un pret corect si o calitate deosebita, sa fim siguri ca putem sa-l dam copiilor nostri si nimeni sa nu-l mai poata contesta. (Exista ceva ce nu poate fi contestat? - n.r.)
Vrem din toata inima sa impartim cu dvs tot ce am realizat in acesti 15 ani. Rog persoanele care au studii in domeniu sa ne spuna daca se poate face, total transparent, ceea ce va propun in randurile de mai jos:
Crearea unei companii la care sa participe toti cetatenii care doresc, fiecare cu cat doresc. Eu personal vreau sa ma implic cu voia dvs sa realizam cea mai mare fabrica de lactate a Produsului Romanesc.
Vrem sa folosim experienta noastra pentru a realiza o companie care sa urmareasca cu prioritate maxima interesele cetateanului roman (in mod normal, o companie, fie ea romaneasca, somaleza, germana sau daneza urmareste profitul - n.r.). Eu pun la dispozitie, toate activele firmei noastre cu bune si rele, dvs celor care ne-ati sustinut neconditionat.
Romania a fost saracita in toti acesti ani de tot ce a avut. Haideti sa ne unim fortele cu totii si chiar sa facem o companie a romanilor de care sa fie mandru fiecare, de la mic la mare, orice copil sau cetatean ce traieste in Romania.
O companie romaneasca care sa investeasca in casa ei, o companie care sa produca pentru comunitatea ei produse sigure si sanatoase. Am sa ma implic total pentru a realiza acest proiect daca dvs doriti, daca aveti incredere si credeti ca este posibil. Dumnezeu sa ne ajute!
Cu mult respect pentru toti, Marius Badea in numele intregii familii", scrie, pe pagina de Facebook, patronul Lactate Bradet.
Este imbucurator ca romani sau persoane de alte nationalitati (din fericire, nu scrie pe site ca tre’ sa arati buletinul sau sa faci dovada cetateniei) pot subscrie la societatea pe actiuni.
Poate asa, vom constientiza ca, pe langa patroni inimosi de mici firme care se incapataneaza (si bine fac!) sa concureze multinationalele, tara noastra are si companii uriase, de la care cumparam benzina/motorina/sandwich-uri/apa plata; de la care cumparam energie electrica; de la care cumparam gaze naturale; care transporta gaze naturale; care transporta combustibili pe conducte.
Aproape toate aceste companii platesc dividende care aduc randamente si de zece ori mai mari decat actualele dobanzi bancare.
Pe astea de ce nu le iau mai multi romani in calcul, mai ales ca nu le convine ca le iau strainii? De ce nu-si pun patriotismul pe actiuni?
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, sustine ca firma va iesi din insolventa, luna aceasta sau in mai, si va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti, in toamna.
Pentru acest an, Borza se asteapta ca producatorul cel mai mare de energie electrica din Romania sa obtina un profit de 1,3 miliarde de lei. Va fi o noua ocazie de demonstrare a patriotismului si altfel decat prin vorbe, va fi o noua ocazie ca profitul obtinut de o companie romaneasca sa fie si al romanilor, daca acestora le pasa...