Periculoasa mentalitate a comertului patriotard

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Periculoasa mentalitate a comertului patriotard Periculoasa mentalitate a comertului patriotard
de Manager.ro la 29 Mai. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
cumpara romanesteproduse romanesticompanii romanesti

Din cand in cand, reapare marota cumpararii produselor pe criterii nationale. Adica, din banii castigati greu sau usor, sa cumpere cetateanul din tara X, numai bunuri fabricate intre granitele tarii X. Deci fabricate, nu marca provenind din tara respectiva cu produse facute in China, Vietnam sau Bangladej.

Indemnul "Cumpara fabricat in Romania!" se face auzit si la noi. Ni se spune "Gestul tau are efecte durabile pentru toti cei din jurul tau. Pentru milioane de romani. Pentru Romania. Esti un bun roman. Iata o cale simpla s-o arati. Iti multumesc. Dragos Damian".
 
Pe larg, indemnul, citit pe site-ul Gandul, "suna" asa: "Poate ca nu ai privit niciodata lucrurile in felul asta, dar a cumpara ceva fabricat in Romania este un gest patriotic care denota incredere, responsabilitate si respect. Pentru rudele, prietenii si cunostintele tale care lucreaza intr-o fabrica si care astfel isi pastreaza locurile de munca.
 
Pentru mesterul popular care traieste din ceea ce produce in atelierul lui. Pentru antreprenorul roman care a cheltuit banii familiei ca sa-si dezvolte afacerea. Pentru o companie multinationala care a ales Romania pentru a investi intr-o unitate noua de productie. Te rog sa faci un gest simplu, care in timp poate deveni un reflex. Cand ai nevoie de ceva, uita-te prima data daca este fabricat in Romania, si daca iti place, cumpara. 
 
Generezi o reactie in lant ale carei efecte nu se vad imediat, dar fii sigur ca ea marcheaza schimbari durabile in timp. Nu se vor mai inchide fabrici, mai mult ca sigur se vor deschide altele noi. 
 
Banii raman in Romania si vor fi folositi pentru educatie, sanatate, cultura. Sunt sanse mai bune ca lucrurile fabricate in Romania sa fie exportate, devenind cel mai bun ambasador de tara.
 
Copiii tai, rudele tale, prietenii tai, cunostintele tale, vor avea un loc de munca sigur si nu vor mai fi nevoiti sa plece din tara. Vor avea un viitor acolo unde le e locul, in Romania. 
 
Romania devine o tara prospera, cu o economie puternica pentru care ai pus si tu umarul. Multumesc."
 
Oare computerul cu ajutorul caruia a fost scris acest... apel este "made in Romania" sau macar are ceva fabricat in tara noastra? A fost asamblat aici? Tastatura era facuta la Chitila? Mouse-ul la Vascauti? Placa de baza la Bolintin? 
 
Scrie ca ar trebui sa cumparam produse fabricate in Romania, "pentru antreprenorul roman care a cheltuit banii familiei ca sa-si dezvolte afacerea"...
 
Pai, exact asta sa faca: sa o dezvolte, sa investeasca in calitate si sa fie productiv astfel incat consumatorul roman sau strain sa cumpere produsul pentru ca este de calitate sau pentru ca raportul calitate-pret este foarte bun, nu pentru ca este romanesc.
 
"Cand ai nevoie de ceva, uita-te prima data daca este fabricat in Romania, si daca iti place, cumpara..."
 
Deci, in... marinimia-i, domnul respectiv lasa, totusi, deschisa portita placutului. Adica avem si voie, nu numai nevoie, in ciuda apelului la patriotism, sa nu ne placa un produs romanesc. Multumim! 
 
Ni se mai spune ca ai nostri copii, ale noastre rude, prieteni si cunostinte vor avea un loc de munca sigur... Oricine cu o oarecare experienta de viata stie ca, in Romania sau aiurea, nu exista nimic sigur, prin urmare nici loc de munca sigur, mai ales in oranduirea asta care ne place sa credem ca este capitalista si care presupune o concurenta feroce.
 
De asemenea, aflam ca romanii nu vor mai fi nevoiti sa plece din tara, ci "vor avea un viitor acolo unde le e locul, in Romania".
 
Credeam ca, intr-o tara libera, intr-o lume libera, locul cuiva, al oricarui cetatean LIBER este acolo unde vrea el. Daca vrea in Romania, in Romania! Daca vrea in Honolulu sau in Timbuktu, atunci acolo!  Daca vrea la Londra, Glasgow, Le Havre, Paris, Marsilia, Berlin, Munchen, Milano, Roma, Madrid, Barcelona, la Halifax, New York, Los Angeles, Tokyo, Canberra sau Melbourne, acolo sa fie! 
 
Apelul mai spune ca... “nu se vor mai inchide fabrici, mai mult ca sigur se vor deschide altele noi”. De parca toate fabricile au fost inchise din cauza ca aveau produse minunate, dar nu le-am cumparat noi, nu pentru ca au fost prost conduse sau chiar praduite sau, culmea, contau mai mult pe exporturi.
 
In afara de asta, exista companii romanesti profitabile, bine manageriate si care au gasit echilibrul intre a vinde pe piata romaneasca si pe pietele externe. 
 
Ni se mai zice ca "banii raman in Romania si vor fi folositi pentru educatie, sanatate, cultura". Atat producatorii autohtoni, cat si importatorii platesc taxe si impozite aici. Ideea buna ar fi stimularea initiativei private de orice fel, ca este productie sau desfacere, numai ca nicio afacere nu ar mai trebui sa mizeze pe ideea ca va vinde orice numai pentru ca este fabricat aici. 
 
Pe urma, cica "sunt sanse mai bune ca lucrurile fabricate in Romania sa fie exportate, devenind cel mai bun ambasador de tara". Dacia exporta, Ford exporta, Antibiotice Iasi exporta. Ne place ca le vindem altora produse romanesti, nu? Daca si statele in care ajunge ce fabricam noi ar lansa indemnuri de comert patriotard? 
 
Ce-ar fi daca, in Franta, prima piata de desfacere pentru Dacia, s-ar desfasura o campanie care sa-i indemne pe francezi sa cumpere numai produse fabricate la ei in tara?
 
Ce-ar fi fost daca erau americanii... nationalisti si tineau totul pentru ei? Ce facem fara Windows, Google, Intel? Chiar butonasul "like" care recompenseaza apelul la a cumpara produse fabricate in Romania nu este romanesc, la fel cum nici Facebook nu este nici de... inventie, nici de productie romaneasca. Vad ca nu sunt probleme in a le folosi...
 
Desigur, daca nu erau americanii astia se "gaseau" alte natii, dar, in timp ce altii bateau mari si tari, Romania tinea capul in pamant, statea cu mentalitatea intepenita in vatra stramoseasca, de parca s-ar da premii Nobel pentru incremenire in timp si spatiu.
 
Poate ca de aia multi romani nu inoveaza, ca nu sunt lasati liberi, nu le este lasata mintea sa zboare, sa viseze. De ce Brancusi, Ionesco, Cioran, Coanda au devenit cineva tocmai pentru ca au indraznit sa plece din... vatra?
 
Nokia nu a ajuns numarul 1 in lume milogindu-se de putinii sai conationali sa-i cumpere telefoanele si nici nu s-a dus pe copca de lac finlandez in plina iarna, ca nu au mai cumparat finlandezii produsele. S-a dus pentru ca nu a tinut pasul cu vremurile...
 
In acelasi timp, Apple nu s-a ridicat pentru ca a propovaduit "Buy American!", ca, oricum, gadget-urile sale sunt fabricate in China.
 
Tara noastra plange dupa investitii straine. Ce ar fi daca fetisizatii nemti ar zice "ia sa tinem capitalul in vatra stramoseasca din Bavaria sau Renania de Nord Westfalia!"?
 
Ia sa-si fi tinut francezii, olandezii, belgienii, austriecii, italienii, americanii, britanicii banii acasa. Nu au facut asta si nici nu o vor face tocmai pentru ca au spirit antreprenorial, pentru ca pietele lor... nationale nu le ajung si pentru ca le place la nebunie concurenta.
 
A indemna pe cineva sa cumpere un produs pe criterii nationale este impotriva liberei concurente de care, iata, ne temem ca dracul de tamaie.
 
Traim in secolul secolul 21, in Uniunea Europeana a anului 2015. Noi vrem asta. Daca ar fi existat sau exista opozitie atat de mare fata de UE, ar fi trebui sa iesim in strada, ca in decembrie 1989. Daca nu am facut-o inseamna ca nu avem nimic impotriva sa facem parte din Uniune...
 
Ne place sau nu, traim in lumea - buna sau rea - in care pana si companii romanesti produc in China pentru ca este mai ieftin, in lumea in care jucatori si jucatoare de tenis din Italia poarta echipamentul celei mai reprezentative companii americane de gen jucand impotriva unor americani imbracati de probabil cea mai reprezentativa companie italiana din domeniu. 
 
Echipe din NBA si nationale asiatice sunt imbracate de companii germane. Un indian proiecteaza automobile japoneze la Dresda sau la Zurich. Turcii fac masini de spalat... italienesti. O companie romaneasca se lanseaza, in stil mare, in America, unde vrea sa vanda 200.000 de produse hardware. 
 
Am cumparat produse romanesti exceptionale si unele care m-au dezamagit total. Exact la fel au stat lucrurile cu produse facute in Germania, Franta, Italia, Elvetia...
 
In loc sa fim indemnati la comert patriotard, mai bine ni s-ar spune: "Romani, faceti produse excelente, de sa si le smulga americanii, nemtii, turcii, elvetienii din maini, de sa stea la coada cu saptamanile ca sa le cumpere, ca in fata magazinelor Apple!"
 
Poate ca un astfel de indemn ar fi cel mai frumos act patriotic... Poate ca asa... "Romania devine o tara prospera, cu o economie puternica pentru care ai pus si tu umarul..."

Ultimele NOUTATI

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x