Petrolul de la groapa nu se-ntoarce
pret petrolieftinire petrolconsum resurse
Anul trecut a fost unul de scadere pentru preturile petrolului si, cu mici reveniri, dintre care una produsa chiar ieri, inceputul lui 2016 a accelerat aceasta tendinta. Pe langa faptul ca americanii storc tot mai mult titei din sisturi, mai pune si Iranul petrol peste foc.
Imediat dupa ridicarea embargoului, liber de constrangeri comerciale, statul din Asia Mica a si revenit pe piata, ceea nu face decat sa scada si mai tare pretul barilului de aur negru.
Asta nu inseamna ca, in ciuda unui pret curent mic, si valoarea unei resure pe cat de importanta pe atat de epuizabila este la fel de mica...
Cu exceptia unei relativ mici parti din materialele plastice care se recicleaza - mai cu seama, in statele civilizate - petrolul de la groapa nu se va mai intoarce.
L-ai pus, sub forma de benzina, motorina sau kerosen in rezervorul automobilului, camionului, autobuzului, autocarului, navei maritime, navei fluviale, avionului... asta a fost!
Ce s-a ars nu se reface si mai si produce gaze nocive.
Dupa ce ca ardem o materie prima epuizabila, preturile mici nu fac decat sa accelereze “metabolismul” unei lumi devoratoare de resurse.
In Romania, este scandal ca se scumpeste lemnul. Se discuta despre asta numai din perspectiva afacerilor care vor avea de suferit. Spre deosebire de petrol, lemnul este o resursa regenerabila, numai ca greu regenerabila, si care, tot spre deosebire de petrol, inainte sa fie exploatata, facuta mobila sau hartie, produce oxigen.
Prin urmare, pana cand sa fie lemnul ieftin? De ce tre’ sa ne schimbam mobila din trei in trei ani, in functie de... tendinte? Inainte de relativ recenta euforie a exploatarii masei lemnoase, mobila (desigur de o cu totul alta calitate, de stejar sau de fag) se lasa mostenire. Acum, daca nu mai este moderna, ajunge, in cel mai bun caz, lemn de foc...
A, se construiesc case si cladiri de birouri care trebuie mobilate? Sa facem mobilier din alte materiale, de preferinta reciclabile si reciclate!
Revenind la petrol, statele exportatoare, care au huzurit datorita pretului ridicat, incep sa nu o mai duca asa de bine si, asa cum ar trebui sa fim noi cu lemnul, sunt constiente ca vand pe mai nimic o resursa pretioasa (in parte si pentru ca este epuizabila).
Asa ca, macar pe durata ieftinirii petrolului, taie si respectivii din beneficiile pe care le aducea pretul ridicat. Astfel, spre finele anului trecut, Arabia Saudita a scumpit, peste dublu, apa pentru consumatorii non-rezidentiali, pretul pentru consumatorii industriali, institutiile publice si marile companii crescand la 2,4 dolari pe metru cub.
Arabia Saudita vrea sa scada, astfel, consumul de apa si sa descurajeze risipa. Se va consuma si mai putina energie electrica, intrucat mare parte din apa potabila din Arabia Saudita este produsa de instalatiile de desalinizare.
De asemenea, ieftinirea considerabila a petrolului a dus deficitul bugetar al Arabiei Saudite la peste 100 de miliarde de dolari, astfel incat statul trebuie sa reduca cheltuielile.
Alt stat, unul care obtine 94% din venituri din vanzarea de titei, Kuweitul, a redus subventiile pentru carburant, electricitate si apa, pentru a putea face fata scaderii semnificative a pretului petrolului...
In cele din urma, si Emiratele Arabe Unite, Qatarul, Omanul si Bahreinul au majorat sau au liberalizat preturile carburantilor, energiei electrice si pe cel al apei.
Se spune ca, oricat de prost ar fi cursul de schimb si oricat de rau ar merge economia americana, daca vezi o bancnota de un dolar pe jos ar fi bine sa o ridici. Aprecierea monedei americane, din ultimii ani, nu face decat sa dea dreptate acestui sfat.
La fel va fi si cu petrolul. Pretul lui scade, dar, nu peste mult timp, isi va reveni pentru ca intreaga economie a lumii este cladita pe aceasta materie prima.
Petrolul de la groapa nu se intoarce, dar depinde de noi sa-l ducem acolo cat mai tarziu, depinde de noi sa-i lungim drumul.