Ce pot invata antreprenorii de la Batman

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce pot invata antreprenorii de la Batman Ce pot invata antreprenorii de la Batman
de Manager.ro la 31 Iul. 2012
Urmareste-ne pe Google News
antreprenoribatmanthe dark knight risessuccesesecviata

Trilogia regizorului Christopher Nolan, "Dark Knight", a reprezentat un succes total, atat in ochii criticilor de film, cat si la box office. Cele trei filme au generat aproape 2 miliarde de dolari si Batman este cel mai popular supererou. Batman are succes datorita calitatii actului artistic. Dincolo de orice aspect, filmele lui Nolan contin mai mult decat o sumedenie de scene de actiune absolut fabuloase - sunt inzestrate cu o filozofie. Un supererou mediteaza asupra societatii si institutiilor sale. In consecinta, putem invata multe lucruri din cele 3 filme cu Batman. Iata cinci lectii strans legate de antreprenoriat.

1. Organizatiile trebuie sa fie construite in jurul unor idei, nu in jurul oamenilor

"Oamenii au nevoie de exemple clare care sa ii scoata din starea de inertie si in calitate de "Bruce Wayne", nu poti ajuta cu nimic. In calitate de om, esti compus din carne si oase. Poti fi ignorat. Poti fi distrus. Dar in calitate de simbol, poti fi incoruptibil, nemuritor.

In Batman Begins, Bruce Wayne vrea sa devina Batman pentru a reprezenta un simbol. Un sambure de speranta, astfel incat oamenii sa se astepte la ceva mai bun. Acest lait motiv este prezent in toate cele trei filme, cu precadere in The Dark Knight Rises, unde Batman devine salvatorul orasului, nu Bruce Wayne sau alta persoana. "A hero can be anyone", spune Wayne la finele filmului.


Intr-adevar, una din temele majore in The Dark Knight Rises o reprezinta consecintele greselilor savarsite in The Dark Knight. Prin adoptarea modelului lui Harvey Kent, Batman si Gordon au fost nevoiti sa ii mascheze infractiunile, comise in calitate de Two-Face. Aceasta musamalizare a lucrurilor rele va cauza neplaceri in a treia parte a filmului.

Ce lectie putem deduce de aici? Ei bine, oamenii care infiinteaza companii extraordinare sunt mai presus de viata. Ei sunt motivati de energie si pasiune. O problema a companiilor este faptul ca ajung sa fie identificate cu o singura persoana si calitatea acesteia creste sau scade in functie de ceea ce intreprinde acel individ.

Putem studia cazurile diametral opuse ale Apple si Pixar, in relatie cu Steve Jobs. Apple este asociat cu Steve Jobs. Jobs a infiintat Apple alaturi de Steve Wozniak si multe produse au fost bazate pe viziunea sa. Dupa ce Steve Jobs a fost obligat sa plece de la Apple in 1985, compania s-a bucurat de un oarecare succes - in anii '80 si '90, dar apoi s-a scufundat. In 1997, Jobs a revenit "la putere".

Dupa aceea, Apple a inceput sa inoveze produse extraordinare, determinate de viziunea lui Steve Jobs. Ca urmare, Apple a devenit sinonim cu Jobs. Dupa moartea sa, multi analisti au considerat ca gigantul se va clatina; de exemplu, expertul Anthony Kosner a spus ca Apple, o companie candva inovatoare, joaca in prezent "prea prudent".

La polul celalalt, Pixar a fost tot o companie influentata de Steve Jobs, care a condus-o in calitate de presedinte al boardului si apoi CEO. In timp ce Apple a fost influentata de viziunea lui Jobs cu privire la produsele electronice de larg consum, Pixar s-a lasat definita de puterea povestilor. Acest sentiment este sustinut de animatorii si scriitorii de scenarii care dau viata filmelor Pixar, care urmeaza cele mai inalte standarde de calitate.

De aici survine si succesul comercial si critic al companiei Pixar. Dupa plecarea lui Jobs de la Pixar, compania a ramas puternica, lansand filme memorabile, precum Up si Wall-E. Mai degraba prin puterea storytelling-ului, decat a unei singure viziuni umane, Pixar s-a impus ca lider pe piata filmelor de animatie.

2. Actiunile conteaza mai mult decat intentiile

"Nu ceea ce esti in interior, ci actiunile tale te definesc". In timpul unei scene memorabile din Batman Begins, Bruce Wayne iese dintr-un restaurant scump, insotit de doua fotomodele. Acest scenariu face parte din jocul de imagine al supereroului, care trebuie sa pastreze alura unui playboy, astfel incat nimeni sa nu descopere ca este Batman. La iesire, trece pe langa prietena sa din copilarie, Rachel Dawes, care il priveste insistent, in timp ce Bruce incearca sa se apere. "Nu sunt eu, cel adevarat". Raspunsul lui Rachel este antologic: "In adancul sufletului tau, s-ar putea sa fii acelasi copil extraordinar. Nu ceea ce esti in interior, ci actiunile tale te definesc". Deseori, avem cele mai bune intentii in viata.

Intr-o zi, ne spunem ca vom incepe sa mergem la sala de fitness, pentru a avea o forma fizica de invidiat. In alta zi, ne dorim sa terminam de citit un roman. Dar suntem distrati si nu finalizam niciuna din aceste actiuni. Nu mergem la sala. Nu cunoastem deznodamantul cartii. In companie, ca si lideri, avem cele mai bune intentii in privinta echipei noastre. Acel om pe care te poti baza? Vrei sa ii oferi mai multe responsabilitati. Acel contabil excelent, pe care l-ai angajat in urma cu un an? Este eficient si supracalificat pentru jobul sau. Doresti sa ii extinzi responsabilitatile. Acel tehnician, care a avut o idee geniala - cu siguranta ca vrei sa mergi la seful tau direct, pentru a-i cere o finantare.

Apoi se intampla ceva. Trebuie sa predai rezultatele financiare. Ai numeroase conferinte in asteptare. Clientii asteapta o prezentare de la tine. Si cand nu te astepti, acel tip muncitor nu mai munceste ca altadata. Contabilul? A plecat la alta companie. Tehnicianul? A primit un imprumut de la sora lui si a pus bazele propriei companii. Iar tu ai ramas "pe cap" cu acelasi job, in care ai o vechime de 10 ani. Nu ai avansat deloc. Nimeni nu isi aminteste cine esti, ci doar ce faci.

3. Adevarul si numai adevarul

"Ai fost manipulat de un idol fals, care sa te impedice sa demolezi acest oras corupt. Hai sa iti spun adevarul despre Harvey Dent".

La finele filmului The Dark Knight, procurorul din Gotham, Harvey Dent, a demarat o serie de ilegalitati, sub intruchiparea personajului negativ Two-Face. In fata acestei situatii, comisarul Gordon a fost ingrijorat ca daca va dezvalui infractiunile lui Dent, oamenii din Gotham si-ar putea pierde speranta, care ar distruge tot ce au incercat el, Dent si Batman sa realizeze, in decursul povestii.

Batman este de acord si se ofera sa ii minta pe cetatenii Gothamului. Gordon va spune ca nu Dent a comis crimele, ci Batman. Astfel, imaginea lui Dent va ramane integra. In The Dark Knight Rises, adevarul despre Batman si Dent iese la iveala si fundatia institutiilor din Gotham este compromisa. La sfarsitul filmului, noul Gotham este construit pe baza adevarului si Batman ramane un erou. Si acel erou "poate fi oricine".

Pe masura ce devenim antreprenori si conducem diverse companii, am putea fi tentati sa tinem unele adevaruri doar pentru noi. Cu precadere atunci cand lucrurile nu merg bine, avem acel sentiment ca daca vom divulga adevarul, oamenii vor fi determinati sa plece sau sa nu mai munceasca la fel de mult.

Sefii considera ca nu pot avea incredere in angajatii lor, ca daca le vor spune adevarul, se vor intampla numai nenorociri. Asta e o greseala fatala. Daca lucrurile nu mai functioneaza in compania ta, trebuie sa vorbesti deschis despre acest aspect. Angajatii tai sunt majori, pot face fata adevarului. Veti rezolva problemele impreuna.

4. Pentru a dobandi succesul, trebuie sa risti

"Nu te temi de moarte. Crezi ca asta te face mai puternic. Te face mai slab... Cum te poti misca mai repede decat oricinie, cum poti lupta mai aprig decat oricine, fara cel mai puternic impuls omenesc: frica de moarte?"

La mijlocul filmului The Dark Knight Rises, Bruce Wayne ramane captiv intr-o inchisoare terifianta. Inamicul sau, Bane, spune si de ce temnita este terifianta: pentru ca ofera speranta. Exista o gaura pe unde detinutii pot incerca sa evadeze. Care este problema? Un singur detinut a reusit sa evadeze - un copil. Wayne esueaza in doua tentative de evadare. Mai mult, Batman incearca o saritura riscanta. Wayne ii spune unui coleg de inchisoare ca nu se teme de moarte. Detinutul ii raspunde insa ca teama de moarte il va face mai puternic.

Dupa a treia incercare de evadare, Bruce Wayne reuseste sa iasa la suprafata. Fiintele umane se opun din principiu riscului. Studiile arata ca oamenii sunt mai predispusi sa previna sansele de a pierde, decat sa vaneze sansele de castig - chiar daca rezultatul final poate fi acelasi. Cand infiintam o companie, suntem tentati sa agatam peste tot plase de siguranta. Acestea incetinesc insa ritmul de dezvoltare a organizatiei. Uneori, pentru a castiga, trebuie sa riscam (totul) - suntem nevoiti sa sarim fara plasa de protectie.

5. Cand esuezi, nu lasa acest lucru sa te distruga moral

"De ce esuam, Bruce? Pentru a invata sa ne ridicam."

Una din temele majore ale trilogiei lui Nolan, Batman, este ESECUL. In Batman Begins, tanarul Bruce Wayne cade intr-o fantana plina de lilieci. Dupa ce il salveaza, tatal sau ii spune ca noi, oamenii, cadem pentru a invata sa ne ridicam. Desigur, in jurul acestui motiv orbiteaza si momentul esecului lui Batman in fata rivalului Bane, in The Dark Knight Rises. In loc sa se lase pagubas, Bruce Wayne evadeaza din inchisoarea in care a fost aruncat si "salveaza ziua", in calitate de Batman.

Indiferent de eforturile tale, vei esua, intr-un moment al vietii. Testul suprem pentru un antreprenor este, intr-adevar, modul in care se va descurca dupa un esec. Unii lideri isi gasesc scuze. Altii incearca sa dea vina pe altcineva. O serie de antreprenori sunt integrati in unele companii carora nu le pasa de greselile lor din trecut - mizeaza pe "experienta" - si astfel acestia esueaza in continuare, fara sa invete nimic.

Adevaratii sefi stiu sa invete din greseli. Doar atunci cand iti accepti greselile poti invata din ele. Bruce Wayne/Batman a reusit sa deprinda invataminte pretioase din greselile sale. Urmeaza-i exemplul si nu uita ca seria Batman nu este doar o productie cinematografica de exceptie, ci si o lectie despre viata, moarte, succes si esec. (via Forbes)

Foto generic: Christian Bale/The Dark Knight Rises

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x