Capcana banilor negri
bani negritraficantichitaticontrabandadroguri
Cel mai mare aflux de bani murdari provine din tari precum China, urmata de Mexic, Arabia Saudita, Rusia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, potrivit unui clasament al publicatiei Pravda. In ultimii zece ani au disparut din conturile unor societati circa 500 de miliarde de dolari, bani negri, acestia fiind in mare parte transferati in conturi false din diverse paradisuri fiscale.
Contul fals, solutia ideala a banilor negri
Expertii internationali apreciaza ca fluxurile ilegale de capital provenite din diferite zone se majoreaza in fiecare an cu 8,6%, din care 61,2% sunt din sursa asiatica - noteaza Pravda, citand o sursa germana. Contributia la aceste fluxuri ilegale de capital a Africii este de 6,3%, a Europei de Est 7%, a Orientului Mijlociu si Americii de Sud 9,9%, iar a tarilor puternic industrializate de 15,6%.
In ultimul deceniu, peste 500 de miliarde bani negri s-au “evaporat” din conturile unor societati, fiind in cea mai mare parte transferate in conturi false. Contul fals este formula cea mai comoda si cea mai uzitata prin care pot sa dispara sume uriase, pe care detinatorii lor n-ar avea cum sa le justifice.
Economistii din India, apreciata drept cea de a treia mare putere economica a Asiei, au calculat ca "bugetul negru" anual al tarii atinge 123 de miliarde de dolari. Aceasta este exact suma de bani lipsa, in privinta principalelor sectoare deficitare ale tarii: invatamantul, sanatatea si infrastructura.
Dar efectele banilor negri, care parasesc Asia sub diverse forme, nu se produc numai in tarile lor de bastina, cele asiatice. Sumele mari, ajung din Asia pe alte meleaguri, aducand cu ele si ingineria financiara care le-a creat, alimentand gruparile de crima organizata locale.
Ingineriile financiare s-au globalizat
Expertii sustin ca, cei care exporta capital negru exporta si mijloacele inteligente prin care l-au produs, urmand sa le repete, aidoma sau adaptate. Capitalul nu a fost adus degeaba in noile locatii, ci scopul a fost ca acesta sa produca tot bani, mult mai multi decat initial.
Expertii sustin ca se manifesta un fel de fenomen de globalizare a ingineriilor financiare, pe care guvernele si alte autoritati ale tarilor-victima nu stiu sa il evite sau poate nu au timp de acesta, fiind preocupate de lupta pentru detinerea puterii politice. Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile pentru care expertii au constatat ca, in tarile puternic industrializate, fluxurile ilegale de capital ating nivelul de 15,6%, mai mult decat in Africa sau in Europa de Est.
Si in statele cele mai dezvoltate autoritatile au de a face cu coruptie, spalare de bani si contrabanda, dar in asemenea zone pot usor prolifera detinatorii de bani negri, veniti din tarile emergente, tocmai pentru ca propria coruptie si contrabanda nu pare a fi o concurenta periculoasa.
Industria falsului
Banii negri insemna de fapt, trafic de droguri, comert cu arme interzise, dar si cotrabanda cu bunuri rare: fildesul, aurul, platina, pietrele pretioase, operele de arta si antichitatile.
Daca ne referim la operele artistice si la antichitati, traficarea acestora nu produce prejudicii doar activitatilor economice sau financiare. Prin traficul lor se loveste in domeniul culturii si in patrimoniu, mai ales atunci cand operele de arta si antichitatile sunt falsificate.
Peste tot in lume s-au dezvoltat retele specializate in falsuri, atat asupra operelor de arta, cat si asupra antichitatilor. Desi nu depaseste nivelul banilor negri proveniti de pe urma comertului cu arme sau cu droguri, acest domeniu de activitate depaseste cu mult cifrele de afaceri ale marilor branduri de succes din domeniul cosmeticelor, al confectiilor sau al bijuteriilor.
Falsificatorii au ajuns sa se preocupe de picturi, sculpturi, dar si antichitati "originale": tablite de lut scrise cu caracter cuneiform, amfore stravechi, statuete din Egiptul antic sau din Roma lui Cezar. Artisti bine formati din domeniu au invatat tehnici moderne de imbatranire a materialelor, de uzare a suprafetelor, de imitare a tehnologiilor primitive.
Expertii sustin insa, ca nu acesta este capitolul cel mai reprezentativ in privinta circulatiei banilor negri. Este impresionant atunci cand se constata ca, potrivit statisticilor, in ultimul deceniu, China a exportat bani negri, sub o forma sau alta, in valoare de 2.742 miliarde de dolari.
Legile nescrise ale contrabandei spun ca, de acolo unde au ajuns, banii trebuie sa se intoarca indoiti, inapoi de unde au plecat, ca bani curati. Pentru tarile dezvoltate, care se afla acum in plina recesiune economica, orice capital venit din exterior devine mana cereasca, buna sa le mai reduca din povara datoriilor si a obligatiilor sociale scadente.