De Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene, La multi ani si Cer senin!
sfantul ilie testiveanulziua aviatieimesaj ludovi orbantraditie aviatie romania
Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene este sarbatorita, in fiecare an, la 20 iulie, cand este praznuit Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al pilotilor. La 17 iunie, in urma cu 110 ani, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de conceptie proprie pe teritoriul tarii noastre.
Premierul Ludovic Orban a transmis un mseaj cu prilejul Zilei Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene.
Premierul a spus ca munca profesionistilor aerului si a intregului personalul din domeniul aviatiei civile si militare inseamna siguranta calatoriilor cu avionul, "sanse nepretuite pentru cei a caror viata depinde de accesul cat mai rapid la unitati spitalicesti din tara sau de peste hotare, interventii vitale in situatii de urgenta si, nu in ultimul rand, inseamna apararea si securitatea spatiului aerian al Romaniei".
“Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene, marcata in aceeasi zi cand este praznuit Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al pilotilor, este un bun prilej de a le multumi tuturor pentru activitatea lor, pentru profesionalismul, responsabilitatea si curajul cu care isi fac datoria.
In cele cateva luni de cand si Romania este afectata de pandemia cu noul coronavirus, multi dintre cei care lucreaza in domeniul aviatiei s-au aflat si ei in linia intai in lupta pentru viata, alaturi de medici si de alte categorii profesionale.
Au existat cazuri de pacienti care au avut nevoie sa fie transportati de urgenta, pe calea aerului, la spitale aflate la distante mari, au fost transporturi aeriene de materiale sanitare absolut necesare in contextul crizei sanitare - eforturi pentru care toti cei implicati merita recunostinta si respectul nostru.
Romania are o traditie indelungata in domeniul aviatiei, pe care profesionistii de astazi o duc mai departe. Ne mandrim si astazi, ca romani, cu cei trei pionieri ai aviatiei, Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda, care s-au dedicat unui vis ce parea in vremea lor de nerealizat, dar care, prin munca si perseverenta lor, au contribuit la aparitia si dezvoltarea unui domeniu vital pentru lumea moderna.
Aviatia a devenit, in cei peste o suta de ani de istorie a sa, un domeniu extrem de complex care, pe langa logistica si infrastructura specifice, implica resursa umana foarte bine pregatita.
Performantele profesionistilor aviatiei din Romania sunt astazi recunoscute si apreciate in lume, atat in domeniul civil, cat si in cel militar, si avem aici exemplul celor care ne reprezinta tara in misiunile desfasurate sub mandat ONU, OSCE sau NATO. Am o deosebita admiratie pentru munca tuturor.
Va multumesc si va felicit pentru tot ceea ce faceti. La multi ani si Cer senin!” - a transmis Ludovic Orban.