Eticheta conteaza! Cele mai mari gafe in relatiile de tip romantic
emoticoanesaruttelefoane mobilebune maniereetichetarelatii intre parteneriacronimegreselieroristudiicercetarianalizatalk talk mobilesms
Uzand de o cantitate necorespunzatoare de saruturi intr-un mesaj de tip text poate avea un efect contrar celui intentionat intr-o relatie romantica.
Fie ca e vorba de o poveste de dragoste sau de o legatura pe termen lung, studii recente au scos in evidenta faptul ca e mult mai eficient sa trimiti mai putine saruturi partenerului.
Si iata cum lucruri care par inofensive la prima vedere se dovedesc a fi adevarate gafe la o cercetare mai atenta. Aflam din analiza realizata de Talk Talk Mobile, mentionata de Daily Mail. In relatiile bazate de comunicarea online sau care folosesc telefonul mobil, trimiterea unor cantitati impresionante de emoticoane cu saruturi este cea mai mare greseala. De asemenea, pe lista erorilor ce conduc la ruperea relatiilor se numara si impolitetea de a raspunde unui apel telefonic in timpul unei mese la restaurant cu partenerul. Sau la cinema. In aceeasi balanta sunt si mesajele trimise dupa ora 23.00, insistenta de a trimite mesaje care nu au primit raspuns sau e-mailurile cu discutii "ieftine". Enervant si obositor este si abuzul de acronime precum "lol" (laughing out loud), citat drept o cauza frecventa a pierderii interesului partenerilor.
Au fost cercetati 1000 de subiecti din Marea Britanie. 50% din barbati au acceptat varianta unui SMS pentru a pune capat unei relatii, comparativ cu femeile, doar 40%.
Cercetarile au ca scop imbunatirea relatiilor intre parteneri si implicit a bunelor maniere.
Dan Meader de la Talk Talk Mobile a declarat ca "peste 70% din noi au avut de-a face la telefon cu persoane avand lipsuri la capitolul bune maniere. Insa numai o cincime din noi credem ca ne putem imbunatati propriile maniere, iar rezultatele cercetarilor au ca scop salvarea unor relatii, pe baza unei anumite etichete."
Jo Bryant, expert in bune maniere la Debretts, este de parere ca "telefoanele mobile permit o comunicare instantanee, cu usurinta si spontaneitate, insa rezultatele sondajului demonstreaza clar rolul bunelor maniere in mentinerea unei relatii la cote optime."
Prin urmare, atentie sporita in cazul textelor inutile si vorbelor prescurtate! Sau al utilizarii acronimelor si emoticoanelor!
Sunt acceptate si chiar recomandate ca fiind foarte apreciate mesajele de "buna dimineata!" si "noapte buna!". Si tot bunele maniere cer ca unui SMS sa i se raspunda in cel mult doua ore de la momentul cand a fost primit.