La trecut: 10 companii care au colaborat cu nazistii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La trecut: 10 companii care au colaborat cu nazistii La trecut: 10 companii care au colaborat cu nazistii
de Manager.ro la 15 Iun. 2011
Urmareste-ne pe Google News
trecutcompaniinazistiadolf hitleristorieal doilea razboi mondial

Este inspaimantator cum nazistii au controlat intreaga Germanie, populatia si industria, pentru a-si duce la bun sfarsit planurile diabolice. Istoria ne-a adus la cunostinta numele celor trei mari companii care au colaborat in anii '30 si '40 cu nazistii.

Hugo Boss a croit uniformele SS, camasile brune ale SA si ale Tineretului Hitlerist, Volkswagen a construit Beetle-ul la cheremul lui Hitler, care a folosit sclavi, in loc de muncitori si IBM a proiectat cartelele perforate utilizate la sistematizarea procesului de exterminare a oamenilor, in functie de rasa si clasa sociala.

Totusi, acestea n-au fost singurele companii care au lucrat in slujba nazistilor. Exista si alte mari corporatii, la fel de renumite, care si-au vandut la un moment dat sufletul diavolului cu zvastica – o sa fii surprins de numele lor. Sau nu...

10.Chase Bank
– Legatura Chase Bank-ului (in prezent JP Morgan Chase) cu nazistii nu este chiar surprinzatoare. Unul dintre actionarii sai, JD Rockefeller, a finantat direct experimentele naziste in domeniul eugeniei, inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intre 1936 si 1941, Chase si alte banci americane au ajutat Germania sa schimbe in marci peste 20 de milioane de dolari, obtinand 1,2 milioane de dolari din comisioane – Chase a castigat 500.000 de dolari in aceasta afacere. O gramada de bani la acea vreme, dar si in zilele noastre! Faptul ca marcile germane care finantau operatiunea proveneau de la evreii care au fugit din Germania nazista nu a deranjat Chase Bank-ul – de fapt, afacerea sa a inflorit si mai mult dupa Kristallnacht (Noaptea de Cristal din 1938, in care evreii din Germania si Austria au fost atacati si ucisi de trupele naziste). Chase a inghetat si conturile evreilor din Franta ocupata de nazisti, culmea, inainte sa-i solicite Fuhrerul acest lucru!


9.Ford – Henry Ford a fost un antisemit convins. Acesta a publicat chiar si o serie de articole, sub titlul "incantator" - The International Jew: The World's Foremost Problem. Ford a sponsorizat un ziar propriu, care servea drept instrument de propaganda impotriva evreilor. In publicatia mentionata, evreii erau acuzati de conspiratie la Primul Razboi Mondial. In 1938, Henry Ford a primit Marea Cruce a Vulturului German, cea mai inalta distinctie oferita de Germania nazista unui cetatean strain. Fabricile lui Ford din Germania au construit o treime din camioanele militare folosite de armata nazista in timpul razboiului, munca fiind asigurata de prizonieri. Potrivit unor surse istorice, este posibil ca Ford sa fi folosit munca silnica inca din anii '40 – cand fabrica din SUA inca detinea controlul absolut asupra Fordului.

8.Random House
– Unii dintre noi n-au auzit de Bertelsmann AG, dar cu siguranta cunosc lucrarile publicate de subsidiarele sale, Random House, Bantam Books si Doubleday. In timpul regimului lui Hitler, Bertelsmann a publicat carti de propaganda nazista, precum "Sterilization and Euthanasia: A Contribution to Applied Christian Ethics". Editura a publicat chiar si lucrarile lui Will Vesper, care a tinut un discurs aprins cu ocazia arderii unui mare numar de carti evreiesti, in 1933. Random House a intrat in atentia autoritatilor in 1997, cand a definit nazistul ca fiind "o persoana care este dedicata in mod obsesiv obtinerii controlului asupra unei activitati, practici etc.", chiar in dictionarul Webster. Liga Anti-defaimare a intervenit vehement, spunand ca Random House "minimizeaza si neaga intentiile si actiunile criminale ale regimului nazist".

7.Kodak – Cand te gandesti la Kodak-ul actual, nimic nu este mai frumos: o familie fericita, fotografii, amintiri. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, lucrurile nu stateau chiar asa. Munca sclavilor era la mare cautare. Subsidiarele Kodak din Europa au colaborat cu nazistii, asigurandu-le piata de desfacere pentru bunuri si schimb valutar avantajos. Subsidiara portugheza trimitea banii obtinuti la Haga, care era sub ocupatie nazista. Mai mult, Kodak n-a realizat doar camere foto in timpul marelui razboi. Compania si-a extins activitatea cu tragace, detonatoare si alte efecte militare folosite de germani.

6.Coca-Cola – Fanta este un suc bun de portocale, care a fost produs initial pentru nazisti. Ingredientele pentru cola erau greu de obtinut, asa ca managerul german al Coca-Cola, Max Keith, a venit cu ideea unei bauturi mai accesibile. In 1941, Fanta a debutat pe piata din Germania. Max Keith nu a fost nazist. Eforturile sale de a mentine brandul Coca-Cola in Germania de-a lungul razboiului au fost rasplatite cu bani buni. De asemenea, Keith a obtinut exclusivitate pentru a stapani setea soldatilor din Europa, odata cu incheierea conflagratiei.

5.Allianz – Allianz este a 12-a companie financiara din lume. A fost fondata in Germania (1890). Era cel mai mare asigurator din Germania la vremea aparitiei regimului nazist. Allianz s-a vazut, de voie, de nevoie, implicata in mendrele mizerabile ale nazistilor. CEO-ul Kurt Schmitt era ministrul de finante al lui Hitler. Allianz a asigurat facilitatile si personalul din lagarul de concentrare de la Auschwitz. Compania a colaborat cu regimul lui Hitler in scopul obtinerii asigurarilor de viata ale evreilor germani trimisi in lagarele mortii, in timpul razboiului. Grupul a asigurat bunurile acestora in beneficiul nazistilor.

4.Novartis – Bayer, cunoscuta pentru originile sale in subsidiara care a produs gazul Zyklon B, folosit in camerele naziste de gazare, nu este singura companie cu scheleti in dulap. Companiile elvetiene de chimicale Ciba si Sandoz au fuzionat in noua forma, denumita Novartis, celebra pentru medicamentul Ritalin. In 1933, subsidiara Ciba din Berlin a concediat toti evreii din consiliul de administratie si i-a inlocuit cu personaje ariene mai "acceptabile". Sandoz a facut acelasi lucru la nivel inalt. Companiile au produs vopseluri, medicamente si chimicale pentru nazisti in timpul razboiului. Novartis si-a recunoscut vina cu jumatate de gura, cand a contribuit cu 15 milioane de dolari la un fond de compensatii pentru victimele regimului nazist.

3.Nestle – In 2000, Nestle a platit peste 14,5 milioane de dolari unui fond, in scopul solutionarii reclamatiilor legate de posibila utilizare a muncii fortate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Compania a recunoscut ca in 1947 a cumparat o firma care utilizase munca fortata in timpul razboiului. Nestle a mentionat de asemenea ca "este posibil ca unele subsidiare ale Nestle Group care erau active in tarile controlate de Partidul National Socialist sa fi apelat la munca fortata". In 1939, Nestle a finantat partidul nazist din Elvetia si a castigat un contract generos, prin care a furnizat ciocolata pentru trupele germane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

2.BMW – BMW a recunoscut ca in timpul razboiului a folosit 30.000 de prizonieri. Acesti prizonieri de razboi, sclavi si prizonieri din lagarele de concentrare au construit motoare pentru Luftwaffe (aviatia germana). BMW s-a concentrat in timpul razboiului asupra productiei de motoare de avioane si motociclete. Compania a fost un furnizor deschis de echipamente pentru masinaria nazista de razboi.

1.General Electric (GE)
– In 1946, General Electric a fost amendata de guvernul american pentru activitatile din timpul razboiului. In complicitate cu Krupp, producatorul german, GE a marit artificial pretul la tungsten, material vital pentru productia de armament, "carnea de tun" a razboiului. GE a primit o amenda de doar 36.000 de dolari, comparativ cu castigurile sale de 1,5 milioane de dolari din 1936, cand a umflat costurile luptei anti-naziste. GE a cumparat actiuni la Siemens, inainte de inceperea razboiului, fiind complice indirect la utilizarea muncii fortate in scopul constructiei camerelor de gazare, unde multi prizonieri si-au gasit sfarsitul.

via | business pundit

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x