Romania a ajuns la 10 produse recunoscute si inregistrate in Uniunea Europeana
produse traditionaleproduse romanesti uesalata icremagiun topolovenisalam sibiu
Celor noua produse romanesti recunoscute si inregistrate in Uniunea Europeana, li s-a alaturat "Salata traditionala cu icre de crap" (Specialitate Traditionala Garantata - STG). Noul produs romanesc a intrat in Registrul specialitatilor traditionale garantate din UE.
Denumirea produsului "Salata traditionala cu icre de crap" a dobandit protectia pe sistemul de calitate Specialitate Traditionala Garantata in baza Regulamentului
Uniunii Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, fiind o reteta traditionala, transmisa de la o generatie la alta de peste 30 de ani.
"Salata traditionala cu icre de crap - STG" este o crema omogena, la obtinerea careia se folosesc icre de crap, mix de icre de peste de apa dulce, ulei de floarea-soarelui, apa carbogazificata, zeama de lamaie, sare.
Salata este realizata cu sau fara ceapa fiarta. Icrele de crap sarate care dau denumirea produsului Salata traditionala cu icre de crap sunt mentionate din 1916, in lucrarea "Pescaria si pescuitul in Romania" de Grigore Antipa.
A doua materie prima din reteta produsului o constituie "mixul de icre de peste de apa dulce" mentionate in aceeasi lucrare, cunoscute sub denumirea de Tarama. Rolul mixului de icre de peste de apa dulce este de a conferi consistenta produsului si de a amplifica gustul icrelor sarate de crap prin faptul ca acestea au la baza in special icre de la specii din familia Ciprinide sarate si maturate.
In vederea dobandirii protectiei europene, documentatia a fost inaintata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de catre grupul aplicant Aocierea Ro Pescador - Doripesco (format din operatorii economici - procesatori): Deltaica Seafood SRL si Doripesco Prod SRL).
Grupul aplicant are un rol important, conferit de art. 45 din Regulamentul nr.1151/2012 conform caruia acesta trebuie sa contribuie la garantarea calitatii, reputatiei si autenticitatii produsului "Salata traditionala cu icre de crap - STG" pe piata, prin monitorizarea utilizarii comerciale a denumirii si informarea autoritatilor competente in vederea asigurarii protectiei juridice.
Totodata, grupul aplicant trebuie sa desfasoare activitati de informare si promovare a produsului catre consumatori.
Produse romanesti cIasificate IGP si DOP
Celelalte noua produse romanesti inregistrate in UE sunt Magiun de prune de Topoloveni; Salam de Sibiu; Novac afumat din Tara Barsei; Scrumbie afumata de Dunare); Telemea de Sibiu; Carnati de Plescoi, Cascaval de Saveni; Salata cu icre de stiuca de Tulcea si Telemea de Ibanesti.
Primele opt produse au obtinut statutul de Indicatie Geografica Protejata - IGP, iar ultimul dintre cele noua pe cel de Denumire de Origine Protejata - DOP.
Romania mai are un produs in etapa de opozitie europeana, in vederea inregistrarii si dobandirii Indicatiei Geografice Protejate, respectiv Placinta dobrogeana.
Foto: facebook madr