Romania isi numara ursii cu ajutorul probelor ADN si va hrani cu drona exemplarele care vor fi relocate din habitatul natural
numarare ursiursi romaniapopulatie ursi romania
Nu este zi in care sa nu apara o stire legata de ursii din Romania. Ca se plimba prin statiuni sau ataca oameni si animale, ursii au devenit protagonisti nelipsiti din cotidianul romanesc. Pana sa ia sau nu masuri impotriva acestora, statul roman s-a gandit ca ar fi bine ca macar sa stie cati ursi traiesc in tara noastra.
Ursii din Romania vor fi numarati prin metoda stiintifica bazata pe probe ADN, in cadrul unui proiect in valoare de 53,5 milioane de lei, din
fonduri europene.
Proiectul a fost anuntat de ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Obiectivul principal al proiectului este estimarea genetica a populatiei de ursi bruni din Carpatii Romaniei, dar vor fi puse in practica si alte masuri prin care va putea fi implementat Planul National de Actiune pentru conservarea speciei de urs brun din tara noastra.
"Amprenta genetica este cea mai exacta metoda din lume de estimare a populatiei de ursi. Acest proiect este si o premiera stiintifica: aceasta metoda nu a fost aplicata niciodata pe o populatie atat de mare de ursi, cum este cea a Romaniei. Totodata, este primul proiect finantat din fonduri europene pentru managementul populatiei de ursi.
Vom demara colectarea in masa a probelor genetice din Carpatii Romaniei la inceputul anului viitor. Fiecare proba va avea coduri de bare si va fi introdusa intr-o aplicatie informatica, devenind baza stiintifica si de analiza.
Datele vor fi interpretate pentru a afla cati ursi traiesc in Romania, dar si care sunt zonele in care sunt cei mai multi ursi din tara. Vom avea alaturi de noi, in acest proiect si parteneri internationali din Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia si Slovacia, a caror expertiza ne va fi extrem de utila in acest demers", a declarat ministrul Barna Tanczos.
Prelevarea probelor genetice va fi realizata cu ajutorul a peste 400 de specialisti din cadrul Romsilva si gestionari ai fondurilor cinegetice, dar vor fi utilizati si caini specializati in depistarea excrementelor de urs. Echipele care vor culege datele din teren vor transmite mai departe probele genetice catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura Marin Dracea, unde acestea vor fi analizate in laborator si interpretate.
Pe langa monitorizarea si estimarea genetica a populatiei de urs brun, proiectul prevede atat infiintarea unui complex pentru ingrijirea, reabilitarea si protectia acestei specii, cat si achizitia si instalarea unor sisteme de protectie.
Ursi hraniti cu drona
Un alt obiectiv este construirea unui complex, cu o suprafata de 60 de hectare, de ingrijire a ursilor in padurea Kronstadt, in judetul Brasov, cu un buget de aproximativ doua milioane de euro, pentru o populatie de ursi de aproximativ 100 de exemplare.
Complexul va fi dotat cu drone de hranire si monitorizare, solutie care elimina contactul direct dintre urs si om. Aici vor fi relocate exemplarele care nu mai pot trai in habitalul lor natural.
De asemenea, proiectul prevede achizitionarea si instalarea de sisteme de protectie a animalelor domestice, a culturilor si a bunurilor populatiei, a stanelor: 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii si montarea camerelor de supraveghere pentru a urmari eficienta fiecarui tip de gard electric.
De asemenea, va fi realizata si o campanie nationala de educare si informare a populatiei, care va creste gradul de constientizare a oamenilor cu privire la ecologia si managementul acestei specii, pentru a preveni confictele om-urs.
Conform proiectului, ambele etape (prelevare si interpretare) trebuie sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2023, cand se va putea realiza o estimare cat mai aproape de realitate a numarului de ursi bruni din tara noastra.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor este lider de proiect si are ca parteneriRegia Nationala a Padurilor Romsilva, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura Marin Dracea si Regia Publica Locala a Padurilor Kronstadt Brasov.
Foto: pexels.com