La Arbeit, inainte! La rasplata, zuruck...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La Arbeit, inainte! La rasplata, zuruck... La Arbeit, inainte! La rasplata, zuruck...
de Manager.ro la 21 Iun. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
sebastian kurzalocatie romanireactie maemunca in austriarudolf hundstorfer

Daca s-ar face un sondaj de opinie pe tema notorietatii membrilor Guvernului Romaniei, probabil ca rezultatul ar arata ca, pentru multi dintre noi, cei guvernati, numele celor aflati la comenzile tarii nu sunt cunoscute.

Si de ce ar fi? Pe langa faptul ca, mai ales in cazul unora dintre portofolii, sefii sunt schimbati la fel de des ca panselute in parcurile publice, cate somitati, cate capacitati intelectuale s-au succedat pe la Palatul Victoria? Cati au lucrat, intr-adevar, pentru cei pe care i-au guvernat? 
 
Cati si-au respectat juramantul, in baza caruia sustineau solemn ca isi vor darui "toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman", ca vor respecta Constitutia si legile tarii, ca vor apara democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. 
 
"Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" - se incheie juramantul de ministru al Guvernului Romaniei. Noroc ca nu se spune si ca Dumnezeu ne ajuta, dar nu ne baga si-n traista. 
 
Pana mai ieri, nici numele Sebastian Kurz nu le spunea mare lucru romanilor, mai ales celor care nu lucreaza in Austria, unde platesc taxe, impozite, contributii.
 
Dar, in aceste zile, mai multi concetateni au auzit numele austriacului Kurz si unii chiar au retinut cine si ce este: Bundesminister fur Europa, Integration und AuBeres, adica ministru pentru Europa, Integrare si Afaceri Externe.
 
Nemultumit ca statul austriac plateste o alocatie de aproximativ 150 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi, in Romania, valoarea este mult mai mica, respectivul a cerut reformarea sistemelor sociale din Uniunea Europeana.
 
Kurz a explicat, intr-o emisiune televizata de postul public austriac, ca, pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria (de retinut acest aspect: muncesc in Austria!), statul austriac plateste, in fiecare luna, aproximativ 300 de euro, “suma care aproape corespunde unui salariu mediu din Romania", potrivit lui Kurz.
 
El vrea ca valoarea alocatiilor acordate de statul pe care nu foarte diplomatic il reprezinta sa corespunda celei din tara de unde provin parintii copiilor. Adica, oamenii aia sa munceasca in Austria, sa aiba salarii si costuri ca acolo, dar copiii lor sa primeasca alocatie la nivelul tarii de unde provin parintii.
 
In 2013, Viena a platit indemnizatii pentru copiii strainilor care muncesc in Austria in valoare de 206 de milioane de euro, de la 150 de milioane, in 2010. 
 
De cei mai multi bani (65 de milioane de euro) au beneficiat copiii maghiari, urmati de copiii slovaci (48 de milioane), copiii polonezi (31 de milioane), copiii sloveni (13 milioane) si copiii romani (11 milioane).
 
Romanii care muncesc - cum remarca foarte bine si ministrul Kurz - in Austria sau aiurea (adica in alta parte) contribuie, in primul rand, la cresterea PIB al acestei tari si, in secundar, la cel al Romaniei. 
 
Dar, in Austria, platesc taxe, impozite contributii si din Austria, cumpara hrana, haine, carti, pentru ei si pentru copiii lor.
 
Prin urmare, probabil ca aproape intreaga alocatie de 150 de euro (suma mare numai comparata cu alocatia din Romania) se intoarce in economia tarii respective. 
 
De ce ar munci un maghiar, slovac, polonez, sloven, roman in Austria contribuind acolo si sa primeasca alocatie din tara de origine? Este ca si cand l-ai pune sa munceasca acolo si sa fie platit cu salariul din tara de origine.
 
De ce s-ar intampla una ca asta? Un raspuns pe care, la cei 29 de ani ai sai, Herr Kurz nu indrazneste, totusi, sa-l dea ar fi “ca sa scapam de straini”, numai ca, in Uniunea Europeana, orice persoana venita dintr-un stat membru in alt stat membru nu este... straina... ca de aia se si cheama uniune...
 
Cum ar fi ca un texan sa-l considere strain pe un californian; un... floridean sa-l vada strain pe un nevadez sau un... massachussetsian  pe carolineeni de nord sau de sud. Acesti termeni suna ciudat? Da, poate tocmai pentru ca locuitorii Statelor U-ni-te ale Americii sunt considerati, in primul rand, americani.
 
Uniunea Europeana nu a apucat sa se sudeze atat de bine incat, din Finlanda-n Malta si din Portugalia-n Romania, locuitorilor sa li se spuna europeni. 
 
Poate ca UE nu functioneaza cum trebuie, dar, cu siguranta, fara atata mana de lucru… straina le va merge mai rau si statelor in care vin… strainii si celor din care (pro)vin... strainii...
 
Din fericire, primul critic al lui Kurz a fost colegul de Cabinet al acestuia (nu si de partid), Rudolf Hundstorfer, ministrul Muncii, Afacerilor Sociale si al Protectiei Consumatorului. 
 
La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a aratat ca “libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al Uniunii Europene, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. 
 
Ca si ceilalti cetateni europeni care lucreaza in alte state membre, cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare. 
 
In plus, gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria, in societatea gazda, este unul foarte inalt, fapt confirmat, in repetate randuri, de oficialii austrieci"...

Ultimele NOUTATI

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Companii

Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea

today08 Mai. 2025
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Ultimele stiri economice

Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania

today08 Mai. 2025
Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
Analize

Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?

today08 Mai. 2025
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Companii

Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria

today08 Mai. 2025
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Business

Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!

today07 Mai. 2025
Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce
Noutati auto 2025 - stiri din domeniul auto

Taxe de autostrada in Ungaria explicate simplu – ce trebuie sa platesti si de ce

today07 Mai. 2025
Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!
Analize

Sa nu uitam promisiunile lui George Simion!

today07 Mai. 2025
ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala
Economie

ANAF sprijina cabinetele medicale individuale si PFI-urile cu un nou program de conformare fiscala

today07 Mai. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x