Guvernul vrea sa nationalizeze Pilonul II de pensii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul vrea sa nationalizeze Pilonul II de pensii
Guvernul vrea sa nationalizeze Pilonul II de pensii
de Magda Florea la 21 Mai. 2018
Urmareste-ne pe Google News
pilonul intai de pensiipilonul doi de pensiipensii privatecontributii

Guvernul Vioricai Dancila are drept "prioritate legislativa" suspendarea Pilonului II de pensii pentru perioada iulie-decembrie. Cu alte cuvinte, contributiile de 3,7% din salariul brut, ale celor peste 7 milioane de oameni care contribuie, vor ajunge direct la bugetul statului.

Conform unui nou proiect de lege, care apare pe site-ul Executivului, la sectiunea "Program Legislativ 2018", contributiile CAS (respectiv contributiile de asigurari sociale aferente pensiei) „sunt incasate integral la buget”, cu „suspendarea contributiilor in perioada 1.07 - 31.12.2018”. In prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se directioneaza automat 3,7% catre Pilonul II.

Initiativa legislativa apartine Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), dar aceasta nu va fi pusa in aplicare, a declarat, duminica, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. In plus, ministrul a spus ca legea pensiilor va fi pusa in dezbatere la finalul actualei sesiuni parlamentare, cel mai probabil in luna iulie.

Proiectul de lege a avut opozanti puternici, fiind criticat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), dar si de alte organizatii, care isi doresc ca sistemul de pensii sa functioneze la fel ca in prezent.


”Noi, organizatiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul Romaniei pentru a mentine neschimbata legislatia si principiile de functionare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II). In sprijinul acestei solicitari aducem concluziile studiilor internationale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II in Romania, precum si analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem.

Predictibilitatea si stabilitatea legislativa sunt cruciale pentru succesul oricarui sistem de economisire pe termen lung menit sa asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri”, se arata in comunicatul transmis de asociatiile care se impotrivesc noului proiect de lege.

Documentul inclus in Programul legislativ din acest an e asumat de Secretariatul General al Guvernului. Senatorul PNL, Florin Citu, care ste si presedintele comisiei economice din Senat a descoperit initiativa.
 
 „Avem doua confirmari: Pilonul II de pensii dispare si se fura banii pentru a fi folositi la finantarea altor cheltuieli. Poate ca nu e o coincidenta faptul ca, de la 1 iulie se propune marirea pensiilor, probabil ca pentru asta vor fi folositi acesti bani. Faptul ca nu se mai pun banii in acest pilon de pensii inseamna desfiintarea lui”, a declarat Florin Citu pentru Digi24.

Citeste si: Guvernul va modifica cadrul legal pentru Pilonul II. Declaratia premierului Dancila
 

Pilonul II tipic romanesc

 
La finalul lui 2017, pilonul II, dupa 10 ani de activitate, avea active de 39,7 miliarde lei in contul a 7 milioane de contributori. Cel mai mare administrator este NN Pensii, cu active de 14,3 miliarde de lei si 1,96 milioane de membri. Pe locul doi era grupul Allianz cu AZT Viitorul tau, cu 1,5 milioane contributori si active de 8,6 miliarde de lei. Pe locul trei era Metropolitan Life, cu 5,6 miliarde de lei si 0,9 milioane de contributori.
 
Cea mai mare parte a banilor (60%) sunt investiti in titluri de stat, 20% din bani sunt astfel investiti in actiuni cotate, iar 9% in depozite bancare. Restul banilor sunt in obligatiuni sau in fonduri mutuale. In toata aceasta discutie privind „nationalizarea“ pilonului II, cheia este la Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului si aliatul PSD la guvernare.
 
Pilonul II a aparut in 2007, dupa cativa ani de discutii, sub semnatura premierului de atunci Calin Popescu-Tariceanu si a lui Varujan Vosganian, ministrul de finante.
 
De la inceputul anului, Pilonul II de pensii a reprezentat un motiv de disputa politica si sociala. In primavara acestui an, a aparut o noua varianta pentru viitorul pilonului II, respectiv salariatii sa opteze intre pilonul I sau pilonul II, unde vor sa se duca contributia. PSD, Liviu Dragnea sau Eugen Teodorovici, ministrul de finante, nu au oferit mai multe detalii despre cum vor sa faca acest lucru, ci doar au spus ca pana la mijlocul anului vor prezenta un proiect pe aceasta tema.
 
Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au starnit o serie de controverse, pentru ca neoficial s-a spus ca acest sistem ori va fi „desfiintat”, ori ar urma sa nu mai primeasca - de la Pilonul I - contributiile stabilite prin lege. Aceste contributii au scazut de la 5,1% in 2017 la 3,7% in 2018, in conditiile in care pentru 2018 erau prevazute sa creasca la 6%. Iata ca in noul program legislativ este prevazuta suspendarea acestor contributii in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
 
In textul documentului se precizeaza ca va exista si o contributie a angajatorului „egala cu a angajatului si dedusa din impozitul pe profit in functie de marimea companiei (50, 25, 10 angajati). De asemenea, propunerea vine in conditiile in care, incepand din ianuarie 2018, contributiile de asigurari sociale (atat cele pentru pensii, cat si cele pentru sanatate si somaj) au fost transferate integral de la angajator in sarcina angajatului.
 
 Angajatorul se mai ocupa, in continuare, doar de formalitatile contabile de retinere si plata a CAS, avand de achitat doar o contributie la fondul de garantare a creantelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.
 

Dragnea: "Cei care au cotizat la fondurile obbligatorii administrate privat nu vor pierde la pensie"

 
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurari luna trecuta ca Pilonul II de pensii private nu va fi nationalizat, iar cei 7 milioane de romani care contribuie la sistem cu 3,7% din salariul brut nu vor pierde la pensie. Cu toate acestea, e putin probabil ca documentul aparut pe site-ul Executivului sa nu fi primit si avizul presedintelui PSD. Astfel, se pare ca autoritatile centrale incearca sa acopere deficitul bugetar din Pilonul I, completand cu banii din Pilonul II.

Citeste si: Cateva motive de tristete ale Romaniei Centenare sau cum stam cu "Identitatea nationala

Sistemul public de pensii din Romania are probleme

 
Reprezentantii APAPR, in Comisia economica din Senat, au transmis o precizare conform careia nerespectarea graficului de crestere a contributiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mica cu 12,9% in conturile romanilor in ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro.
 
Totalul activelor administrate privat, in cazului Pilonului II, erau de 41,7 miliarde lei in februarie, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Din aceasta suma, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezinta castigul net obtinut de participanti prin investirea banilor lor.
 
Pilonul II a aparut in 2007, dupa cativa ani de discutii, sub semnatura premierului de atunci Calin Popescu-Tariceanu si a lui Varujan Vosganian, ministrul de finante. Dupa 11 ani de existenta, e posibil ca Pilonul II sa dispara, absorbit de necesitatile vitale ale sistemului public de pensii, care intampina grave dificultati in a se mentine pe linia de plutire in acest moment.

Ramane de vazut care va fi decizia finala si oficiala a reprezentantilor PSD, care par a nu fi cazut de acord asupra unei strategii coerente prinvind  Pilonul II de pensii.
 
Citeste si: 1 iunie: sarbatorim Ziua Copilului sau Ziua Extinctiei Nationale

Sursa foto: pexeles.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x