10 lectii de viata din partea directorilor executivi de top

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 lectii de viata din partea directorilor executivi de top 10 lectii de viata din partea directorilor executivi de top
de Manager.ro la 19 Iul. 2011
Urmareste-ne pe Google News
lectieviatadirectoriceotopgoogle

Cum se descurca directorii executivi de top cu succesul, adversitatea, urcusurile si coborasurile companiilor lor? Site-ul thestreet.com a adunat la un loc 10 lectii de viata din partea directorilor executivi de top. De la Larry Page (Google), pana la Tony Hayward (BP), avem ce invata!

1. Larry Page, CEO Google: Lectie: Cunoaste-ti limitele; controleaza-ti orgoliul - In Silicon Valley, sunt atat companii de succes, cat si companii "daramate". Cele din urma au fost aduse pe butuci de directorii executivi care nu si-au dat seama ca a fi geniu IT nu echivaleaza cu a fi geniu in afaceri. Cand Larry Page si Sergey Brin au lansat Google, si-au dat seama ca abilitatile lor, adunate la un loc, nu sunt suficiente. Astfel, l-au adus la bord pe veteranul hi-tech Eric Schmidt, pentru a aduce plusul de profesionalism necesar.

In ianuarie, Schmidt a scris pe Twitter ca serviciile sale "nu mai sunt indispensabile", sugerandu-i lui Page sa revina in functia de conducere a Google. Companiile o duc mai bine, cand nu intervine doza letala de egoism si orgoliu din partea conducatorilor. Schmidt si-a recunoscut propriile limitari, dupa o serie de gafe publice.

2. Mark Zuckerberg, CEO Facebook: Lectie: Gandeste pe termen lung, nu pentru o recunoastere imediata
- Facebook reprezinta un bun exemplu de companie in care CEO-ul a fost nevoit sa ia decizii riscante. Acestea s-au dovedit insa a fi inspirate. Zuckerberg a rezistat tentatiei de a face bani multi, intr-un timp record. Fondatorul Facebook a avut numeroase oportunitati in care putea sa vanda compania pe bani buni si sa se retraga in Bahamas.


Mark a refuzat oferte de la Friendster, Google, Viacom, News Corp., Microsoft, NBC, Yahoo si AOL (ultimele doua companii au "plusat" cu un miliard de dolari). Cei mai multi tineri oportunisti ar fi semnat. Nu si Mark Zuckerberg. A rezistat tentatiei "mai ceva ca Iisus Hristos" si a avut dreptate. Ultimele zvonuri legate de oferta publica initiala a Facebook se invart in jurul sumei de 100 miliarde de dolari.

3. Rupert Murdoch, CEO News Corp.: Lectie: Fiti cu ochii pe copii
- Sa presupunem ca Rupert Murdoch n-a avut habar ca jurnalistii sai de la News of the World intercepteaza telefoanele unei fete moarte si mituiesc oficiali publici. Chiar si asa, Murdoch are "sange pe maini" si a suportat consecintele: News of the World a fost inchis. Mai mult, exista numeroase investigatii care vizeaza activitatea News of the World si nu numai.

Fie ca te afli la carma unei companii din top Fortune 500, fie ca administrezi o afacere mica de familie, TREBUIE sa fii la conducere, sa stii tot ce misca. Biroul tau nu trebuie sa fie o incapere izolata fonic, de unde iesi "autist" si intri direct in limuzina ta de 100.000 de dolari.

4. Steve Ballmer, CEO Microsoft: Lectie: Fii ambitios, fii de "nestapanit"
- Un sfat care i se aplica in totalitate lui Ballmer. A incercat sa-i convinga din rasputeri pe ceilalti ca poate sa duca mai departe "mostenirea" lui Bill Gates.

In mai, in timpul unui discurs sustinut la Universitatea din California de Sud, Ballmer a adus in discutie zece ingrediente vitale pentru succes: "Numarul 1, ideile marete conteaza. Numarul 2, gaseste-ti vocatia. Numarul 3, fii ambitios, fii de nestapanit. Microsoft a fost fondat pe baza unei singure idei, o directie sigura, spre care s-au indreptat atat Bill Gates, cat si Paul Allen. Microprocesorul este o forma de inteligenta independenta; fiecare computer necesita un software", a spus Ballmer.

5. Alan Mulally, CEO Ford: Lectie: Nu te lasa descurajat de concurenta; norocul ii favorizeaza pe cei puternici - Ca si alti competitori din industria auto, Ford a trecut prin clipe grele. Ultimele strategii au dus nu doar la scoaterea brandului din impas, dar si la revenirea Fordului pe profit. In 2006, Mulally a garantat cu bunurile companiei Ford un imprumut de salvare de 24 miliarde de dolari. Miscarea a fost privita initial cu scepticism de catre actionari, dar s-a dovedit a fi inspirata. Luna trecuta, Mulally a fost desemnat Directorul Executiv al Anului 2011, titlu acordat de revista Chief Executive.

6. Steve Jobs, CEO Apple: Lectie: Fii un vizionar - Succesul Apple este atribuit in mare parte viziunii lui Steve Jobs. Din 1984 si pana in prezent, s-au perindat multi pe la conducerea Apple-ului (John Sculley, Michael Spindler si Gil Amelio); sub administratia lor, compania a stagnat. De la reintoarcerea sa la Apple (1997), Jobs a reusit sa actioneze pe mai multe niveluri. "Taticul" Apple a readus exact ceea ce-i lipsea companiei: viziunea.

7. Mark Pincus, CEO Zynga: Lectie: Mai simplu poate insemna mai bine - Intr-o lume in plina viteza, Zynga a dovedit ca simplitatea poate aduce profit si recunoastere. Jocul Farmville n-a beneficiat de cine stie ce efecte speciale; cu toate acestea, a devenit un hit pentru Zynga si Facebook. Pincus a declarat, mai mult sau mai putin in zeflemea, ca "a facut toate lucrurile oribile din lume, doar pentru a-si creste profiturile". Zynga valoreaza circa 20 miliarde de dolari si se pregateste pentru o oferta publica initiala de un miliard de dolari. Totodata, jocul Farmville a inregistrat pana in prezent 80 de milioane de "fermieri virtuali".

8. Jeff Immelt, CEO GE: Lectie: Viata este o insiruire de decizii dure; infrunta-le cu fruntea sus - In februarie 2009, actionarii GE au primit vesti proaste. Intr-o actiune de diminuare a datoriilor cu 9 miliarde de dolari, compania si-a redus dividendele cu 68%, pana la 31 centi pe actiune. In cadrul unui interviu acordat postului PBS in 2009, Immelt a descris masura de austeritate ca fiind "cea mai dificila decizie pe care a trebuit sa o adopte in viata sa".

"Am zis ca avem nevoie de mai mult capital, asa ca am luat o decizie", spune Immelt. "Dividendul nu a fost taiat din anul 1938. Sunt de mult timp in bransa aceasta si ii cunosc personal pe actionarii individuali si pe cei care au contat pe aceasta strategie. Nu pot sa va spun cat de greu a fost. Am simtit ca ii dezamagesc pe investitorii nostri".

9. Jamie Dimon, CEO JP Morgan Chase: Lectie: Invata din greseli, invata din esecuri
- In 2009, Dimon s-a adresat cursantilor Harvard Business School, spunandu-le ca invatarea reprezinta un proces de durata, nu doar un act academic. "Ezit intotdeauna sa le dau sfaturi celorlalti, deoarece suna ca si cum eu m-am descurcat de minune", spune Dimon. "Nu a fost asa. O sa va spun doar ca am invatat din greseli".

Dimon a subliniat cu sinceritate ca uneori presa il prezinta drept actual CEO al JP Morgan Chase si fost presedinte al Citigroup. Ce omit sa spuna jurnalistii este ca el a fost concediat in 1998 de la Citigroup, de catre CEO-ul de la acea vreme, Sandy Weill, un mentor de cursa lunga pentru Dimon. "Cand ai un esec, este normal sa fii deprimat. Este normal sa plangi si sa vrei acasa. Este normal sa dai vina pe altii, cel putin pentru o vreme", spune Dimon. "Dar vine acel moment in care trebuie sa "treci peste". Cei mai mari oameni de pe aceasta planeta - oameni ca Nelson Mandela si Abraham Lincoln - au avut mereu esecuri in viata. Se intampla MEREU in viata; o parte din succes tine de cum iti administrezi esecurile, nu de cum iti administrezi reusitele".

Meditand asupra fostului sau job, Dimon adauga: "Le spun oamenilor ca Citigroup a fost o parte din viata mea, nu toata viata mea. Am fost capabil sa merg mai departe".

10. Tony Hayward, fost CEO BP: Lectie: Cuvintele pot dauna la fel de mult ca faptele
- De ce oare cheltuiesc marile corporatii milioane de dolari pe an pe echipe de PR? E vorba de imagine. In toate interviurile oferite, trebuie sa primeze "mesajul". Improvizatia e pentru cluburile de stand up comedy. Un CEO nu poate vorbi cum il taie capul, mai ales pe timp de criza. Hayward a dat cu bata in balta.

In timp ce BP era in mijlocul scandalului legat de scurgerea dezastruoasa de petrol din Golful Mexicului, directorul executiv se plangea ca "isi vrea viata inapoi", facand pe victima, chiar inaintea unei curse de iahturi. Ce mai viata! Plangerile sale insensibile n-au fost primite cu aplauze. Hayward este FOST CEO. Tacerea e de aur, dar Hayward n-a tinut cont de aceasta vorba batraneasca atat de adevarata.

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x