ANALIZA: Cele mai populare orase pentru business din lume

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Cele mai populare orase pentru business din lume ANALIZA: Cele mai populare orase pentru business din lume
de Manager.ro la 17 Aug. 2011
Urmareste-ne pe Google News
analizapopularorasafacerilumehong kong

Asa cum londonezul Phileas Fogg si valetul sau Passepartout au indraznit sa puna pariu ca vor face ocolul Pamantului in 80 de zile si asta pe la 1872, asa si noi vom pleca intr-o calatorie imaginara prin cele mai populare orase pentru business din lume.

Pe masura ce economia Vestului a inceput sa mearga pe alocuri in carje, pietele emergente au inflorit ca petalele unei flori pe cale de disparitie. In ultimul deceniu, configuratia huburilor de business din lume s-a schimbat.

Zone precum Asia, Orientul Mijlociu si America de Sud si-au vazut economiile implinite, infrastructura imbunatatita si in unele cazuri, "matreata" numita Birocratie a disparut, sub spuma unui "sampon" bun legislativ. Mai exact, guvernele au inceput sa-si vada interesul: unde nu-s afaceri, nu e crestere si unde nu-s investitori, vine vulturul si se-nfrupta din lesuri.

Marile companii n-au ezitat sa-si stabileasca birourile in tarile emergente si sa angajeze oameni de acolo. De exemplu, banci precum HSBC si Barclays au anuntat ca vor face angajari in Asia, taind sucursalele din tarile dezvoltate. GE, un alt exemplu, si-a mutat afacerea cu aparate medicale cu raze X din SUA in Beijing.


Ascensiunea acestor noi CENTRE DE AFACERI a dus uneori la pierderi pentru huburile traditionale - New York, Frankfurt sau Londra. Dar terenul nu a fost intotdeauna bine "pavat" pentru investitori. In 2009, Dubai, centru urias al afacerilor imobiliare, a fost aproape sa se confrunte cu o criza a proprietatilor.

Studiul care a stat la baza urmatoarei liste este bazat pe cercetarea firmei de imobiliare CB Richard Ellis, care a analizat 300 din cele mai mari companii ale lumii, inclusiv companiile din clasamentul Fortune 500 si cele non-listate, cum ar fi cabinetele de avocatura. Criteriul primordial de stabilire a pozitiei fiecarui oras in top este numarul de companii internationale care detin birouri in zona respectiva (valoare exprimata in %).

Acest factor a fost corelat in mod justificat cu pretul chiriilor la centrele si birourile de afaceri (CBD), din cele mai populare orase pentru business din lume. Analiza acestor preturi a fost realizata de firma imobiliara Cushman & Wakefield. Chiria unui spatiu pentru birouri / centru de afaceri este raportata la metru patrat pe an (square meter/year). Rezultatele i-ar putea surprinde pe unii analisti, deoarece lipsesc din clasament orasele nord americane. Asadar, care sunt cele mai populare orase pentru business din lume, in acest moment?

10. Paris
Prezenta companiilor internationale: 55,7%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 1.093 dolari/mp


Paris, unul din marile centre culturale ale lumii, se afla printre cele trei orase din Europa de Vest, care au reusit sa intre in lista primelor 10 centre de afaceri. Franta se claseaza pe locul trei in clasamentul tarilor europene cu cea mai mare prezenta a companiilor internationale.

Parisul este motorul multor afaceri, datorita economiei avansate si a specialistilor foarte pregatiti. Serviciile profesionale si sectorul asigurarilor au o reprezentare masiva in Paris, in timp ce firmele auto si de minerit nu sunt la fel de prezente. Orasul este "locul natal" al uriasei banci BNP Paribas si a asiguratorului AXA. In Paris se invarte 30% din economia Frantei.

In 2010, costul chiriilor la spatiile pentru afaceri a crescut cu 9%, in ciuda ingrijorarilor legate de criza datoriilor in Franta si la nivel european. Lipsa unor spatii noi pentru desfasurarea afacerilor a dus la cresterea preturilor la chirii.

9. Dubai
Prezenta companiilor internationale: 56,1%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 524 dolari/mp


Dubai este centrul de afaceri numarul 1 din Orientul Mijlociu si Africa, reflectand succesul guvernului, care a reusit sa promoveze orasul ca pe o veritabila "Mecca" a business-ului. Dubai a servit si ca "zona verde" pentru companiile straine care au plecat din tarile arabe instabile din punct de vedere social si politic.

Dubai a atras 70% din firmele sondate de CB Richard Ellis in zona industriala si a prestarilor de servicii. Pozitionarea strategica - la "intersectia" dintre Europa si Asia - transforma Dubaiul intr-un birou central al marilor decizii financiare.

The Dubai International Financial Centre, compania care administreaza parcul de business al regiunii, a primit in prima jumatate a lui 2011 alte 64 de companii - marcand o crestere de 8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Paradisul are insa si restrictii. Astfel, afacerile trebuie sa fie detinute in procent de 51% de un cetatean al Emiratelor Arabe Unite. Piata proprietatilor din Dubai nu si-a revenit complet dupa criza imobiliara din 2009. In 2010, Orientul Mijlociu si Africa erau singurele regiuni din lume in care pretul la chirii pentru birouri a scazut vertiginos. In Dubai, chiriile s-au prabusit chiar si cu 20%.

8. Madrid
Prezenta companiilor internationale: 59,6%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 484 dolari/mp


Madrid este centrul de business pentru 75% din companiile de media, tehnologie si telecomunicatii, situandu-se la acelasi nivel cu New York-ul. In Madrid activeaza al doilea cel mai mare operator telefonic din Europa, Telefonica.

Madrid este al treilea oras ca marime din UE, dupa Londra si Paris si in 2009 insuma 12% din PIB-ul Spaniei. Orasul a rezistat mai bine in fata crizei datoriilor. Rata somajului in Madrid a fost de 4,5%, sub cea nationala de 21,3%, in primul semestru din 2011. Preturile chiriilor spatiilor pentru birouri au scazut insa cu 7% in 2010, pe fondul cererii modeste.

Madrid beneficiaza si de popularitatea Spaniei in randul investitorilor si marilor companii. De fapt, Spania se afla in topul primelor 5 tari din lume, cand vine vorba de atragerea companiilor internationale.

7. Beijing
Prezenta companiilor internationale: 60,4%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri:735 dolari/mp


Beijing este unul din cele mai populate orase din lume, cu aproape 20 milioane de locuitori. De asemenea, capitala chineza se afla printre cele 5 orase asiatice aflate in top 10.

Orasul inregistreaza un flux pronuntat de companii din minerit, constructii si agricultura. Companiile care au un nivel ridicat de interactiune cu agentiile guvernamentale si firmele administrate de guvern, precum si cele din zone sensibile in privinta reglementarilor (energie & minerit), isi deschid de obicei birouri in China.

De asemenea, au vizibilitate si companiile care se adreseaza consumatorilor chinezi. Sectorul auto din Beijing a inregistrat un boom in ultimii ani, pe masura ce China a devenit cea mai mare piata din lume, in privinta volumului de vanzari. Constructorul german auto Daimler a deschis un centru de proiectare Mercedes-Benz in Beijing, in urma cu cateva luni, in timp ce gigantul american General Motors are afaceri cu grupurile auto detinute de guvernul chinez SAIC Motor si FAW Group.

Centrul de afaceri al Beijingului s-a dezvoltat dinamic, sub atenta obladuire a guvernului. In 2010, preturile chiriilor pentru spatii de birouri au crescut cu 48%, pe fondul cererii uriase si a ofertei limitate.

6. Moscova
Prezenta companiilor internationale: 60,7%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 850 dolari/mp


Moscova este al saselea hub de business din lume si al doilea cel mai popular din Europa. Categoric, Rusia ramane un jucator cheie pe piata afacerilor. Companiile internationale n-ar putea activa la adevaratul potential in Rusia, daca nu ar dispune de birouri "domestice". Motivul? Birocratia si coruptia sunt la ordinea zilei in Rusia si Moscova ramane un centru de echilibru pentru marile companii internationale.

Un alt motiv este faptul ca Moscova, spre deosebire de alte orase rusesti, dispune de un grad mai ridicat de dezvoltare. Orasul de 13 milioane de suflete serveste ca pasaj pentru investitorii din Europa Centrala si de Est. Reorganizarea centrului capitalei Moscova si edificarea MIBC (Moscow International Business Center), au ajutat, de asemenea, la reconfirmarea orasului ca hub de business.

5. Shanghai
Prezenta companiilor internationale: 61,4%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 812 dolari/mp


Shanghai gazduieste cele mai mari institutii financiare chineze si bursa principala, primind infuzii de capital din Hong Kong. Situarea sa geografica in Delta Raului Yangtze, confera Shanghai-ului acces la piata de manufacturi din China, la cercetare si dezvoltare si operatiuni strategice in zona. In Shanghai, s-au concentrat companii din minerit, constructii si bunuri de larg consum.

Shanghai a devenit un oras-cheie in Asia. In 2003, gigantul american Honeywell si-a mutat birourile din Singapore in Shanghai. De asemenea, compania electronica Infineon din Germania si-a relocat activitatea din Hong Kong in acelasi oras. Preturile chiriilor la spatii office au crescut in Shanghai cu 28% in 2010.

4. Londra
Prezenta companiilor internationale: 63,2%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 1.683 dolari/mp (West End) sau 974 dolari/mp (Oras)

Londra este un vechi centru de afaceri al lumii, dar in ultimii ani pozitia sa in clasament a fost amenintata de pietele emergente. Totusi, Londra atrage cel mai mare numar de companii din Europa si domina piata bancara, financiara si a serviciilor profesionale, la nivel mondial. Londra dispune de peste 480 de banci internationale si gazduieste companii uriase in spectru global, precum Rio Tinto. Capitala Marii Britanii este cel mai vizitat oras din lume si genereaza 20% din economia tarii.

Preturile chiriilor si-au revenit in 2010, dupa criza financiara. Chiriile pentru spatii de birouri in West End au crescut anual cu 27%. In comparatie, chiriile din Irlanda, Spania si Grecia au scazut cu 19%, 7%, respectiv 3%, in aceeasi perioada.

3. Tokyo
Prezenta companiilor internationale: 63,9%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 20.469 dolari/mp


In Tokyo se afla 47 companii japoneze din top Fortune 500, inclusiv Honda, Sony si Mitsubishi. Tokyo este unul din cele 3 "centre mondiale de comanda" in business, alaturi de New York si Londra. In multe clasamente, Tokyo este clasat ca fiind cel mai scump oras din lume. Totusi, economia capitalei nipone a fost afectata de seismul urmat de tsunami care au devastat Japonia in 11 martie 2011.

In 2010, Tokyo "a alunecat" 2 locuri, pana pe pozitia 3, in clasamentul celor mai scumpe zone pentru birouri din lume. Chiriile pentru spatii de birouri au scazut cu 11%, fata de anul anterior.

2. Singapore
Prezenta companiilor internationale: 67,5%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 850 dolari/mp


Singapore este un important hub de business. Reprezinta o poarta pentru afaceri si investitori in scopul accesarii celei mai dinamice piete din lume, si anume cea chineza. Faptul ca este pe acelasi fus orar cu pietele asiatice din China, Hong Kong, Malaezia si Indonezia, a reprezentat un imbold major. Orasul gazduieste si doua companii din topul Fortune 500 - producatorul de electronice Flextronics si traderul Wilmar International.

Infrastructura de cea mai buna calitate, administrarea eficienta, taxele mici si porturile/aeroporturile mereu pline transforma Singapore intr-un hub unic pentru afaceri. De asemenea, Singapore se situeaza pe locul 4, dupa Londra, New York si Hong Kong, in privinta firmelor financiare cu birouri in regiune.

Chiriile pentru birouri au crescut cu 16% in 2010, pe masura cresterii cererii. Mai mult, acestea vor continua sa se majoreze in continuare.

1. Hong Kong
Prezenta companiilor internationale: 68,2%
Costul chiriei spatiilor pentru birouri: 2.297 dolari/mp

Hong Kong este cel mai popular oras pentru business din lume. Companiile internationale "stau la coada" sa vina in Hong Kong. Acesta ilustreaza perfect "predarea stafetei" de pe piata economica asiatica, survenita in ultimii ani.

Companiile din Hong Kong beneficiaza de angajati pregatiti si "mana de lucru" ieftina. Hong Kong si Singapore sunt doua centre-cheie pentru afaceri, care vor ajuta pe viitor si pietele emergente din jur. Printre gigantii financiari cu birouri in Hong Kong se numara Morgan Stanley, Deutsche Bank si Credit Suisse.

Chiriile anuale pentru spatiile de birouri au crescut cu 15% in 2010 fata de anul anterior, pe fondul cererii ridicate si a ofertei limitate. In acest an, chiriile se vor mai majora, in Hong Kong, cu pana la 15 - 20%.

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x