ANALIZA: Predictiile SAXO BANK pentru 2012
analizapredictiisaxo bankapplevacantauniunea europeanagrau
O "vacanta prelungita" pentru bancile din Uniunea Europeana, in scopul salvarii pietelor financiare, un candidat din partea unui al treilea partid la presedintia SUA si nationalizarea a 50 de institutii bancare din Europa. Toate aceste scenarii fac parte din lista previziunilor Saxo Bank pentru 2012.
Banca daneza de investitii a lansat primul volum de "Predictii Deplasate" in urma cu 10 ani, abordand posibile evenimente care ar putea schimba perspectivele si performantele pietelor financiare.
Autorii raportului spun ca NU trebuie sa tratam cu mare seriozitate (sau teama) aceste predictii, ci mai degraba cu retinere. Previziunile sunt reunite sub incidenta unei teme. In 2012, aceasta este "FURTUNA PERFECTA".
1. Actiunile Apple scad cu 50% - In fata rivalilor de la Google, Amazon, Microsoft, Nokia si Samsung, produsele inovative ale Apple - iPhone si iPad - nu vor putea mentine cota de piata a companiei. Profiturile Apple ar putea fi diminuate considerabile de concurenta.
2. UE va salva pietele financiare apeland la o "vacanta prelungita" - Recentul tratat UE, aprobat de 26 din cei 27 de membri, se va dovedi insuficient pentru rezolvarea crizei Zonei Euro, cu precadere a celei din Italia; criza datoriilor va reveni "in forta" la mijlocul anului viitor.
Ca raspuns, piata bursiera ii va determina pe politicienii europeni sa proclame o "vacanta bancara prelungita" - vor inchide toate casele de schimb valutar si bancile timp de o saptamana sau mai mult timp.
3. Un nou candidat la Casa Alba, din partea unui al treilea partid - In 2008, Obama a promis "o schimbare reala" fata de dominatia republicana de opt ani, in mijlocul unei recesiuni grave (cea mai grava de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial).
Acum, la trei ani dupa ce Obama nu a produs mari schimbari si a raspandit deziluzia in randul populatiei americane, acesta ar putea fi debarcat. Democratii sunt in impas si vor fi invinovatiti pentru starea economica subreda a Americii, in timp ce republicanii, vazuti ca politicieni care favorizeaza burghezia, sunt la fel de stigmatizati. Astfel, exista loc suficient pentru un candidat dintr-un al treilea partid.
4. China va genera o recesiune in Australia - Economia Chinei a pierdut teren in 2011. Cresterea, incurajata de investitii si imobiliare, nu mai este la fel de pronuntata.
Stagnarea economiei chineze va genera probleme economice si pentru alte zone, precum Australia, dependenta de exporturile resurselor sale naturale. Pe masura ce solicitarile din partea Chinei se vor diminua, Australia va fi impinsa spre recesiune.
5. 50 de banci europene vor fi nationalizate - Joi, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat autoritatile fiscale sa nu genereze o noua criza a creditelor, prin presiunile exercitate asupra bancilor, in vederea cresterii capitalului. Peste 50 de banci ar putea fi nationalizate si multe institutii bancare comerciale vor inceta sa mai existe.
6. Noile Elvetii: Suedia si Norvegia - Dupa ce Elvetia s-a saturat sa mai fie... paradisul fiscal numit ELVETIA si a decis sa deprecieze francul elvetian, Suedia si Norvegia se afla in "pericolul" de a deveni noile paradisuri fiscale ale lumii.
7. Banca Nationala a Elvetiei castiga - Ascensiunea rapida a francului elvetian, inainte ca banca centrala sa stopeze aprecierea, ameninta economia elvetiana si interventia pietelor financiare externe din 2009 si 2010 a esuat.
Investitorul Jim Rogers a spus, in momentul in care BNE a introdus limita de crestere pentru francul elvetian, ca institutia a facut "o mare greseala". In conditiile in care economia elvetiana va continua sa fie afectata in 2012 de aprecierea anterioara a francului elvetian, BNE si guvernul vor prelungi actualele programe fiscale si ratele de dobanzi negative, apreciaza analistii.
Aceste masuri vor fi luate in scopul dobandirii de capital din "paradisurile financiare traditionale" ale Elvetiei si pentru a face fata "luptei" dintre moneda euro si francul elvetian. BNE vrea sa demonstreze ca bancile centrale pot interveni cu succes in piete.
8. Renminbi va scadea cu 10% fata de dolar - China s-ar putea confrunta cu o criza financiara. Dezvoltatorii imobiliari au ridicat multe "cartiere-fantoma", in care ar trebui sa locuiasca milioane de oameni, dar nu-si permit. Exporturile sufera din cauza aprecierii renminbi-ului. Politicienii chinezi au depreciat moneda chineza, pentru a-i ajuta pe exportatori.
9. Indicele Baltic Dry va creste cu 100% - Indicele livrarilor si transportului, care monitorizeaza modificarile costurilor de transport al materiilor prime pe mare, oferind investitorilor o statistica privind oferta si cererea globala, va creste. Preturile mai mici la petrol in 2012 ar putea conduce la cresterea Indicelui Baltic Dry, pe masura ce costurile operationale vor fi taiate.
Brazilia si Australia vor extinde rezervele de minereu de fier, conducand la diminuarea preturilor; in aceste conditii, vor creste cererile de import din China, care trebuie sa isi alimenteze productia industriala masiva. Acest demers, alaturi de o relaxare monetara, vor asigura o "crestere masiva" a cererii de minereu de fier.
10. Preturile la grau se vor dubla - Dupa un 2011 lamentabil din punct de vedere al culturilor de cereale, preturile la grau s-ar putea dubla in 2012.
Anul viitor va fi greu pentru agricultura: 7 miliarde de oameni trebuie hraniti, masinile de tiparit bani functioneaza la capacitate maxima si vremea urata va reveni sa strice ogoarele.
Preturile la grau vor creste puternic, pe masura ce investitorii speculativi vor incerca sa profite de situatie.