TOP 10: Cei mai bogati oameni din Europa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TOP 10: Cei mai bogati oameni din Europa TOP 10: Cei mai bogati oameni din Europa
de Manager.ro la 27 Iul. 2012
Urmareste-ne pe Google News
topzona eurozaraguverncei mai bogati oamenifamilie

Pe masura ce recesiunea europeana a batut la usa, multi cetateni obisnuiti au resimtit impactul masurilor de austeritate impuse de guverne. Dar aceeasi Europa secatuita de criza este caminul calduros al unora dintre cei mai bogati oameni din lume, ale caror averi au crescut incontinuu.

In timp ce Spania ar putea avea nevoie de un bailout masiv, unul dintre cetatenii sai a devenit cel mai bogat om din Zona Euro, cu o avere de 40,2 miliarde de dolari, releva un studiu Wealth-X, citat de CNBC. Patru dintre cei mai bogati europeni sunt de origine franceza si averile lor insumeaza 72,7 miliarde de dolari.

Nu ne mai surprinde astfel faptul ca tot mai multi oameni solicita majorarea taxelor pentru bogati in Europa. Noul presedinte francez Francois Hollande dubleaza taxele pentru cei care detin bunuri in valoare de peste 4 milioane euro si in Germania se nutreste un plan similar - care presupune un program de imprmuturi fortate, prin care bogatii vor imprumuta bani guvernelor lor, pe termen lung. Asadar, atentie sporita, deoarece urmatorul clasament cuprinde multe, foarte multe zerouri.

9 & 10. Berthold & Theo Jr Albrecht, Germania




Avere neta estimata: 11,2 miliarde de dolari (fiecare)
Activitati: Aldi Nord, supermarket


Berthold si Theo Albrecht Jr. au mostenit lantul de supermarketuri Aldi Nord din Germania de la tatal lor, Theo Albrecht. Nu se cunosc multe lucruri despre cei doi frati, care sunt la fel de discreti ca si restul familiei. Theo, in varsta de 61 de ani, are un copil, in timp ce Berthold, in varsta de 57 de ani, are 5 copii. Ambii frati fac parte din boardul Aldi Nord.

8. Serge Dassault, Franta



Avere neta estimata: 11,5 miliarde de dolari
Activitati, Dassault Group, aviatie


Serge Dassault este presedintele si directorul Dassault Group, un grup de companii care include si producatorul de avioane Dassault Aviation, precum si cotidianul francez conservator Le Figaro. Serge a mostenit averea de la tatal sau, Marcel Dassault. Membru al UMP (Union for a Popular Movement) din Franta si fost primar al Parisului, Dassault a fost criticat in cadrul recentelor alegeri electorale pentru suportul acordat lui Nicolas Sarkozy, care a pierdut cursa in fata socialistului Francois Hollande. Hollande a refuzat apoi toate cererile de interviu facute de jurnalistii de la Le Figaro. Anul acesta, Dassault a castigat un contract urias, in defavoarea celor de la Eurofighter, dupa ce avionul sau de vanatoare, Rafale, a fost ales de armata indiana. Astfel, India va cumpara 126 de asemenea aparate de zbor, pentru suma de 10 miliarde de dolari.

7. Leonardo Del Vecchio, Italia



Avere neta estimata: 13,6 miliarde de dolari
Activitati: Luxottica, ochelari de soare


Leonardo Del Vecchio, al doilea cel mai bogat om din Italia, este fondatorul si presedintele Grupului Luxottica, lider in productia de ochelari de lux si sport. Luxottica detine multe branduri recunoscute, precum Ray-Ban si Oakley si colaboreaza cu Chanel, Prada si alte case de moda importante. Grupul detine 7.100 de magazine de ochelari de soare in toata lumea, inclusiv lantul Sunglass Hut. Del Vecchio s-a nascut la Milano, in 1935, intr-un mediu saracacios si a fost trimis la orfelinat, dupa decesul tatalui sau. A inceput sa lucreze intr-o fabrica de prelucrare a metalelor, unde construia elemente pentru scenele de spectacol. In 1961, a infiintat Luxottica. Succesul l-a ajutat sa achizitioneze multe alte branduri si compania sa a fost listata la bursa din New York in 1990, respectiv cea din Milano, in 2000.

6. Francois Pinault, Franta



Avere neta estimata: 14,2 miliarde de dolari
Activitati: PPR, retail


Francois Pinault s-a imbogatit prin propriile forte si detine majoritatea in cadrul companiei de retail de lux PPR, care a cumparat Gucci Group (Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta si Alexander McQueen). In 1992, Pinault a creat Artemis, o companie privata detinuta in totalitate de familia Pinault. Artemis controleaza podgoria Chateau-Latour din Bordeaux, revista Le Point si cotidianul l'Agefi. Mogulul francez detine si casa de licitatii Christie's, renumita pe plan mondial. Mare iubitor de arta si proprietarul unora din cele mai scumpe colectii, Pinault a cumparat Palazzo Grassi din Venetia in mai 2005, pentru a-l folosi drept sala de expozitie.


5. Michele Ferrero, Italia



Avere neta estimata: 16,4 miliarde de dolari
Activitati: Ferrero SpA, ciocolata


Michele Ferrero, cel mai bogat italian, detine Ferrero SpA. Fondata in Alba, Italia, in anul 1946, de catre tatal lui Ferrero, Pietro, Ferrero este al patrulea cel mai mare producator de ciocolata din lume, recunoscut pentru marcile Kinder, Nutella si Tic Tac. Ideea lui Pietro a fost aceea de a produce dulciuri, in special ciocolata cu alune, care se gaseau din abundenta in regiunea Alba, in anii dupa razboi. Nutella, crema de ciocolata cu alune, este unul din cele mai vandute produse dulci din lume. Michele a intrat in afacerea familiei la varsta de 20 de ani si a devenit lider la 32 de ani. Este recunoscut pentru spiritul sau inovator. Compania este administrata in prezent de fiul lui Michele, Giovanni si detine peste 70 de subsidiare, 38 de unitati de management si 18 fabrici de productie in peste 100 de tari.

4. Bernard Arnault, Franta



Avere neta estimata: 23,7 miliarde de dolari
Activitati: LVMH, retail de lux


Cel mai bogat francez, Bernard Arnault, este presedintele si CEO-ul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, care detine peste 60 de branduri de lux, printre care Louis Vuitton, Givency, Tag Heuer (ceasuri), Donna Karan, Fendi, Dior, Moet & Chandon (sampanie) si multe altele.

Arnauld este implicat in toate operatiunile zilnice ale companiei si este un maestru al achizitiilor de companii si totodata al recrutarii de noi talente, care sa le reinventeze. In martie 2011, LVMH a cumparat producatorul italian de bijuterii Bulgari. Mogulul ar putea cumpara casa de moda franceza Hermes, dorind sa isi majoreze participatia in companie la 22,3%, in ciuda rezistentei familiei Hermes. CEO-ul Patrick Thomas l-a criticat pe Arnault, spunand ca atitudinea sa oportunista, prin care doreste sa cumpere Hermes, seamana cu "violul unei femei frumoase".

3. Liliane Bettencourt, Franta



Avere neta estimata: 23,7 miliarde de dolari
Activitati: L'Oreal, cosmetice


Cea mai bogata femeie din Europa, Liliane Bettencourt este una dintre actionarele-cheie ale L'Oreal, una din cele mai mari companii de cosmetice din lume. Bettencourt este singurul copil al fondatorului L'Oreal, Eugene Schueller, care si-a construit imperiul prin vanzarea de vopsea de par. Mostenitoarea nu acorda multe interviuri. Incepand cu 2007, Liliane a devenit un subiect de presa, din cauza relatiei sale cu fotograful Francois-Marie Banier, care a fost acuzat ca exploateaza slabiciunea bogatasei de a cumpara cadouri scumpe (in valoare de 1,3 miliarde euro!). Relatia a dus si la instrainarea lui Bettencourt de fiica sa, Francoise Bettencourt. Mostenitoarea L'Oreal s-a aflat in atentia jurnalistilor si datorita implicarii sale financiare in campania fostului presedinte francez, Nicolas Sarkozy.

2. Karl Hans Albrecht, Germania



Avere neta estimata: 26 miliarde de dolari
Activitati: Aldi Sud, surpermarket


Karl Hans Albrecht, cel mai bogat om din Germania si al doilea cel mai instarit din Zona Euro, a fondat lantul de supermarketuri Aldi alaturi de fratele sau, Theo. Cei doi s-au nascut in 1920 intr-o familie modesta din Essen, Germania si dupa al Doilea Razboi Mondial au preluat micul magazin al mamei lor. Treptat, Karl si Theo au pus bazele unui lant de 12 magazine. In 1961, au schimbat numele magazinului in ALDI, Albrecht's Discount. La scurt timp, fratii Albrecht au divizat afacerea. Theo s-a ocupat de magazinele din nordul Germaniei de Vest, redenumind magazinul Aldi Nord si s-a extins in Europa. In 1979, Aldi Nord a cumparat Trader Joe's. Karl a preluat magazinele din sudul Germaniei si s-a extins in Marea Britanie, Australia si SUA. Aldi dispune de peste 8.200 de magazine la scara mondiala. Jumatate din ele se afla in Germania. Karl Hans Albrecht a demisionat din functia de presedinte al Aldi in 2002 si a predat controlul companiei. La o varsta inaintata de 92 de ani, KHA nu mai iese in public, dar ramane cel mai batran bogat din lista CNBC.

1. Amancio Ortega Gaona, Spania



Avere neta estimata: 40,2 miliarde de dolari
Activitati: Inditex, retail


Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat om din Zona Euro si al cincilea cel mai bogat din lume, este fondatorul lantului Inditex. Chiar daca a demisionat anul trecut din functia de presedinte, inca mai detine 59,29% din Inditex (cunoscuta pentru brandurile Zara, Massimo Dutti, Berschka etc).

Averea lui Ortega a crescut chiar si in timp ce Spania sufera de pe urma crizei. In ultimul trimestru, Inditex a inregistrat un profit mai mare cu 30%, de 432 milioane euro si vanzari de 3,4 miliarde euro. Fiul unui lucrator feroviar din Spania, Gaona si-a inceput cariera printr-o colaborare cu diverse magazine de tricouri si camasi din Galicia. A deschis primul sau magazin in 1975, care s-a metamorfozat treptat in Zara. Gaona nu apare in presa si nu a acordat niciodata un interviu.

Ultimele NOUTATI

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Casa si gradina

Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze

today03 Iul. 2025
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Business

Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren

today03 Iul. 2025
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Companii

Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului

today02 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x