Sebastian Bobu, Symmetrica: Conteaza munca de echipa si convingerea ca ceea ce ai inceput sa creezi va avea un final fericit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sebastian Bobu, Symmetrica: Conteaza munca de echipa si convingerea ca ceea ce ai inceput sa creezi va avea un final fericit Sebastian Bobu, Symmetrica: Conteaza munca de echipa si convingerea ca ceea ce ai inceput sa creezi va avea un final fericit
de Manager.ro la 21 Sep. 2012 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
sebastian bobusymmetricapaveleangajatiantreprenoriat

Intr-un raport publicat recent, compania de consultanta financiara si audit Ernst & Young arata ca in noua economie afacerile de familie sunt repere de business si simboluri ale longevitatii. Si in Romania, afacerile de familie reprezinta o mare parte a companiilor active pe piata in prezent, desi nu au deocamdata anvergura si longevitatea celor din Vest. Nici nu aveam cum, in 20 de ani de democratie. Un exempu de companie romaneasca de succes este producatorul de pavele Symmetrica, condus de Sebastian Bobu (foto), din pozitia de director executiv.

Sebastian Bobu si-a inceput activitatea in Symmetrica la inceputul anului 2004, primul sau job fiind acela de a organiza departamentul de executie si de montaj pavele. Ulterior, a preluat functia de director tehnic, iar incepand cu anul 2007 a devenit director executiv al Symmetrica. "Cunosteam compania inainte de a ajunge sa lucrez in cadrul ei deoarece am avut relatii de business cu Symmetrica din pozitia ocupata anterior la o companie de constructii din Suceava", spune Sebastian Bobu.
 
O zi obisnuita de munca incepe la seful Symmetrica la 08:00 dimineata si nu se termina inainte de ora 19:00. "De obicei ziua incepe cu o analiza scurta a unei liste de probleme intocmita la sfarsitul zilei anterioare, continua cu citirea email-urilor si o discutie generala cu directorii de departamente. Facem impreuna o analiza a activitatii companiei din zilele anterioare si dezbatem problemele aparute. Intalnirile cu partenerii, clientii sau beneficiarii  au loc de obicei in parte a doua a zilei. Bineinteles munca de teren ocupa un spatiu important din timpul alocat bussinesului, mai ales ca extinderea noastra necesita deplasari lungi si de durata." Efortul sau si al echipei da roade. Cu peste 1 milion de metri livrati de pavele si borduri, compania Symmetrica a finalizat primul semestru al anului cu afaceri de 5,9 milioane euro, in crestere cu peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Desi cariera si familia ii ocupa aproape tot timpul, Sebastian Bobu merge uneori la pescuit si este antreprenor. El este unul dintre actionarii a doua magazine de profil IT din Suceava si Falticeni. "Aceasta afacere am inceput-o impreuna cu un prieten, el ocupandu-se in acest moment cel mai mult de business. Pot spune ca aceasta afacere a fost si este mai mult un hobby, fiind pasionat de tehnica si domeniul IT", explica seful Symmetrica.
 
Am vorbit cu domnul Bobu despre Symmetrica, o companie romaneasca care impresioneaza. Putina lume stie ca Symmetrica isi produce singura masinile si utilajele din fabrici si ca isi dezvolta "in casa" software-ul necesar pentru operarea lor.
 
Adrian Popa: Cum a ajuns Symmetrica sa-si dezvolte si produca singura echipamentele si masinile?
 
Sebastian Bobu: Pentru prima fabrica a Symmetrica, cea din Veresti – Suceava, am importat o linie de productie din Danemarca. Insa, de-a lungul timpului am ajuns la concluzia ca este costisitor si dificil ca pentru fiecare schimbare tehnologica sau revizie sa aducem o echipa specializata din Danemarca. Asa ca am investit in producerea de echipamente prin infiintarea unor departamente tehnice ce se ocupa cu proiectarea, realizarea de softuri, constructia structurilor si montajul liniilor tehnologice complet automatizate.

In acest moment, o parte din componentele hard le importam (componente electronice, electrice,  etc.), insa de partea de soft se ocupa o echipa Symmetrica. In acest fel este mult mai simplu ca atunci cand vrem sa facem o revizie sau sa aducem unele schimbari si imbunatatiri sa avem o echipa speciala pentru asa ceva. 
 
Dincolo de reducerea de costuri pe care o aduce producerea in house a echipamentelor de productie, un alt avantaj este tipul mai scurt de executie al reviziilor/schimbarilor din sistem.   

Fabrica Symmetrica de la Prejmer


 
AP: Nu a fost o decizie riscanta aceea de a produce masinile si echipamentele "in casa"? Daca ceva nu mergea bine?
 
SB: Desigur, orice investitie intr-un domeniu nou poate fi riscanta, dar 'cine nu risca, nu castiga'. In spatele acestui proiect stau nenumarate ore de munca, nopti nedormite si momente mai dificile. Munca de echipa a fost cea mai importanta si convingerea ca ceea ce ai inceput sa creezi va avea un final fericit. 
 
AP: Cat a costat producerea echipamentelor de la fabrica din Prejmer (despre investitie stiu – 2,1 milioane de euro) si in cati ani veti acoperi investitia?
 
SB: O astfel de linie de productie, de capacitate medie, complet automatizata, are un termen de productie de cca. sase luni si necesita o investitie de peste 1 milion de euro. Amortizarea investitiei este legata de multi factori, dar avantajul nostru este ca valoarea amortismentului cuprins in costul de productie este mai mica decat a concurentei, acest lucru regasindu-se in preturi mai mici. In conditiile unei piete constant in crestere estimam o amortizare posibila in 6 - 7 ani dupa punerea in functiune a investitiei.
 
AP: Spuneati la un moment dat ca vom avea trotuare ca in Occident peste 15 ani. Care sunt orasele din Romania care stau cel mai bine la acest capitol? 
 
SB: Dupa ani buni in care autoritatile locale nu prea au pus pret pe confortul si calitatea vietii cetateanului, se vad primele rezultate ale investitiilor cu fonduri comunitare in infrastructura la nivel local. Avantajate, in primul rand, sunt orasele care au reusit implementarea unor proiecte cu fonduri europene, investitii de valori mari si care au beneficiat de consultanta tehnica calificata.
 
As putea sa remarc aici orase mari precum Iasi, Bacau, Ploiesti, Sibiu, unde zeci de mii de metri de trotuare au fost refacute si arata impecabil, dar si orase mai mici care au reusit sa aduca o parte din trotuare la un nivel calitativ apropiat celor din occident  - Suceava, Botosani, Dorohoi, Vatra-Dornei, Bistrita, Piatra Neamt, Tg Neamt, Vaslui.
 
AP: Va fi o miza pe montaj in viitor sau pe solutii complete? Adica va castiga producatorul care pe langa pavele va oferi transport si servicii de montaj? 
 
SB: Cu siguranta, pentru clientul privat, solutia completa este cea mai avantajoasa, aceasta permitand oferirea unei garantii comune pentru lucrare si produs. In plus, clientul obtine costuri minime si fara intermediari, beneficiind si de sfaturile si consultanta unor specialisti.
 
AP: Cati dintre clientii dumneavoastra finali isi monteaza singuri pavelele? Ma refer la mesterii "amatori" carora le place sa-si amenajeze singuri curtea.
 
SB: Destul de putini pentru ca montajul, desi aparent usor, necesita scule si utilaje corespunzatoare ce nu sunt la indemana oricui – placa compactoare, ghilotina, nivela etc.
 
AP: Investiti in perfectionarea angajatilor?
 
SB: Am instruit in ultimii ani peste 100 de angajati care au sustinut examene de calificare in meseria de pavator. Avem muncitori calificati care pot face lucrari de orice anvergura la cele mai inalte standarde de calitate. Acestia sunt coordonati de ingineri constructori cu experienta in domeniu. De asemenea, echipele sunt dotate cu toate utilajele necesare executiei lucrarilor de terasamente, montaj pavele si borduri.
 
AP: Avand fabrici automatizate si mai putini angajati decat alte companii de aceeasi marime, banuiesc ca sunteti exigenti atunci cand faceti angajari. Spuneti-mi trei calitati pe care le apreciati cel mai mult la un angajat si trei lucruri care va displac.
 
SB: Toate angajarile noastre se fac pe baza de interviuri, indiferent de nivelul de calificare cautat. Angajatul ideal trebuie sa fie onest, profesionist si sa aiba spirit de echipa. Lipsa de interes la serviciu, necinstea si lenea sunt defectele cele mai deranjante.
 
Despre Symmetrica
 
Symmetrica este o companie 100% romaneasca, producatoare de pavele, borduri si rigole vibropresate pietonale si carosabile. Aceasta a fost infiintata in 1994 de catre sotii Florentina-Mihaela Stanciu si Florin-Cristinel Stanciu.
 
Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011) si Prejmer, judetul Brasov (2012). 
 
Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, si parcari de magazine precum Carrefour, Lidl, Penny Market. 

Sursa foto: Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x