Masinile electrice raman populare printre romani si in primele patru luni ale anului curent, in ciuda problemelor cauzate de criza provocata de pandemia de coronavirus. Masinile echipate cu sisteme de propulsie electrificate au avut o cota de piata de aproape 6% in intervalul ianuarie - aprilie, conform datelor APIA, in crestere fata de aceeasi perioada a anului precedent. Chiar daca nu vorbim despre niste cifre foarte mari, o cota de piata de aproape 6% este importanta atunci cand vorbim despre segmentul masinilor electrice. Asa cum era insa de asteptat, masinile pe benzina au ramas cele mai apreciate in Romania, acestea fiind preferate de 63% dintre clienti.
In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai des despre masinile electrice, marii producatori de pe piata auto globala indreptandu-si atentia catre dezvoltarea acestor modele in ultimul timp. Dezvoltarea masinilor electrice nu este insa deloc ieftina, ceea ce face si ca aceste masini sa aiba niste preturi deloc mici. In aceste conditii, nu este deloc de mirare sa vedem ca masinile electrice se vand mult mai bine in tarile potente din punct de vedere financiar, precum Statele Unite, China sau tarile nordice.
Chiar si asa insa, cu o cota de piata de aproape 6%, Romania se situeaza cu putin sub media europeana din acest punct de vedere, ceea ce nu este chiar rau! Mai mult decat atat, este important de precizat ca, la fel ca si in alte piete mature din Europa de Vest, Romania inregistreaza o crestere lenta, dar constanta, in segmentul masinilor electrice in detrimentul sistemelor de propulsie traditionale.
Conform datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in Romania au fost inmatriculate in luna aprilie un numar de 247 de masini electrice si hibride, ceea ce inseamna ca vorbim despre o cota de piata de 5.8% pentru acest segment. Totodata, au fost inmatriculate nu mai putin de 1.835 de automobile echipate cu propulsie diesel, ceea ce a adus acestui segment o cota de piata in crestere de 43.3%. In cele din urma, romanii au mai inmatriculat in luna aprilie un numar de 2.183 de masini pe benzina, acest segment de piata beneficiind astfel de o cota de piata de 51.2%.
La nivelul primelor patru luni ale anului, romanii au inmatriculat un numar de 1.822 de masini electrice si hibride, acest segment de piata ramanand cu o cota de piata de 5.7%. Masinile pe benzina raman in topul preferintelor clientilor de pe piata auto din tara noastra, fiind inmatriculate peste 20.000 de astfel de unitati. In aceste conditii, masinile pe benzina raman cu o cota de piata de 63.1%. De asemenea, in acelasi interval au mai fost inmatriculate si alte 9.934 de unitati pe motorina, segmentul diesel inregistrand astfel o cota de piata de 31.2%.
Singurul segment neafectat de criza provocata de pandemia de coronavirus si de inchiderea fabricilor auto din Europa se pare ca este cel al masinilor electrice si hibride, cifrele publicate de ACEA dovedind acest lucru. Astfel, in primele trei luni ale anului, europenii au inmatriculat peste 167.000 de masini electrice si hibride, ceea ce inseamna ca vorbim despre o cota de piata de 6.8%. In aceste conditii, putem observa ca aceasta cota de piata este mai mare decat dubla in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, atunci cand era de doar 2.5%.
Tot in primul trimestru al acestui an, inmatricularile de masini diesel au scazut cu 32.6%, fiind inregistrate putin peste 738.000 de unitati. Asadar, cota de piata a scazut pana la 29.9%, de la 33.2% in primul trimestru al anului 2019. O scadere similara a fost raportata si in segmentul masinilor echipate cu motoare pe benzina, in acest segment fiind inmatriculate doar 1.3 milioane de unitati, in comparatie cu aproape 2 milioane de exemplare inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.
Ultimele NOUTATI
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze