Calculator poprire salariu. Cati bani e legal sa ti se ia din cont, daca ai datorii neplatite
calculator poprire salariupoprire pe salariu cat la sutapoprire salariu minimsume exceptate de la poprire
Poprirea pe salariu e una dintre marile probleme pe care le intampina romanii cu datorii neplatite.
Daca debitorul tau obtine un titlu executoriu impotriva ta, atunci veniturile si bunurile tale vor fi urmarite si executate silit pana ti se va stinge datoria respectiva.
Una dintre situatiile frecvent intalnite in acest sens este poprirea pe salariu. Daca te intrebi ce este poprirea pe salariu, afla ca vorbim despre situatia in care angajatorul este obligat sa retina o anumita suma din salariul debitorului si sa o vireze catre creditor pana cand datoria este achitata sau pana la incetarea popririi conform legii.
Cu alte cuvinte, ti se opresc bani din salariu.
Poprire pe salariu. Cat la suta din bani ti se iau din cont
Trebuie sa stii ca numarul de
popriri care pot fi instituite pe un salariu este limitat si este stabilit de lege. In general, exista o limita pentru procentul total care poate fi poprit din salariul unei persoane, pentru a asigura ca debitorul isi poate continua traiul decent.
Procentul maxim care poate fi poprit din salariu poate varia in functie de legislatia specifica si de situatia fiecarui debitor, dar in general acest procent nu poate depasi 1/3 din venitul net al debitorului pentru o datorie. Daca datoriile sunt mai multe, se merge in general pana la jumatate din venitul net.
Sume exceptate de la poprire
Multi romani se intreaba care sunt veniturile ce nu pot sa fie executate silit. In acest sens, trebuie sa stii ca alocatia copilului minor nu poate fi poprita conform legislatiei in vigoare din Romania. Acest venit este destinat sprijinirii financiare a copiilor si nu poate fi afectat de datoriile parintilor sau tutorilor legali.
De asemenea, indemnizatiile de somaj sau asistenta sociala, precum si anumite venituri minime stabilite prin lege sunt exceptate de la poprire.
In schimb, pensia poate fi, in anumite conditii, supusa popririi in cazul in care pensionarul are datorii restante catre un creditor. Cu toate acestea, legea prevede anumite limite si protectii pentru pensiile care pot fi poprite, pentru a asigura un nivel minim de trai al pensionarului.
Totodata, trebuie sa stii ca poate sa fie infiintata poprire pe salariul minim pe economie, in aceleasi conditii generale, de 1/3 din venitul net in cazul in care ai o singura poprire infiintata si de pana la jumatate din venit, in cazul in care sunt mai multe popriri.
Important de precizat este ca din toamna anului 2023 se poate infiinta poprire si pe indemnizatia de crestere a copilului. Conform OUG 164/2022 "indemnizatia pentru cresterea copilului (...) poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie".
Totusi, actul normativ prevede unele exceptii. Printre altele, cele mai importante ar fi: indemnizatia majorata cu 50% pentru nasterile aparute in timpul unui CCC, incepand cu al doilea copil, sprijinul lunar acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care nu realizeaza alte venituri in afara de beneficiile sociale pentru persoanele cu dizabilitatii, acordata in cuantum de 45% din indemnizatia minima de CCC pana la implinirea varstei de trei ani a copilului cu dizabilitati, respectiv 35% din cuantumul indemnizatiei minime pentru copilul cu dizabilitati cu varsta intre trei si sapte ani si sprijinul lunar acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata care are in intretinere un copil si care nu indeplineste conditiile pentru CCC, in cuantum de 45% din indemnizatia minima pana la implinirea varstei de doi ani a copilului cu dizabilitati, respectiv de 15% pentru perioada cuprinsa intre varsta de doi si sapte ani a acestuia.
Iata cateva aspecte importante despre executarea silita si poprirea pe salariu in general:
Poprirea pe salariu poate fi dispusa numai prin intermediul unei hotarari judecatoresti sau prin alte acte prevazute de lege. Aceasta inseamna ca creditorul trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca care sa stabileasca existenta si valoarea datoriei debitorului.
Dupa obtinerea hotararii judecatoresti sau a altui act legal relevant, creditorul este obligat sa notifice debitorul cu privire la intentia de a efectua poprirea pe salariu.
De obicei, aceasta notificare trebuie sa includa informatii despre suma datorata, motivele pentru care s-a ajuns la poprire si detalii despre drepturile si procedurile pe care le are debitorul. Dupa notificarea debitorului, creditorul trebuie sa notifice si angajatorul acestuia cu privire la decizia de poprire pe salariu. Aceasta notificare include, de obicei, informatii despre suma care trebuie retinuta din salariul debitorului si despre perioada pentru care trebuie aplicata poprirea.
Angajatorul este obligat sa retina suma specificata in notificarea de poprire si sa o vireze catre creditor, conform legii. Aceasta suma este retinuta lunar pana cand datoria este achitata sau pana cand poprirea este anulata de catre instanta.
Poprirea pe salariu poate fi anulata sau modificata in urma unei hotarari judecatoresti sau in baza altor acte legale relevante. De obicei, aceasta se intampla in cazul in care datoria este achitata integral sau in urma negocierii unui plan de restructurare a datoriei.
Foto: freepik.com/manager.ro