De ce nu vreau sa merg la munca? Ce e in neregula cu mine? 7 posibile explicatii
burnoutprobleme angajatidezvoltare personalawork life
Simti ca nu te atrage gandul de a te trezi in fiecare dimineata, de a-ti bea pe fuga cafeaua si a porni spre lucru? Nici macar ideea unui job remote nu iti suna prea bine? Nu ti-ai gasi motivatie sa mergi fericit la job nici daca ai primi o majorare salariala sau daca ti s-ar incredinta alte lucruri de facut? Ei bine, daca te intrebi ce e cu tine si nu gasesti un raspuns, cativa experti de top in HR au alcatuit o lista cu posibile explicatii.
Identificand sursa acestei stari de spirit, vei sti imediat ce trebuie remediat, unde ai de lucrat tu cu tine insuti sau chiar cu cei din jur, daca este cazul.
Desigur, aceste motive aduc o posibila explicatie pentru acele situatii in care nu te mai simti motivat o anumita perioada de timp, nu pentru cazurile in care spui "nu vreau sa muncesc deloc in viata". Ci este vorba despre "nu mai vreau sa muncesc asa, nu mai simt, nu mai pot".
Ei bine, iata principalele motive, conform specialistilor, ce pot sta la baza unei astfel de atitudini:
Ai pierdut din vedere ceea ce faci
In timp, te poti indeparta emotional de ceea ce faci, poti ajunge intr-o etapa in care simti ca muncesti mecanizat. Fie e vorba despre ce s-a intamplat in perioada pandemiei, cand ai descoperit alte pasiuni, fie poate fi vorba despre o plafonare. Poate ca esti de prea mult timp angajat in aceeasi companie si n-ai primit noi provocari.
Ti-ai atins marele obiectiv
Poti ajunge sa te simti lipsit de motivatia de a mai munci daca, de exemplu, ti-ai atins deja obiectivul propus, fie el material fie pe plan sentimental. Poti simti ca ai deja tot ceea ce iti doreai si nu mai ai pentru ce sa lupti, nu mai ai o aspiratie, nu mai ai un vis care sa-ti insufle putere si forta.
Iti urasti jobul, colegii si sefii
Poate fi vorba despre un mediu de lucru toxic. Unele companii au o cultura organizationala nu tocmai prietenoasa, iar anumiti angajati pot fi afectati peste masura si pot percepe severitatea sau lipsa de comunicare ca pe o problema personala.
E posibil ca relatia defectuoasa cu sefii, colegii si poate chiar fisa postului tau sa te indeparteze de dorinta de a te mai ridica dimineata din pat pentru a munci.
Te simti subapreciat
Fiecare persoana, indiferent de varsta sau ocupatia sa, simte o nevoie naturala de a fi acceptata, apreciata, integrata in grupurile cu care interactioneaza. Daca acest lucru nu se intampla, te simti respins si, implicit, vrei sa eviti acel context social.
Poti fi in situatia in care duci la buna indeplinire toate sarcinile, esti un angajat serios, muncitor si onest, dar nu simti nici macar o bataie pe umar din partea sefului sau un mesaj cu urari de Sarbatori. Poate ca asta este si problema ta, poate ca de aici deriva dezinteresul tau pentru munca.
Ti-ai facut asteptari prea mari
Poate ca esti in doar primele cateva luni de munca si deja simti ca nu mai vrei sa mergi la job. Sa fie oare din cauza asteptarilor mult prea mari pe care ti le-ai facut? E foarte posibil! Fiecare persoana care se angajeaza isi contureaza in minte mediul de lucru, relatia cu ceilalti colegi, cu superiorii etc.
Analizeaza-ti asteptarile si sunt sanse sa constati ca poate ai supraapreciat acest loc de munca.
Ai probleme familiale
Oricat de mult ne-am dori sa lasam problemele acasa, atunci cand iesim pe usa si mergem la serviciu, nu se prea intampla asa, fiindca nu suntem roboti ce pot fi programati. De asemenea, dincolo de stapanirea noastra de sine, adesea ne fug gandurile si inevitabil ajungem ca, in timpul lucrurilui, sa transam unele probleme de acasa, fie cu noi insine, fie comunicand pe telefon cu persoanele implicate. Astfel de situatii nu ajuta nici la remedierea conflictelor si nici in cariera.
Calitatea muncii va scadea, atentia si implicarea vor fi si ele in declin. Prin urmare, problemele familiale pot fi una dintre cauzele ce ne pot determina sa nu ne mai dorim sa mergem la serviciu, fiindca munca devine un calvar, atunci cand te gandesti la cu totul si cu totul altceva ce trebuie rezolvat, sub o forma sau alta.
Suferi de epuizare cronica
Poate ca esti prea stresat, muncesti prea mult, nu ai timp pentru tine, iti doresti foarte mult sa evoluezi, sa castigi mai bine si acest lucru te-a dus direct in
Sindroumul Burnout. O asemenea stare de epuizare poate fi destul de usor de observat chiar si de la distanta. Spre exemplu, un angajat care sufera de burnout va trage efectiv de el pentru a duce la buna indeplinire chiar si cea mai mica sarcina de lucru, va deveni mult mai critic cu colegii de la birou, va avea din ce in ce mai putina rabdare, ii va fi tot mai greu sa se concentreze la ce are de facut si isi va schimba cel mai probabil comportamentul.
Vezi aici > Ce trebuie sa faca managerii, ca angajajatii sa nu ajunga sa sufere de Burnout
Oricare dintre motivele de mai sus ar fi, cea mai comuna solutie consta in comunicare. Nu incerca sa gestionezi singur toate aceste nemultumiri, vorbeste cu superiorii tai si gasiti impreuna rezolvarea problemei. Altfel, te vei scufunda in ganduri negative si solutiile vor fi mai dificil de pus in practica, pe masura ce problemele se vor croniciza.
Foto: freepik.com