La inceputul anilor 2000, milioane de romani si-au luat inima in dinti si au luat drumul strainatatii in cautarea unui viitor mai bun. Unii l-au si gasit, ajungand chiar sa se mute cu intreaga familie in tara adoptiva. Altii insa au vrut doar sa puna niste bani deoparte si sa intoarca, mai devreme sau mai tarziu, acasa.
Este si povestea unui tanar din Iasi, care a decis sa se intoarca in Romania dupa nu mai putin de 18 ani petrecuti la Londra, in Marea Britanie. Alexandru Macovei a crezut ca ia cea mai buna decizie atunci cand s-a hotarat la revina in orasul natal, impreuna cu familia. Planul lui era acela de a isi construi o casa si de a isi pune bazele unui viitor.
“Am fost sfatuit de multe persoane sa nu ma intorc, dar inima mea este acasa. Imi doresc ca copiii mei sa copilareasca la fel ca mine, sa se bucure de bunici, de sentimentul de acasa, sa traiasca printre straini doar daca ei aleg acest lucru", a povestit Alexandru.
Nu a durat insa mult pana cand Alexandru s-a lovit de realitatea din tara. Mai intai, si-a dat seama cat de greu este sa iti gasesti un loc de munca bine platit, in ciuda experientei pe care o avea. “In Romania, daca nu esti IT-ist, medic, avocat sau daca nu lucrezi, pe un post bun, la stat, este greu sa traiesti. Am incercat sa ma angajez in multe locuri, pentru ca banii pe care i-am strans nu vor tine o vesnicie. M-am lovit de salarii foarte mici, chiar daca experienta mea este uriasa. Este descurajant pentru tineri, pentru cei care doresc sa se intoarca acasa”, spune Alexandru, potrivit celor de la Adevarul.
Nu mica i-a fost mirarea lui Alexandru cand si-a dat seama ca preturile multor alimente din supermarket-urile din Iasi erau mai scumpe decat cele din Londra. “Este adevarat, o chirie in Anglia este mult mai scumpa decat in Romania. Dar, salariile sunt mult mai mari. Acolo, cine isi doreste sa munceasca poate trai o viata cel putin decenta, isi poate permite un concediu sau doua pe an. Acasa, lucrurile sunt putin diferite. Am ramas socat cand am vazut preturile din supermarket. Am facut un calcul si mi-am dat seama ca alimentele de baza sunt la fel de scumpe ca in Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trait in Romania, asta e concluzia mea dupa doar cateva saptamani de la intoarcerea acasa", a mai povestit tanarul iesean.
S-a intors acasa, in Romania, de doar cateva saptamani, insa Alexandru a inceput deja sa se indoiasca de decizia pe care a luat-o. Mai mult decat atat, se gandeste daca nu cumva ar fi o idee buna sa se intoarca la viata pe care o avea in Londra. “Iau in calcul sa ma intorc in Anglia, aici nu fac altceva decat sa pierd ceea ce am adunat in atatia ani. Presiunea pusa de partea financiara este imensa iar grija zilei de maine este o problema pentru multi romani. Munca nu este apreciata la adevarata ei valoare in Romania, totul este foarte scump iar veniturile sunt foarte mici. Cu siguranta voi lua o decizie impreuna cu familia in privinta viitorului. Un lucru este cert, mai aman, cel putin deocamdata, constructia unei case acasa", a mai spus el, plin de amaraciune.
Citeste si: 11 sfaturi financiare pe care as da orice sa le fi stiut la 30 de ani
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea