Cum sa nu reactionezi cand afli ca esti sapat pe la spate in firma unde lucrezi?
locuri de muncadezvoltare personaladezvoltare profesionala
Sa descoperi ca esti sapat pe la spate la locul de munca poate fi unul dintre cele mai frustrante si descurajante momente din cariera ta. Fie ca este vorba de colegi care iti submineaza eforturile, de barfe rautacioase sau de actiuni care iti pun in pericol pozitia, sentimentul de tradare poate fi foarte greu de gestionat, mai ales daca esti o fire care se "aprinde" mai repede! In astfel de situatii, reactiile impulsive sunt usor de inteles, dar rareori aduc rezultate pozitive. Tocmai de aceea, este esential sa abordezi problema cu calm si inteligenta.
Prima regula este sa te abtii de la o reactie sub imperiul nervilor. Amana orice decizie, pana te calmezi!
Prima regula in astfel de situatii este sa iti stapanesti impulsurile. Cand afli ca cineva te-a tradat, emotiile tale vor exploda intr-un mix de furie, frustrare si poate chiar teama. Este usor sa vrei sa confrunti imediat persoana respectiva sau sa te descarci pe primul coleg care iti iese in cale. Totusi, o reactie impulsiva poate agrava situatia si iti poate afecta reputatia profesionala.
Respira adanc, ia-ti un moment de reflectie si amana orice actiune pana cand te calmezi. In felul acesta, vei putea sa gandesti rational si sa iei decizii intelepte.
Nu raspandi barfele. Nu te angaja in jocuri de putere
Una dintre cele mai comune greseli este sa raspunzi la tradare cu aceeasi moneda. Sa te implici in barfe sau sa incerci sa subminezi la randul tau persoana care te-a tradat poate parea o solutie tentanta pe moment, dar pe termen lung, acest comportament iti va afecta credibilitatea si integritatea.
Alege sa nu raspandesti informatii negative sau nefondate despre alti colegi. Concentreaza-te pe mentinerea unei reputatii de profesionalism si corectitudine. In loc sa intri in jocuri de putere, ramai concentrat pe performanta ta si pe obiectivele tale de cariera.
Nu te plange public
Desi poate fi tentant sa iti exprimi frustrarea fata de colegii de munca sau pe retelele sociale, plangerile publice nu fac decat sa iti submineze propria imagine. Chiar daca te simti nedreptatit, pastreaza discretia si alege-ti cu grija confidentii.
Daca simti nevoia sa te descarci, discuta cu un prieten apropiat sau un mentor in afara mediului de lucru. Acestia iti pot oferi o perspectiva obiectiva si te pot ajuta sa gasesti o cale de iesire din aceasta situatie fara a-ti compromite pozitia profesionala.
Construieste poduri, nu ziduri!
Cand te simti tradat, poate fi usor sa incepi sa iti pierzi increderea in intreaga echipa sau sa te izolezi. Totusi, sa actionezi impotriva echipei sau sa te retragi complet nu este o solutie viabila. In schimb, concentreaza-te pe consolidarea relatiilor pozitive cu colegii care te sustin.
Fii un coleg de incredere si demonstreaza ca, in ciuda dificultatilor, esti capabil sa lucrezi eficient in echipa. Incearca sa depasesti tensiunile si sa gasesti modalitati constructive de a colabora cu ceilalti. Acest lucru te va ajuta nu doar sa iti pastrezi locul in echipa, dar si sa iti reconstruiesti reputatia.
Nu te auto-victimiza
Este usor sa cazi in capcana auto-victimizarii atunci cand esti tratat nedrept. Ganduri de genul „De ce mi se intampla asta?” sau „Nu merit asa ceva” sunt firesti, dar nu te vor ajuta sa depasesti situatia. In schimb, incearca sa adopti o atitudine proactiva.
Gandeste-te la ce poti face pentru a-ti imbunatati pozitia si a te proteja pe viitor. Poate fi vorba despre dezvoltarea unor noi abilitati, despre extinderea retelei de contacte sau despre gasirea unor modalitati de a-ti face munca mai vizibila pentru management. In loc sa te concentrezi pe ce a mers prost, concentreaza-te pe ce poti face mai bine de acum inainte.
Nu fugi de problema. Ideal este sa o confrunti cu maturitate
Desi reactiile impulsive sunt de evitat, asta nu inseamna ca ar trebui sa ignori problema complet. In functie de gravitatea situatiei, poate fi necesar sa o confrunti direct. Alege un moment potrivit si abordeaza persoana respectiva intr-un mod calm si profesional.
Evita sa acuzezi sau sa fii defensiv. In schimb, discuta deschis despre ceea ce ai observat si cum te-a afectat acest comportament. O astfel de abordare matura poate duce la o discutie productiva si, in unele cazuri, chiar la rezolvarea conflictului.
Nu submina importanta documentarii. Protejeaza-ti pozitia
Daca simti ca esti vizat de actiuni ostile sau ca pozitia ta este in pericol, este esential sa iti protejezi interesele. Documenteaza orice incident sau actiune care te afecteaza negativ. Pastreaza e-mailuri, mesaje sau orice alta comunicare relevanta care ar putea servi drept dovada in cazul unei investigatii interne.
Documentarea atenta poate fi esentiala daca situatia escaladeaza si ajunge la superiori sau la departamentul de resurse umane. Aceasta iti ofera o baza solida pentru a-ti apara punctul de vedere si pentru a solicita masuri corective, daca este necesar.
Evalueaza-ti optiunile si fii deschis la schimbare
In unele cazuri, in ciuda tuturor eforturilor tale, mediul de lucru poate deveni toxic si nesustenabil. Daca simti ca situatia nu se poate imbunatati sau ca iti afecteaza sanatatea mentala si emotionala, poate fi momentul sa iti evaluezi optiunile.
Fii deschis la ideea de a cauta alte oportunitati de cariera. Incepe sa iti actualizezi CV-ul, sa cauti oferte de munca si sa iti extinzi reteaua profesionala. Uneori, cea mai buna decizie pe care o poti lua este sa parasesti un mediu toxic si sa iti regasesti echilibrul intr-un alt loc.
Prin urmare, sa descoperi ca esti sapat pe la spate la locul de munca poate fi un test dificil, dar este si o oportunitate de a-ti demonstra maturitatea si profesionalismul. Cheia este sa nu reactionezi impulsiv, sa eviti capcanele conflictului si sa abordezi situatia cu capul limpede. Ramai concentrat pe obiectivele tale, protejeaza-ti interesele si nu ezita sa faci schimbari daca mediul de lucru devine insuportabil!
Sursa foto: freepik.com