Dar salariul? Cat este salariul? Romanii vor sa afle de pe platforma de recrutare pe ce bani vor lucra
criterii angajarecriterii cautare jobsalarii romania
Avand in vedere ca majoritatea salariilor din Romania, mai ales cele care nu sunt platite de stat, sunt mici, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca retributia este principalul motiv pentru care romanii vor sa-si schimbe locul de munca. Aproapte toti candidatii (96%) prefera sa gaseasca oferta salariala in anunturile de joburi la care urmeaza sa aplice, conform unui sondaj realizat de recrutare BestJobs.
Afisarea
salariului in oferta de job este atat de importanta incat 54% dintre respondenti au aplicat la un job nou pentru ca salariul afisat pentru pozitia respectiva era mai mare decat castigau ei.
In acelasi timp, 44% dintre cei care isi cauta un nou loc de munca ezita sa aplice la joburile care nu au salariul afisat in anunt, pe motiv ca oferta salariala ar putea fi sub nivelul pietei.
De asemenea, 46% apreciaza transparenta in cazul anunturilor care publica salariul si 42% considera ca afisarea remuneratiei este fireasca si toti angajatorii ar trebui sa faca asta.
Salariul si iar salariul
Romanii isi aleg angajatorul, in primul rand in functie de salariu. 87% dintre respondenti tin cont in cea mai mare masura de nivelul la care vor fi rasplatiti pentru munca lor.
In acelasi timp, descrierea activitatii este importanta pentru 68%, nivelul de experienta necesar pentru 30%, iar posibilitatea de a lucra de la distanta este importanta pentru 20%.
Circa 39% dintre respondenti ar aplica pentru un job, chiar daca salariul afisat este mai mic decat ar fi dispusi sa accepte, insa ar negocia cu angajatorul in timpul interviului.
Insa, pe 55% dintre respondenti, salariul mai mic din anunt i-ar determina sa nu aplice pentru job-ul respectiv.
Este salariul in acord cu piata?
Inainte de a mearga la interviul de angajare, 73% dintre respondenti se intreaba si verifica daca nivelul salariilor propuse sunt in acord cu piata.
Potrivit sondajului, 60% sunt curiosi sa afle despre cultura, misiunea si valorile companiei inainte de a participa la interviu; 59% se informeaza despre reputatia companiei (citesc pareri ale altor angajati ai companiei); 52% considera importanta locatia biroului.
De asemenea, 20% analizeaza profilul managerului si 10% analizeaza site-ul companiei.
Peste 80% spun ca, odata ajunsi la interviu, vor sa stie, in primul rand, care este salariul oferit pentru job-ul respectiv.
Totodata, 74% se intereseaza despre rolul pe care l-ar avea in cadrul echipei, 54% despre beneficiile extra-salariale si 44% despre posibilitatea de promovare.
O treime din respondenti solicita, in cadrul interviului, detalii despre proiectele pentru care ar lucra si doar 5% se intereseaza de politica de concedii.
Ce-i atrage cel mai mult pe candidati
Pentru a atrage angajatii potriviti, companiile ar trebui, in opinia candidatilor, sa ofere salarii peste nivelul pietei (57% dintre respondenti); beneficii extra-salariale (54%); proceduri pentru activitatea desfasurata de viitorii angajati (49%).
Candidatii mai apreciaza transparenta cu privire la deciziile luate (38%); un proces de integrare detaliat (31%); posibilitatea de a lucra remote oricand (26%);
zile libere pentru ocazii speciale, cum ar fi ziua de nastere a angajatului, a copilului sau copiilor acestora (18%).
Sondajul a fost efectuat intre 8-23 septembrie 2021 pe un esantion de 1.346 utilizatori de internet din Romania.
Foto: pexels.com