Ghidul angajatorului. Aveti voie sa testati un salariat cu etilotestul, sa vedeti daca a consumat bauturi alcoolice?
ghidul angajatoruluietilotest
Cu siguranta, nu doriti sa vedeti salariati bauti prin firma dvs. In nicio situatie. Pe langa faptul ca nu mai muncesc eficient, ei pot genera conflicte cu colegii sau pot chiar provoca un accident de munca (cel mai mare cosmar al oricarui angajator). In aceste conditii, de ce sa nu va testati toti salariatii cu etilotestul in momentul cand vin la serviciu, inainte de a-si incepe programul? Eliminati astfel riscurile si descurajati din start orice abatere in acest sens.
Ei bine, specialistii in legislatia muncii sunt de parere ca aceasta testare nu e permisa sau, cel putin, nu este recomandabila.
In alte sisteme de drept ea este in mod clar
interzisa, pentru ca se considera ca afecteaza demnitatea persoanei testate. La noi nu exista o asemenea interdictie explicita, in schimb exista una mai voalata, generata de celebrul GDPR (Regulamentul General privind Protectia Datelor). Prin prisma prevederilor acestui regulament, informatia daca un salariat e beat sau nu este una strict personala si confidentialitatea ei trebuie protejata.
Ca urmare, nu se pot realiza controale regulate sau aleatorii bazate pe suspiciunea de consum de bauturi alcoolice. Si nu va ajuta cu nimic daca mentionati in Regulamentul intern al firmei posibilitatea efectuarii unor asemenea controale.
Da, puteti interzice prin Regulamentul intern consumul de bauturi alcoolice
in timpul orelor de program, puteti sanctiona abaterile disciplinare comise de un salariat despre care credeti ca e baut (neindeplinirea sarcinilor de serviciu, indisciplina, agresiuni, distrugeri etc.), dar nu puteti verifica efectiv daca el chiar e baut sau nu.
Daca salariatul consuma bauturi alcoolice
inainte de a veni la serviciu, nu prea aveti ce face. Puteti doar sa il monitorizati cu atentie in ziua respectiva si, in caz ca se produce un incident neplacut, sa chemati Politia. Politia are dreptul sa il testeze cu etilotestul si, in caz ca rezultatul e pozitiv, puteti demara imediat procedurile de cercetare disciplinara, in vederea concedierii.
Desigur, vorbim aici despre situatia unor salariati cu sarcini de serviciu relativ normale si care nu prezinta riscuri majore pe linie SSM. Altfel stau lucrurile daca salariatul respectiv este soferul firmei sau operatorul unui utilaj periculos. In acest sens, pentru anumite activitati, consumul de alcool este interzis in mod explicit prin lege si constituie chiar infractiune.
De exemplu, conform art. 331 din Codul penal, “indeplinirea indatoririlor de serviciu de catre un angajat avand atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori se afla sub influenta unor substante psihoactive se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 7 ani.”
Citeste si: Ghidul angajatorului. Este interzis sa divulgati aceste informatii despre angajatii dvs.!