Ministerul Finantelor creste finantarile prin IMM Factor si prelungeste garantiile pentru aceste ajutoare de stat
imm factorfinantare imm-uriministerul finantelor
Conform celui mai recent proiect al Ministerului Finantelor, se urmareste simplificarea si flexibilizarea OUG nr. 46/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial si a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia. "Imbunatatirile propuse conduc la crearea unui cadru adaptat atat cerintelor sectorului IMM in contextul actual, cat si derularii corespunzatoare a Programului de catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare din Romania", transmit guvernantii.
Propunerile MF pentru IMM-uri:
Concret, in cadrul proiectului MF, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, in sensul prelungirii perioadei de acordare a garantiilor aferente pana la data de 31.12.2021. Totodata, se prelungeste si perioada de plata a grantului pana la data de 31.10.2022, in conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.
Totodata, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia
IMM-urile in conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per intreprindere. Pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii plafonul creste de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, plafonul se modifica de la 100.000 euro la 225.000 euro.
Citeste si: Vrei sa iti dai demisia de la locul de munca? Ce trebuie sa faci inainte de luarea acestei decizii
Proiectul MF propune si eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garantiile colaterale cu care poate fi garantata garantia de stat, dat fiind ca operatiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garantii in mod obisnuit. In lipsa acestei modificari, finantarile de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potentialii beneficiari.
Nu in ultimul rand, aminteste Ministerul Finantelor, "este necesara si modificarea procedurii de recuperare a creantelor rezultate din plata garantiilor emise pentru finantarile acordate in cadrul Programului, in sensul evidentierii cat mai clare a rolurilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), respectiv a finantatorilor in aceasta procedura, odata cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garantiile colaterale cu care poate fi garantata garantia de stat".
Proiectul MF a fost lansat in consultare publica si poate fi consultat
AICI