Provocarea anului 2021 pentru companii: Muncim din birou sau de acasa?
managericompaniifirmework from hometelemunca
Daca in 2020, managerii au avut ca prim obiectiv mentinerea companiei pe linia de plutire si diminuarea pe cat posibil a impactului economic generat de pandemie, apeland la toate resursele, in special munca de acasa, pentru a se mentine pe piata, in 2021 apare o provocare, poate, si mai mare: De unde vom munci?
Relaxarea restrictiilor pentru limitarea raspandirii coronavirusului in comunitate permite deja multor companii reluarea activitatii profesionale in spatiile de lucru din cladirile de birouri.
Acest lucru se produce, desigur, in rigorile unor norme sanitare inca necesare, in contextul in care criza sanitara inca nu a luat sfarsit.
Insa, un lucru e cert: Usor, usor, putem reveni la munca obisnuita, la programul de dinainte de pandemie.
Problema este ca, dupa ce au simtit gustul muncii de acasa si numeroasele beneficii care vin odata cu aceasta relocare a activitatii profesionale,
multi angajati spun ca nici nu vor sa auda de ''vechea viata'' si ca vor cere de la angajatori mai multa flexibilitate, un program de lucru hibrid, cu mai putin timp petrecut in birou si mai mult acasa.
In aceste conditii, angajatorilor li se forteaza mana sa se adapteze la piata a muncii schimbata peste noapte. Deznodamantul acestei situatii depinde exclusiv de capacitatea managerilor de a integra dorintele angajatilor intr-o strategie ale carei baze trebuie implementate cat mai rapid, pentru a nu pierde teren in fata altor companii, dar si pentru a nu pierde resursa umana, care ar putea deveni tentata sa isi schimbe jobul, sa plece la o alta companie care ofera aceste facilitati.
Prin urmare, anul 2021 este esential pentru companiile care vor sa evolueze. Managerii au responsabilitatea de a tine cont de tendintele de pe piata muncii, in caz contrar, se va crea un conflict intre angajati si angajatori, unul din care ambele parti vor avea de pierdut.
Desigur ca deciziile nu sunt usor de adoptat, multe companii au spatii deja inchiriate pe ani de zile, insa, exista si beneficii pe care ar trebui sa le ia in calcul atunci cand fac pasi catre aceasta adaptare: spre exemplu, companiile pot scapa de decontarea transportului pentru angajati, de costurile mentenantei biroului, de costurile facturilor la utilitati sau a altor beneficii pe care le oferea in cadrul spatiului de lucru si care implicau un cost.
De partea cealalta, angajatorul are nevoie de echipe omogene si, mai ales, de angajati responsabili. Poate ca e placut sa muncesti de acasa, ai mai mult timp pentru familie, scapi de naveta zilnica, de timpul pierdut in trafic, nu mai investesti in haine si nici nu mai cheltui bani pe pranzul zilnic, insa pentru companie e important sa fii eficient.
Prin urmare, decizia de adaptare la un program mai flexibil, vine cu avantaje de ambele parti, insa implica si responsabilitatea si asumarea, atat a anagajtorului, cat si a angajatului. Primul trebuie sa vina cu strategia care sa permita desfasurarea activitatii in bune conditii, sa ii permita atingerea anumitor obiective financiare, iar cel de-al doilea, sa garanteze cu performanta, competitivitatea si seriozitatea atunci cand nu mai este sub directa supraveghere a managerului si este, pe canapea, in propriul living.
Te-ar putea interesa si:
3 strategii pentru a fi mai eficient in munca de acasa
Nu e momentul sa ceri o marire de salariu, nici sa iti cauti alt job. E momentul sa demonstrezi ca meriti locul de munca pe care il ai
Sursa foto: freepik.com