S-a schimbat legea concediilor de odihna pentru 2023: nu se mai dau ca inainte, noua obligatie pentru toti salariatii
concedii de odihnaconcediu de odihna
Apare o noua modificare legislativa, ce proaspat a primit unda verde de la Guvern, privind acordarea concediilor de odihna pentru salariati, in anul 2023.
Conform deciziei luata de Cabinetul lui Nicolae Ciuca, apare o noua obligatie pentru salariati. Acestia vor fi obligati, conform legii, sa isi anunte angajatorii pana cel tarziu pe 31 decembrie cu privire la programul concediilor platite din 2023.
Prin urmare, in calitate de angajat al unei companii, va trebui sa transmiti catre angajatorul tau o informare privind zilele de concediu platit, pe care vei dori sa le iei anul viitor.
Efectuarea concediului de odihna (CO) se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale - ne spune Art. nr. 148 din
Codul muncii.
Cand vorbim despre programare colectiva, perioade de concediu care nu pot fi mai mici de trei luni pe categorii de personal sau locuri de munca, iar detaliile se stabilesc in urma consultarilor cu organizatia sindicala sau reprezentantii salariatilor.
Iata ce spune, concret, Codul Muncii, la Art. 148:
"(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt".
De asemenea, ne mai spune Codul muncii, concediul de odihna de 20 de zile lucratoare si se efectueaza anual, in natura (conform Art. 149 din Codul Muncii), nu poate face obiectul niciunei cesiuni, renuntari sau limitari (conform Art. 144 alin. 2 din Codul Muncii) si se acorda proportional cu perioada lucrata intr-un an calendaristic, acordandu-se si pe durata concediilor medicale, conform Art. 145 alin. 4 din Codul Muncii.
Foto: freepik.com