Alimentele costa din ce in ce mai putin
pret alimentefood price indexfaorecolta graurecolta porumb
In luna mai a acestui an, indicele preturilor la produsele alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a continuat sa scada.
Luna trecuta, Food Price Index a atins cel mai scazut nivel de dupa septembrie 2009.
Preturile cerealelor au scazut substantial ca urmare a perspectivelor favorabile pentru recoltele din acest an.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi ale unui cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In mai 2015, indicele a ajuns la o valoare medie de 166,8 puncte, in scadere cu 2,4 puncte, 1,4%, in comparatie cu aprilie 2015, si cu 46 de puncte, 20,7%, fata de luna mai a anului trecut.
Luna trecuta, preturile alimentelor au scazut din cauza ieftinirii cu 3,8%, de la o luna la alta, a cerealelor.
Si produsele lactate s-au ieftinit, iar pretul carnii s-a diminuat cu 1%. In schimb, zaharul s-a scumpit cu 2%, iar uleiul vegetal cu 2,6%.
Totodata, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de grau, cereale paioase si orez din acest an, preconizand recolte de porumb mai mari in China si Mexic, precum si recolte abundente de grau in Africa si America de Nord.
Prognoza arata ca, in acest an, productia mondiala de cereale va insuma 2,524 miliarde tone, cu 15 milioane tone mai mare decat se estima in mai, dar cu un procent (25,6 milioane tone) sub recolta record din 2014.
In ceea ce priveste recolta de grau din 2015, FAO estimeaza un total de 723,4 milioane de tone, cu patru milioane de tone peste estimarea de luna trecuta si cu 0,8% (6 milioane de tone) sub recolta record din 2014.