Inspectorii Antifrauda au descoperit o retea specializata in fraude economice legate de comertul cu bunuri si servicii, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
In intervalul mai - octombrie 2023, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au desfasurat verificari la un grup de societati comerciale, constatand simularea unor tranzactii fictive legate de vanzarea de bunuri si servicii catre diferiti operatori economici din sectorul privat, dar si din zona achizitiilor publice. Aceste societati au contribuit la formarea unor circuite economice aparent legale in ceea ce priveste circulatia bunurilor si serviciilor si deducerea TVA-ului. In acelasi timp, ele generau cheltuieli pentru beneficiari fara a avea la baza operatiuni reale.
Potrivit calculelor realizate pana la acest moment de inspectorii ANAF, prejudiciul estimat adus bugetului de stat in acest caz se ridica la 6.296.541 lei, din care 2.482.704 lei reprezinta impozit pe profit, iar 3.813.837 lei reprezinta TVA.
Avand in vedere gravitatea faptelor constatate, susceptibile de a incalca Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, autoritatile competente vor fi sesizate pentru cercetari penale.
Aceasta ultima descoperire a celor de la ANAF subliniaza nevoia unei monitorizari constante si a unor controale riguroase pentru a preveni si a descuraja astfel de practici ilicite. Este important ca institutiile abilitate sa actioneze rapid si eficient pentru a descuraja astfel de actiuni si a mentine integritatea pietei economice.
Evaziunea fiscala reprezinta una dintre cele mai persistente probleme cu care se confrunta Romania in domeniul economic. Aceasta problema afecteaza grav bugetul de stat, reducand substantial resursele financiare necesare pentru dezvoltare si investitii in sectoare cheie precum sanatatea, educatia si infrastructura.
Dinamica economica a tarii este influentata de evaziunea fiscala, care apare in multiple forme si dimensiuni, de la subraportarea veniturilor si subevaluarea tranzactiilor comerciale pana la utilizarea unor mecanisme complexe de frauda si evitare a impozitelor. Evaziunea fiscala este prezenta, de asemenea, si in zona economiei subterane, unde tranzactiile nu sunt declarate si, implicit, nu sunt impozitate.
Te-ar putea interesa si ANAF, victima escrocilor pusi pe capatuiala: cum te atrag si pe tine in schema cea mai noua de inselatorie pe 2023
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!