Inspectorii Antifrauda au descoperit o retea specializata in fraude economice legate de comertul cu bunuri si servicii, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
In intervalul mai - octombrie 2023, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au desfasurat verificari la un grup de societati comerciale, constatand simularea unor tranzactii fictive legate de vanzarea de bunuri si servicii catre diferiti operatori economici din sectorul privat, dar si din zona achizitiilor publice. Aceste societati au contribuit la formarea unor circuite economice aparent legale in ceea ce priveste circulatia bunurilor si serviciilor si deducerea TVA-ului. In acelasi timp, ele generau cheltuieli pentru beneficiari fara a avea la baza operatiuni reale.
Potrivit calculelor realizate pana la acest moment de inspectorii ANAF, prejudiciul estimat adus bugetului de stat in acest caz se ridica la 6.296.541 lei, din care 2.482.704 lei reprezinta impozit pe profit, iar 3.813.837 lei reprezinta TVA.
Avand in vedere gravitatea faptelor constatate, susceptibile de a incalca Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, autoritatile competente vor fi sesizate pentru cercetari penale.
Aceasta ultima descoperire a celor de la ANAF subliniaza nevoia unei monitorizari constante si a unor controale riguroase pentru a preveni si a descuraja astfel de practici ilicite. Este important ca institutiile abilitate sa actioneze rapid si eficient pentru a descuraja astfel de actiuni si a mentine integritatea pietei economice.
Evaziunea fiscala reprezinta una dintre cele mai persistente probleme cu care se confrunta Romania in domeniul economic. Aceasta problema afecteaza grav bugetul de stat, reducand substantial resursele financiare necesare pentru dezvoltare si investitii in sectoare cheie precum sanatatea, educatia si infrastructura.
Dinamica economica a tarii este influentata de evaziunea fiscala, care apare in multiple forme si dimensiuni, de la subraportarea veniturilor si subevaluarea tranzactiilor comerciale pana la utilizarea unor mecanisme complexe de frauda si evitare a impozitelor. Evaziunea fiscala este prezenta, de asemenea, si in zona economiei subterane, unde tranzactiile nu sunt declarate si, implicit, nu sunt impozitate.
Te-ar putea interesa si ANAF, victima escrocilor pusi pe capatuiala: cum te atrag si pe tine in schema cea mai noua de inselatorie pe 2023
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea