Cum explica presedintele Iohannis scumpirile din prezent: de vina e Vladimir Putin
previziuni economicerazboi ucraina
Presedintele Romaniei considera ca actuala criza inflationista a fost puternic alimentata de razboiul declansat de rusi in Ucraina.
Conform liderului de la Cotroceni, Guvernul Romaniei a adoptat toate masurile necesare si a lucrat bine, doar ca razboiul din Ucraina a afectat puternic economia, iar din cauza conflictului militar ne confruntam astazi cu atat de multe probleme in plan economic. Vorbim despre criza energetica, dar si de o criza inflationista galopanta, despre cresteri de pret la aproape toate bunurile si serviciile de larg consum, care macina puterea de cumparare a romanilor.
"Inflatia este doar un factor si ca sa incep cu un raspuns simplu, am toata increderea ca Guvernul a luat si va lua in continuare masurile care se impun", a spus presedintele, care subliniaza ca problemele economice actuale cu care se confrunta tara noastra "nu au aparut fiindca cineva in Romania a lucrat prost sau nu si-a facut treaba".
"Toate acestea au o singura cauza - si aceasta cauza este razboiul lui Putin impotriva Ucrainei (...)
Guvernul, Parlamentul, politicienii - la modul general - isi fac treaba si in multe situatii se gasesc anumite solutii, dar nu este cazul sa incercam sa aruncam vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declansat acest razboi impotriva Ucrainei", a mai punctat seful statului, joi.
Te-ar putea interesa si: Piata monetara tot mai aspra: banii s-au scumpit, accesul la finantare s-a ingreunat
Cu doar o zi in urma, BNR a inasprit conditiile de creditare, lansand noi avertismente asupra agresivitatii inflatiei
Declaratiile sefului statului vin la doar o zi dupa ce Banca Nationala a Romaniei a publicat
noile sale previziuni economice si, de asemenea, a decis sa inaspreasca conditiile de pe piata monetara, majorand dobanda de referinta la 3,7% pe an, de la 3% pe an, nivelul la care o urcase pe 5 aprilie.
BNR isi argumenteaza decizia de a scumpi banii prin faptul ca inflatia se arata mai puternica decat se anticipa anterior, iar prognozele analistilor arata ca de-abia la anul vom vedea o ameliorare a valului de scumpiri.
La fel ca presedintele Iohannis, analistii BNR noteaza ca razboiul din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei amplifica insa considerabil si incertitudinile si riscurile la adresa perspectivei activitatii economice.
"Prognoza actualizata evidentiaza o noua deteriorare considerabila a perspectivei inflatiei, in conditiile in care traiectoria prognozata a dinamicii ei anuale cunoaste o ampla revizuire suplimentara in sens ascendent, sub impactul puternic al socurilor globale pe partea ofertei, amplificate si prelungite de razboiul din Ucraina si de sanctiunile impuse Rusiei.
Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze ascensiunea in trimestrul II 2022 si sa descreasca doar gradual in urmatoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de baza si in conditiile restrangerii excedentului de cerere agregata spre valori cvasi-nule. Prin urmare, dinamica inflatiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior si va cobori la niveluri de o cifra doar in semestrul II 2023, ramanand deasupra intervalului tintei la finele orizontului prognozei", a transmis BNR.