Inflatia din ce in ce mai mare da batai de cap unui numar tot mai mare de romani, multe familii recunoscand ca au probleme financiare in ultima vreme. Datele INS privind “inflatia familiala” confirma cu varf si indesat aceste probleme, cifrele cuprinse in raport reflectand greutatile cu care se confrunta cele mai multe gospodarii din tara noastra.
Potrivit raportului INS, romanii au taiat in medie 55% din cheltuielile cu educatia pentru a face fata acestui val de scumpiri din ultima perioada. De asemenea, cheltuielile pentru mancare au scazut cu 1%, ceea ce inseamna ca romanii cumpara acum mai putine alimente sau produse mai ieftine pentru a se putea incadra in bugetul pe care il au disponibil.
La nivelul toamnei anului ce tocmai s-a incheiat, atunci cand inflatia medie a fost de 18.8%, cheltuielile lunare ale unei familii au crescut in medie cu 10.6%. In acelasi timp, veniturile lunare incasate de familie au inregistrat o crestere mai mica in comparatie cu anul precedent, de numai 9.5%. Astfel, veniturile medii lunare au fost de 7.301 lei pentru o gospodarie. Totodata, cheltuielile medii lunare au ajuns la un nivel de 6.432 de lei.
Raportul Institutului National de Statistica ne arata si care au fost principalele destinatii ale cheltuielilor gospodariilor din tara noastra in trimestrul III al anului precedent. Astfel, cei mai multi bani s-au dus pe consum - 4.025 de lei in medie. De asemenea, putin peste 2.000 de lei se duc de la fiecare familie catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor si cotizatiilor.
Conform ultimelor statistici realizate de cei de la INS, una din cinci familii din Romania are restante la plata facturilor, aici fiind incluse cheltuielile legate de chirie sau intretinere, utilitati, rate la banci si asa mai departe. Cele mai multe restante au fost la facturile la energie si intretinere.
Intrebai despre cati bani le-ar fi suficienti pentru a se descurca, oamenii au avut raspunsuri diferite. In cazul familiilor conduse de un barbat, raspunsul general a indicat un venit minim net de cel putin 4.000 de lei. In Romania exista aproximativ 7.5 milioane de familii, circa 5.2 milioane dintre ele fiind conduse de barbati. Doar 15% dintre familii au sustinut ca ar putea faca cheltuielilor cu un venit net lunar mai mic de 2.001 lei. In acelasi timp, peste jumatate dintre familii au spus ca ar fi nevoie de un venit net lunar de peste 4.000 de lei.
Citeste si: Muncim doar ca sa platim taxe la stat. Salariile romanilor scad in 2024, Guvernul supraimpoziteaza munca cinstita
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii