Declaratia Unica 2023. Ceasul a inceput sa ticaie, ce trebuie sa stie romanii care fac bani fara carte de munca
declaratia unica 2023declaratie unicaanafformular anaf
Suntem deja in 2023 si ne apropiem de momentul in care milioane de romani vor fi nevoiti sa isi transparentizeze veniturile in fata autoritatilor fiscale, prin depunerea Declaratiei Unice.
Fiscul a venit deja in intampinarea contribuabililor, cu o serie de informatii utile despre acest formular si depunerea lui in 2023.
Astfel, conform celor explicate de
ANAF, termenul pentru depunerea Declaratiei Unice (DU) privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023.
Cei de la Fisc recomanda ca Declaratia Unica sa fie depusa prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv:
- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);
Pentru completarea si depunerea declaratiei unice contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:
-
apeland Serviciul central de asistenta telefonica a contribuabililor Call – center, la numarul de telefon 031.403.91.60;
-
prin e-mail, accesand Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ si in serviciul Spatiul Privat Virtual.
"In plus, pe pagina de Facebook a ANAF si pe canalul de Youtube vor fi publicate materiale video referitoare la descarcarea, completarea si depunerea DU. Alte informatii detaliate despre Declaratia Unica pot fi accesate la urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Despre_DU_2023.pdf De asemenea, in lunile aprilie si mai, ANAF va organiza seminarii web in cadrul carora se vor prezenta completarea si depunerea Declaratiei unice (212) pentru categoriile de venituri pentru care exista obligatia depunerii", a mai transmis ANAF.
Cine depune Declaratia Unica in 2023
Conform normelor fiscale in vigoare, anul acesta formularul trebuie depus de mai multe categorii de cetateni, dupa cum urmeaza:
persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal;
-
profesionisti (art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil) si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatiile prevazute de OG 132/2020, OG 111/2021, OG 2/2022 (masuri de protectie sociala in contextul suspendarii/limitarii activitatilor economice determinate de pandemia COVID);
-
persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Foto: pixabay.com