Angajatii romani cu contracte pe salariul minim pe economie primesc vesti bune la inceputul verii, veniturile lor putand sa creasca in perioada urmatoare datorita unei legi europene. Mai exact, este vorba despre Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat la nivelul blocului comunitar european, adoptata in Parlamentul European in toamna anului trecut.
Directiva votata la Bruxelles nu stabileste insa un venit minim care sa fie respectat de toate statele membre, autoritatile din fiecare tara avand puterea de a stabili nivelul venitului minim in functie de conditiile sociale, economice si de evolutia indicatorilor macroeconomici. Romania are insa obligatia de a implementa venitul minim european pana anul viitor, ceea ce ar aduce automat si cresterea veniturilor pentru un numar considerabil de oameni.
“Atunci cand sunt stabilite la niveluri adecvate, salariile minime, astfel cum sunt prevazute in dreptul intern sau in conventiile colective, protejeaza veniturile lucratorilor, in special ale lucratorilor defavorizati, contribuie la asigurarea unui trai decent, astfel cum se urmareste prin Conventia nr. 131 (1970) a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind fixarea salariilor minime. Salariile minime care asigura un nivel de trai decent si ating astfel un prag de decenta pot contribui la reducerea saraciei la nivel national, la sustinerea cererii interne si a puterii de cumparare, imbunatatesc stimulentele pentru gasirea unui loc de munca, reduc inegalitatile salariale, diferenta de remunerare intre femei si barbati si saracia persoanelor incadrate in munca si limiteaza scaderea veniturilor in timpul recesiunilor economice”, se arata in directiva votata de Parlamentul European.
Salariul minim din Romania este unul dintre cele mai mici din intreaga Uniune Europene, doar in doua tari existand un nivel salarial minim inferior. Potrivit datelor furnizate de Eurostat, cu un salariu minim de putin peste 600 de euro, Romania se afla pe locul 20 la acest capitol in interiorul UE, fiind urmata numai de Ungaria si Bulgaria. In Bulgaria, salariul minim este de numai 399 de euro, in timp ce in Luxemburg este raportat cel mai mare venit minim garantat din UE, de 2.387 de euro.
Valoarea venitului minim europeam adecvat ar putea fi calculata fie in functie de valoarea cosului de consum, fie ca o cota de 60% din salariul median, fie o cota de 50% din salariul mediu brut pe economie. Conform unui studiu realizat de specialistii din cadrul Fundatiei Friedrich Ebert Romania, valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent in anul 2022 era de 3.275 de lei pe luna, in cazul unei persoane singure adulte.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Accesul in REGES ONLINE pentru angajatori. Aspecte esentiale, explicate pas cu pas
Obligatii fiscale pentru medici: Ghid ANAF privind impozitul pe venit si contributiile sociale
PatrimVen: Ce este, cum functioneaza si cine are acces la datele tale
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si