Euro devine mai scump ca oricand in istoria sa: urmeaza ani de chin pentru romanii datori la banci, riscul e dublu
rate la bancicredite in eurodobanda zona eurobcedobanda cheie zona eurobce
Banca Centrala Europeana a scumpit dobanzile la cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata. In cea de-a 10-a sedinta la rand, economistii BCE au decis sa urce si mai mult dobanda si sa intervina mai dur pe piata monetara, in conditiile in care previziunile economice s-au inrautatit.
Sefa Bancii Centrale Europene spune ca nu a dat niciodata sperante ca in aceasta perioada s-ar putea reduce dobanzile, desi populatia si firmele sperau sa aiba loc o relaxare in politica monetara, din cauza ca in acest moment ratele s-au scumpit, iar creditele noi sunt si mai greu de accesat, din cauza conditiilor mai exigente de creditare.
Dobanzile in zona euro nu se mai opresc din crestere. Record istoric negativ marcat de BCE
Dobanda de referinta in zona euro a ajuns la 4% joi.
„Repet, nu am decis, discutat si nici macar nu am pronuntat cuvantul reduceri”, a precizat Christine Lagarde.
Scopul BCE e de a trage inflatia in zona euro in pragul acceptabil de 2%, pe care l-ar putea atinge de-abia prin anul 2025.
„Vom fixa dobanzile la un nivel suficient de restrictiv si atat de mult timp cat va fi nevoie, pentru a atinge tinta de inflatie de 2%”, a spus Lagarde.
Pana cand va reusi acest lucru, BCE va tine dobanzile sus, ceea ce pune o presiune uriasa pe debitorii in euro. Cine are credite in aceasta moneda trebuie sa se pregateasca pentru cel putin doi ani de zile extrem de dificili, cu foarte probabile noi majorari ale dobanzii de referinta. Mai mult, exista si riscul presupus de cursul valutar. Daca iti castigi banii in lei, e contraindicat sa te imprumuti in alta moneda, oricare ar fi ea!
Cresterea accelerata a dobanzilor scade apetitul pentru creditare in zona euro
Acordarea
imprumuturilor bancare in zona euro a incetinit din nou in aceasta vara, Banca Centrala Europeana publicand un studiu prin care arata ca majorarea dobanzilor franeaza creditarea si cresterea economiei.
Oamenii care se gandesc la accesarea unui imprumut in euro trebuie sa stie ca detinerea unui imprumut in euro implica riscuri legate de fluctuatiile cursului de schimb si de dobanzi. Este important sa fiti bine informati si sa gestionati aceste riscuri in mod corespunzator pentru a va asigura ca puteti face fata rambursarii imprumutului in perioada urmatoare. Consultarea cu un expert financiar va poate ajuta sa luati decizii informate si sa va protejati impotriva surprizelor neplacute.
Foto: freepik.com