Guvernul a prelungit schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice pana in 2023
bani cinematografieajutor stat cinematografiebani industrie cinematografica
La initiativa Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA), Guvernul Romaniei adoptat, ieri, Hotararea privind modificarea si completarea HG nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.
Prin adoptarea noii Hotarari, au fost alocate inca 150 de milioane de euro, pentru urmatorii trei ani, suma destinata sprijinirii acestei industrii.
Astfel, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane de euro.
Suma este defalcata in credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2018-2023 si credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018-2025. Alocarile financiare nerambursabile vor fi in cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile.
Acestea fac referire la achizitia, inchirierea, fabricarea de bunuri si/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film si productiei de film in Romania, precum si la onorariile, salariile si la alte plati facute catre persoane fizice, aferente implementarii proiectului.
Alocarea se acorda in conditiile in care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizeaza pe teritoriul Romaniei. Un alt obiectiv al prezentei scheme de ajutor de stat este promovarea destinatiei turistice Romania.
Astfel, va fi acordat un procent de 10% peste alocarea de 35% daca in productiile audiovizuale, finantate in cadrul aceleiasi productii cinematografice, va fi pusa in valoare o zona geografica, un oras sau Romania, destinatiile si obiectivele turistice din tara noastra sau limba, traditile si obiceiurile romanesti. O alta conditie este ca desfasurarea subiectului filmului sa fie explicita vizual.
Verificarea proiectelor eligibile, pe principiul primul venit, primul servit, va fi efectuata de catre Comisia de Film in Romania, din care vor face parte personalitati din mediul universitar, reprezentanti ai mediului cultural si artistic, persoane cu experienta in domeniul cinematografiei, persoane cu experienta in afaceri, juristi, economisti cu experienta in domeniul finante/contabilitate si auditori cu experienta de minim 3 ani in domeniul ajutoarelor de stat.
Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice are caracter multianual si se deruleaza pana la 31 decembrie 2023, cu posibilitate de prelungire.
Pana la aceasta data se pot incheia acorduri de finantare in baza prezentei scheme, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, in limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program.
Gestionarea schemei de ajutor de stat presupune si adoptarea unor norme de aplicare, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari modificate.