Impozitul special de lux, pentru romanii cu masini si case scumpe. Din 2024 ANAF ia la bani marunti averile mari, peste ce plafon vin controalele
impozitul special de luxtaxe si impozite 2024
Guvernul are nevoie de bani la buget, motiv pentru care romanii cu averi mari sunt pe lista celor de unde autoritatile vor face rost de ceva fonduri.
Proprietatile considerate a fi de lux vor fi impozitate special anul acesta. E o veste rea pe care o primesc romanii cu dare de mana, caci de-abia ce am pasit in noul an, insa trebuie sa se pregateasca sa contribuie cu sume mai frumoase de bani la buget, decat o faceau pana acum.
Impozite speciale pentru casele si masinile de lux
Avem anumite plafoane in functie de care statul ne considera "avuti" in 2024 si crede ca e oportun sa ne ceara mai multi bani.
Este vorba despre romanii care au o locuinta de sute de mii de euro sau o masina de zeci de mii de euro:
"Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale potrivit definitiei de la art. 453 lit. f), situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457, depaseste 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior", conform legii.
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza in functie de incadrarea intr-una dintre situatiile de mai sus, dupa cum urmeaza:
a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 lei;
b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
Legea in vigoare mai stabileste, printre alte aspecte, ca impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare este datorat pentru intregul an fiscal.
Foto: freepik.com