Ministrul Muncii: De fapt, nu avem pensii speciale in Romania
pensii specialepensionarimarius budaicontributivitate
Ministrul Muncii, Marius Budai, sustine ca subiectul pensiilor speciale este unul care a luat amploare in campaniile electorale si ca, daca ne uitam in legislatie, vedem ca, de fapt, ele nu exista.
"Eu nu acuz, prezint doar niste date pe care le-am gasit. In jalonul cu reforma pensiilor se scrie foarte clar reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Noi putem folosi acest termen din punct de vedere al comunicarii publice, dar din punct de vedere juridic, acest termen ”pensii speciale” nu exista si a fost intens folosit de unele partide politice, inclusiv in campania electorala.
Avem si noi un coleg in alianta acuma care in 30 de zile desfiinta pensiile speciale. Mergand pe firul logic al lucrurilor, Comisia Europeana ne spune in felul urmator: pensii speciale, noi nu stim care sunt alea. Am cautat in legislatia voastra si nu am gasit", a spus seful de la Munca, invitat in cadrul emisiunii lui Ionut Cristache de la
Evz Capital.
Dincolo de legislatia noastra care a bagat in confuzie si europenii, avem in fapt niste bani dati unor persoane care au iesit din campul muncii, sub forma unor pensii care nu sunt bazate pe contributivitate. Aceasta este, in realitate, ceea ce se intampla in Romania.
Ca legislatia prevede sau nu termenul nici macar nu conteaza, e vorba despre un detaliu nesemnificativ. Important este ca exista fosti angajati ce primesc bani pentru care n-au contribuit niciodata catre bugetul public. Iar existenta acestor sume o confirma, totusi, ministrul, in cadrul aceleasi emisiuni:
"Daca stam sa ne uitam la pensii speciale, sunt toate care nu sunt pe contributivitate. Acum, cu pensiile din Aparare, alea nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat, MAI, MApN. Este impropriu sa bagi pensiile militarilor intr-un procent de 9,4 cand ele sunt platite dintr-un procent de 2%", a spus Marius Budai.
La inceputul acestei luni, presedintele PSD spunea ca masura supraimpozitarii pensiilor foarte mari este la nivel de discutie in coalitie, dar cele trei partide aflate de la guvernare incep sa ajunga la o intelegere pe aceasta tema, semn ca nu mai e mult pana masura se va aplica:
"A ramas discutia in continuare in coalitie si sunt ferm convins ca pana la urma vom veni cu o solutie graduala. Incepem sa ne punem de acord. Si ieri am avut o discutie cu primul ministru, pe mai multe aspecte, repet, nu avem mereu neaparat intalniri de coalitie anuntate (...).
Cred ca singura solutie corecta este impozitarea acestor pensii speciale, mai mult a pensiilor speciale. Cand iesi din activitate ai pensie mai mari decat cand veniturile de cand erai in activitate. Stiu si eu, stiti si dumneavoastra ca aceasta impozitare progresiva nu poate fi implementata incepand de la anul, dar eu continui sa sutin impozitarea progresiva si cred ca este singura solutie pentru Romania in acest moment", a spus liderul social-democratilor.
Pensionarii "de rand", pensii medii de 1.700 de lei. Altii, 20.000 de lei
Datele Casei Nationale de Pensii Publice, un pensionar roman a incasat, in medie, o pensie de 1.771 de lei in luna ianuarie a anului 2022, in crestere cu 11% fata de perioada similara din 2021. Cu toate acestea, avem si pensionari ale caror venituri ating 20.000 de lei lunar. O discrepanta uriasa!
Astfel, datele oficiale arata ca in luna mai a anului curent, aveam la nivel national 9.826 persoane ce beneficiau de pensie de serviciu.
Ponderea cea mai mare apartine beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor. Aici, 4.672 incaseaza lunar o pensie medie de 20.487 de lei, din care 19.137 lei cota suportata din bugetul de stat, iar 4.110 de lei din bugetul asigurarilor sociale de stat.
In continuare, avem romanii care beneficiaza de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania. Cei 1.394 de pensionari din aceasta categorie incaseaza, in medie, 11.345 de lei, din care 7.522 lei suportati din bugetul de stat.
Alte pensii generoase de serviciu regasim in randul beneficiarilor de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor. 1.682 de pensionari de aici incaseaza, in medie, 4.964 de lei, din care 2.556 de lei suportati din bugetul de stat.
Si de la Curtea de Conturi se primesc bani frumosi. Aici pensia medie e de 8.464 de lei, din care 3.417 de lei cota suportata din bugetul de stat. Numai 569 de persoane beneficiaza de acest venit!
De asemenea, romanii care se bucura de prevederile Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, primesc o pensie medie 4.924 de lei (2.529 de lei de la bugetul de stat). In aceasta situatie avem 737 de pensionari!
Cei 772 de beneficiari ai Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei primesc si ei, luna de luna, o pensie de serviciu medie de 5.786 de lei, din care 2.830 de lei suportati de la bugetul de stat.
Foto: pixabay