Monedele virtuale versus Codul fiscal: 12 detalii la care trebuie sa fii foarte atent in 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monedele virtuale versus Codul fiscal: 12 detalii la care trebuie sa fii foarte atent in 2023
Monedele virtuale versus Codul fiscal: 12 detalii la care trebuie sa fii foarte atent in 2023
de Magda Florea la 27 Feb. 2023
Urmareste-ne pe Google News
codul fiscalcriptomonedefiscalitate criptocod fiscal criptomonede

Piata monedelor digitale, in pofida volatilitatii absolute de care a dat dovada in ultima perioada, se bucura inca de multa popularitate, atat printre romani, cat si la nivel international, motiv pentru care trebuie sa avem in vedere legaturile deja bine reglementate dintre piata activelor digitale si prevederile de ordin fiscal, astfel incat sa nu avem probleme cu organele legii, daca alegem sa tranzactionam criptomonede.
 

 
Specialistii EY Romania Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit si contributii sociale si Cristina Cristea, Senior Manager, Impozit pe venit si contributii sociale au intocmit o analiza interesanta cu privire la legaturile esentiale dintre Codul fiscal si piata criptomonedelor, asupra carora ar trebui sa se aplece cu mare toti romanii interesati de aceste active.
 
Iata, deci, cele mai importante 12 detalii fiscale de avut in vedere in cazul castigurilor obtinute din criptomonede:
 

1. Poate ANAF sa afle despre castigurile din astfel de tranzactii?

 
Cand vorbim despre momentul monetizarii, tranzactiile se deruleaza exclusiv prin conturi bancare clasice. ANAF primeste deja informatii de la terti, inclusiv informatii de la institutiile bancare privind miscarile pe conturi. La nivelul Comisiei Europene se discuta despre un pachet de reglementari privind raportarea unor astfel de tranzactii, cu scopul de a avea acces rapid si transparent la informatii privind castigurile obtinute. 
 
Expertii Comisiei Europene sustin ca: „Mijloacele alternative de plata si de investitie, cum ar fi criptoactivele si moneda electronica, reprezinta o noua realitate in era digitala. Acestea au un mare potential de stimulare a activitatii economice si a inovatiei, dar prezinta, de asemenea, riscul de a reduce transparenta si de a permite evaziunea fiscala sau frauda. In cadrul programului nostru de impozitare echitabila, ne vom actualiza normele fiscale pentru a aborda aceste aspecte, introducand un standard comun pentru a alinia diferitele abordari nationale de impozitare a criptoactivelor. Acest lucru va ajuta administratiile nationale sa colecteze mai eficient impozitele prin includerea veniturilor din criptoactive si sa tina pasul cu evolutia tehnologiei, pe masura ce Europa avanseaza in tranzitia sa digitala.”
 
Astfel, este evidenta atentia autoritatilor privind tranzactiile cu criptomonede, si nu doar la nivelul Romaniei. In acest sens, si Strategia ANAF de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania 2023-2025 (pe care o puteti gasi pe site-u ANAF) prevede actiuni cu privire la astfel de venituri. De altfel, ANAF a anuntat deja in repetate randuri rezultatele obtinute/sume colectate in urma unor verificari/controale derulate in cazul persoanelor fizice care au obtinut castiguri din criptomonede.  
 

2. Cand vorbim despre posibile obligatii fiscale? 

 
Trebuie sa recunoastem ca legislatia fiscala din Romania nu este extrem de clara privind momentul determinarii castigului ce trebuie declarat. Noi intelegem urmatoarele: cand moneda virtuala este monetizata, adica se transforma in moneda clasica (fiat) - lei, euro, dolari SUA etc., in bunuri sau servicii, veti avea o obligatie fiscala, daca aveti un castig.
 

3. Cum se calculeaza castigul? 

 
Ca diferenta favorabila intre suma investita initial si suma obtinuta in final prin vanzarea criptomonedelor, mai precis diferenta intre pretul de vanzare si pretul de achizitie, luand in calcul si costurile directe aferente tranzactiei. Cu alte cuvinte, daca valoarea monedei reale, a bunului/serviciului primit este mai mare decat suma investita initial in criptomonede, atunci aveti un castig si, evident, se nasc obligatii fiscale. 
 
Avand in vedere faptul ca pierderile din astfel de tranzactii nu sunt reportabile de la un an la altul, nu exista obligatia de a le declara.
 

4. Ce cota de impozit pe venit se datoreaza? 

 
10% - doar cand diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare (precum si costurile directe, daca este cazul) este pozitiva.
 

5. Este impozabil intreg castigul? 

 
Pragul neimpozabil este de 200 lei/tranzactie, conditia fiind ca, intr-un an, castigul sa nu depaseasca suma de 600 lei. 
Atentie! In cazul in care se inregistreaza un castig anual de peste 600 lei (de exemplu, 605 lei), intreaga suma este impozabila si nu doar suma care depaseste respectivul prag.
 

6. Ce contributii sociale se datoreaza? 

 
Pentru anul 2022, contributia de sanatate (CASS) se datoreaza pentru castigurile care, in mod singular sau impreuna cu alte tipuri de venituri intr-un an, depasesc plafonul de 12 salarii minime pe tara. CASS de 10% se datoreaza la acest plafon, rezultand intr-o suma de plata de 3.060 lei pentru anul 2022. 
 
Atentie la modificarile fiscale privind plafoanele (si anume cele de 6, 12 sau 24 de salarii minime), la care se datoreaza CASS incepand cu veniturile obtinute in anul 2023, fiind raportabile in 2024, dar si in Declaratia Unica estimativa care se va depune pana pe 25 mai 2023. 
 

7. Pana cand si cum se declara castigurile? 

 
Pana la 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui in care au fost realizate veniturile, in baza Declaratiei Unice care poate fi depusa online (prin SPV sau e-guvernare utilizand semnatura electronica) sau fizic, prin posta sau la ghiseu. 
 
Recomandarea este deschiderea si utilizarea spatiului virtual privat de pe website-ul ANAF (SPV), pentru ca este platforma care ofera mai multe servicii si metode eficiente de solicitare si obtinere de documente fiscale.
 

8. Care este termenul de plata a obligatiilor fiscale datorate?  

 
Pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui in care au fost realizate veniturile, similar termenului de depunere a Declaratiei Unice.
 

9. Exista beneficii pentru plati anticipate?

 
La acest moment, nu au fost prevazute astfel de beneficii si este greu de crezut ca vor aparea, cel putin pentru veniturile din 2022. 
 

10. Exista sanctiuni pentru nedeclararea si neplata obligatiilor fiscale care decurg din astfel de tranzactii? 

 
Categoric, sunt sanctiuni similare oricaror altor venituri nedeclarate - amenzi, dobanzi, penalitati, iar in cel mai rau caz si urmariri penale.
 

11. Ce se intampla daca se decide transformarea activitatii de tranzactionare a monedelor virtuale intr-o activitate regulata?

 
Activitatea incepe sa capete un caracter economic si se transforma intr-o activitate independenta, care poate sa se deruleze sub diferite forme de organizare (de ex., PFA, SRL), fiecarei forme aplicandu-i-se prevederi fiscale diferite (ex. mod de calcul, raportare, taxe datorate).
 

12. Sunt oportune tranzactiile cu criptomonede? 

 
Lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum ar putea sa para la prima vedere, dar putem avea doua mari concluzii relativ simple in ceea ce priveste tranzactiile cu criptomonede: 
- Investitiile de orice tip vin la pachet nu doar cu oportunitati, dar si cu riscuri si responsabilitati – si de a castiga, si de a pierde, in ambele cazuri fiind nevoie de o foarte buna intelegere a tipului de investitie, a pietelor investitionale, a regimului activelor respective, precum si a regimului fiscal.
- Informatia inseamna putere - nu este un simplu slogan, ci un principiu esential, mai ales in domeniul investitiilor financiare, inclusiv in criptomonede. Cu alte cuvinte, nu investiti in ceea ce nu cunoasteti foarte bine si optati pentru corectitudine si conformare fiscala. Poate suna cliseic, dar este cu certitudine adevarat!
 
Te-ar putea interesa si: Firmele incep sa afiseze salariile la vedere: in sfarsit, angajatii pot vedea cati bani li se ofera, inainte de interviu
 
Foto: pixabay.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x