Opt produse traditionale romanesti recunoscute si protejate de Uniunea Europeana
produse traditionale romanestiigp produse romanestisalam sibiumagiun topoloveni
Tara noastra are tot mai multe produse traditionale recunoscute in patrimoniul Uniunii Europene. Cel mai recent adaugat pe lista produselor cu Indicatie Geografica Protejata este Salata cu icre de stiuca de Tulcea.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a fost publicat Regulamentul de punere in aplicare al
Comisiei Europene din 28 mai 2021, in cadrul caruia,
Salata cu icre de stiuca de Tulcea a fost inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.
Salata cu icre de stiuca de Tulcea - Indicatie Geografica Protejata este o crema pe baza de ulei de floarea-soarelui, de culoare alba-galbuie, la prepararea careia se foloses minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de stiuca sarate cu bobul intreg si maximum 14% icre de peste deltaic sarate, in amestec cu apa carbogazificata si zeama de lamaie.
Aspectul produsului este conferit de consistenta cremoasa si omogena, in care se disting boabele intregi de icre de stiuca, iar produsul finit se diferentiaza de alte produse din aceeasi categorie prin faptul ca, pentru obtinerea acestuia, nu se utilizeaza aditivi alimentari de sinteza.
Salata cu icre de stiuca de Tulcea este un produs care reprezinta traditia locala de prelucrare a pestelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifica ariei geografice delimitate.
Elementele mentionate au creat premisele unei dezvoltari deosebite a traditiilor pescaresti si asigura legatura dintre caracteristicile produsului si conditiile naturale din aria geografica, respectiv Delta Dunarii, care au dus la obtinerea IGP pentru Salata cu icre de stiuca de Tulcea.
Pe lista produselor recunosute si protejate de Uniunea Europeana, produse aparate si fabricate de asociatii sau de mici firme, unele cu denumiri pitoresti, care merita mentionate, se afla:
1. Magiunul de prune de Topoloveni
Fabricat de Soninpex Serv COM SRL, magiunul a fost inregistrat pe 8 aprilie 2011 ca Indicatie Geografica Protejata (IGP). Magiunul de prune Topoloveni a fost listat in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
2. Salamul de Sibiu
Fabricat de membrii grupului aplicant Aociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) - SC SALSI SA Sinaia, judetul Prahova; The Family Butchers Romania SRL (fost SC H&E Reinert SRL) - Feldioara, judetul Brasov; SC Aldis SRL - Calarasi, judetul Calarasi; SC Agricola International SA, Bacau, judetul. Bacau; SC Scandia Romania SA - Sibiu, judetul Sibiu, a fost inregistrat la 19 februarie 2016, ca Indicatie Geografica Protejata (IGP). Salamul de Sibiu a fost listat in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
3. Telemeaua de Ibanesti
Fabricata de Mirdatod Prod SRL membra al grupului aplicant Asociatia pentru Promovarea Produselor Traditionale de pe Valea Gurghiului, comuna Ibanesti, sat Ibanesti, nr. 273, judetul Mures, a fost inregistrata la 15 martie 2016, ca Denumire de Origine Protejata (DOP). Telemeaua de Ibanesti a fost listata in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
4. Novac afumat din Tara Barsei
Fabricat de Doripesco Prod SRL membra al grupului aplicant Asociatia Doripesco, comuna Halchiu, judetul Brasov, a fost inregistrat in 6 aprilie 2017, ca Indicatie Geografica Protejata (IGP). Novacul afumat din Tara Barsei a fost listat in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
5. Scrumbie de Dunare afumata
Fabricat de Miadmar SRL, membra a grupului aplicant Asociatia Ro-Pescador, cu sediul in Tulcea, a fost inregistrata in 3 decembrie 2018, ca Indicatie Geografica Protejata (IGP). Scrumbie de Dunare afumata a fost listata in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
6. Carnati de Plescoi
Produs fabricat de membrii grupului aplicant Asociatia pentru Promovarea Carnatilor de Plescoi (APCP), Buzau, judetul Buzau, au fost inregistrati in 4 octombrie 2019, ca Indicatie Geografica Protejata(IGP). Componenta grupului aplicant este Comsoradi SRL- Buzau; Tri 94 Prod Com SRL, punct de lucru: sat Valea Nucului, comuna Berca; Valmar 05 SRL, sat Plesesti, comuna Berca,; SC Produse Traditionale Gabioti din Plescoi SRL, sat Plesesti, comuna Berca. Produsul mai este fabricat si de Producator individual SC Dor de Produsele din Plescoi SRL, sat Plescoi, si producator individual SC Bunatati de pe Valea Buzaului SRL, din Sat Capatinesti, comuna Maracineni. Denumirea Carnati de Plescoi a fost listata in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
Este un produs fabricat de membrii grupului aplicant Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu, cu sediul in satul Rasinari, judetul Sibiu. Produsul a fost inregistrat in 16 octombrie 2019, ca Indicatie Geografica Protejata (IGP). Componenta grupului aplicant este alcatuita din Lacto Com SRL, comuna Sadu, judetul Sibiu; Bebeselea Sterp Ioan (intreprindere familiala), comuna Jina, si de un grup de producatori individuali: Dragomir Florin, comuna Vurpar; Rosca Nicolae, comuna Micasasa; Sopa Mihai, comuna Marpod; Ivan Ileana, comuna Sadu; Bogdan Nicolae Adrian, comuna Rasinari; Bratu Coman Petru, comuna Marpod; Pinciu Ioan, comuna Mosna; Baciu Elena, comuna Marpod. Denumirea Telemea de Sibiu a fost listata in baza de date a denumirilor si inregistrarilor (DOOR), fiind postat pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
Sursa foto: MADR