Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii cu credite bancare subventionate prin IMM Invest se confrunta de ceva vreme cu provocari serioase din cauza cresterii indicelui ROBOR. O veste buna a venit insa de la Ministerul Finantelor, acestea urmand sa aiba posibilitatea de a obtine noi ajutoare printr-o schema de minimis.
Pe fondul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19 si de cresterea ROBOR, a fost pusa in aplicare o noua schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat afectati. Aceasta schema are un buget total de 86.560.000 lei, potrivit StartUpCafe. Scopul sau este de a finanta diferentele de dobanda care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat deja aprobat prin acordurile de finantare anterioare.
Masura a devenit necesara deoarece in perioada aprilie 2020 - iunie 2022 au fost incheiate acorduri de finantare in cadrul programului IMM INVEST ROMANIA, aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, precum si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea si finantarea unor programe de garantare in domenii prioritare pentru economia romaneasca, cu modificarile si completarile ulterioare.
La momentul incheierii acordurilor de finantare, s-a calculat anticipat valoarea dobanzilor pe o perioada de 8 luni sau 24 luni, incepand de la data acordarii creditului. Prin urmare, ajutorul de stat mentionat in acordul de finantare pentru beneficiar a fost stabilit luand in considerare o anumita valoare a ROBOR.
“Avand in vedere efectele generate de criza provocata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, situatia economica si piata energiei au fost afectate in mod semnificativ, s-au inregistrat cresteri masive ale ROBOR fata de rata dobanzii ROBOR prevazuta in acordurile de finantare, ceea ce a condus la majorarea cuantumului ajutorului de stat de natura grantului (care acopera dobanzile si comisioanele) peste limita prevazuta in acordurile de finantare”, a transmis Ministerul Finantelor printr-un comunicat de presa.
Noul program de sprijin va putea fi accesat pana la data de 30 iunie 2024, respectand dispozitiile legii bugetului anual de stat si prevederile Regulamentului (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 referitoare la aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene privind ajutoarele de minimis. Platile in cadrul acestei scheme vor fi efectuate pana la data de 31 decembrie 2025.
Citeste si: Patronii romani primesc mii de lei pe luna de la stat, daca angajeaza tineri fara experienta in munca
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii