Productia de miere nu este deloc dulce
productie miereioan feteaacaajutor minimis
Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), a anuntat ca, in acest an, productia de miere s-a redus la jumatate, din cauza secetei din vestul tarii si a ploilor excesive din sud.
"In 2014, am obtinut, la nivel national, doar 50-60% din productia anuala de miere, iar pretul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorarii cu 35-40% a preturilor de achizitie de la apicultori la unele produse.
Vestul si centrul tarii au fost afectate de seceta, iar, in alte zone, nerealizarea productiei a aparut din cauza ploilor excesive.
In sudul tarii, a plouat in perioada de inflorire a salcamului, iar, in aceste conditii, la nivel national, am obtinut doar 30% fata de media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o productie anuala de 4.000-5.000 tone de miere de salcam.
Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35% pentru ca, in aproape toata tara, s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, in functie de zone, s-a realizat intre 45 si 60%.
Numai in Lunca Dunarii, a fost o productie de miere aproape de normal", a declarat Fetea, citat de Agerpres.
Legat de schema de minimis anuntata de Ministerul Agriculturii, Fetea a spus ca apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel incat sa nu aiba surprize in primavara ca mor de foame familiile de albine.
Proiectul privind aprobarea schemei Ajutor de minimis, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, prevede ca resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor pentru apicultori se ridica la 4,131 milioane de lei.
Sprijinul se acorda beneficiarilor prevazuti in schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de acestia, suportate in urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai - iunie 2014.
Ajutorul financiar este in cuantum de pana la 50% din cheltuielile efectuate cu achizitia hranei necesare mentinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familia de albine pentru o stupina de pana la 75 de familii si pana la 50% din cheltuielile efectuate cu achizitia hranei necesare mentinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupina cu peste 75 de familii.
Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi 15.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente.